Връзки за достъпност

Извънредни новини

Четирима души са арестувани по разследване на Европейската прокуратура за злоупотреба с евросредства


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Четирима души са арестувани за 24 часа по разследване на Европейската прокуратура за злоупотреба с европейски средства, съобщи Българската национална телевизия. Информацията е потвърдена и на сайта на Европейската прокуратура.

От европейската институция съобщават, че разследват организирана престъпна група в България заради подозрения, че нейни членове са предоставили невярна информация, за да получат европейски средства от Европейския социален фонд. Има и подозрения за злоупотреби със средства по мярката "Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последици от пандемията COVID-19".

От Европейската прокуратура уточняват, че на 15 февруари служители на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) са обискирали домове и офиси в Пловдив и са арестували четирима души. По време на арестите са иззети около 11 000 евро в брой, както и документи и компютърни сървъри.

Точният размер на щетите за бюджета на Европейския съюз (ЕС)все още се оценява, обвинения също все още не са повдигнати.

Европейската прокуратура съобщава, че поела разследването от българската Специализирана прокуратура през декември 2021 г.

Европейският разследващ орган започна работа на 1 юни миналата година. Целта на структурата е да повдига и поддържа обвинения за измами с европейски средства пред националните съдилища на страните членки на ЕС.

Идеята за създаване на Европейска прокуратура беше мотивирана от критиките, че огромният бюджет на ЕС всяка година става обект на измами и непрозрачни харчове. Според някои оценки те достигат до около 500 млн. евро годишно.

Като един от първите приоритети в работата на структурата беше определено законосъобразното изразходване на пакета от помощи заради пандемията от COVID-19, възлизащ на 750 млрд. евро.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG