Връзки за достъпност

Извънредни новини

С Джонсън, Зеленски, Рюте и Шолц. Петков проведе редица срещи с държавни лидери в Мюнхен


Кирил Петков разговаря с Борис Джонсън в Мюнхен на 19 февруари.
Кирил Петков разговаря с Борис Джонсън в Мюнхен на 19 февруари.

Премиерът Кирил Петков проведе редица срещи с държавни лидери по време на посещенията си в Мюнхен и Брюксел от 18-ти до 20-ти февруари. Сред тях бяха премиерът на Великобритания Борис Джонсън и президентът на Украйна Владимир Зеленски. За това съобщи пресцентърът на правителство.

На фейсбук страницата на президента на Северна Македония Стево Пендаровски беше съобщено, че и той се е срещнал с Петков, но това не беше включено в прессъобщението от българска страна. По думите на Пендаровкси двамата са обсъдили "динамиката на работните групи, продуктивността на този план и възможностите за пробив в европейски план, което би означавало съвместен успех".

В Мюнхен Петков е заради ежегодната Конференция по сигурността, на която основна тема е напрежението около Украйна.

Българският премиер се е срещнал с президента на Украйна Владимир Зеленски и двамата са подписали декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна.

„Заради развитието на ситуация между Русия и Украйна Петков и Зеленски споделиха опасенията за енергийната сигурност, но също така изразиха надежда за деескалация на напрежението в региона“, съобщават от пресцентъра на правителството.

Петков и Владимир Зеленски подписват съвместна декларация в подкрепа на Украйна.
Петков и Владимир Зеленски подписват съвместна декларация в подкрепа на Украйна.

Петков е разговарял и с премиера на Великобритания Борис Джонсън относно двустранните взаимоотношения между двете страни и задържането на младите хора в родните им страни.

Петков се е срещнал още и с президентите на Молдова и Грузия Мая Санду и Иракли Гарибашвили, с които са обсъждали възможности за икономическо сътрудничество, върховенство на правото, енергийната сигурност и сигурността в Черно море.

В петък в Брюксел

В петък Кирил Петков беше в Брюксел заради срещата на върха между Европейския съюз и Африка.

След редица срещи със западни лидери той каза пред журналисти, че е необходимо „ново ниво на доверие“ с европейските ни партньори по темата Шенген, след като през годините доста от нещата, които са им обещавани, не са били изпълнени.

Той е разговарял по темата с премиера на Нидерландия Марк Рюте, пред когото е заявил решителността на настоящото българско правителство да изпълни с реално съдържание и с конкретни резултати всичко, което е оставало само на думи в миналото. Това съобщиха от правителствения пресцентър след срещата.

„Номинално сме спазвали критериите, сега въпросът е да ги спазваме ефективно“, каза още Петков. Той каза, че контролът по границите и борбата с контрабандата са от голямо значение за европейските партньори.

В Брюксел Петков е разговарял и с федералния канцлер на Германия Олаф Шолц. Основен акцент в тази среща е било строителството на пътна инфраструктура като магистрали. За развитието на железопътния транспорт Петков е разговарял с президента на Франция Еманюел Макрон.

В Брюксел премиерът се е срещнал и с президента на Египет Абдел Фаттах Ал-Сиси и президента на Руанда Пол Кагаме, съобщават от правителствения пресцентър.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG