Връзки за достъпност

Извънредни новини
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.
Служители на полицията проверяват кратер пред повредена жилищна сграда, засегната от руски удар в Харков, Украйна, сряда, 27 март 2024 г.

на живо Войната: Няколко украински области са под обстрел. Русия е свалила 18 въздушни цели над Белгород

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения
  • Чехия е закупила снаряди за Украйна от съюзници на Русия
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
  • Руските сили опитват пробив на запад от Бахмут
16:06 2.6.2022

Русия контролира 20% от територията на Украйна, каза Зеленски

Русия контролира 20% от територията на Украйна, каза украинският президент Володимир Зеленски в обръщение пред парламента на Люксембург.

По думите на Зеленски Москва контролира близо 125 000 кв. км от украинската територия. Това е повече от територията на Люксембург, Белгия и Нидерландия взети заедно. В контролираната от Русия територия Зеленски включва незаконно анексирания полуостров Крим и териториите, завзети от проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Фронтовата линия на сражения между руската армия и украинските сили е повече от 1000 км, добави Зеленски.

Украинският президент твърди, че в Украйна са загинали над 30 000 руски военни - повече отколкото във войната в Афганистан и Чеченските войни взети заедно. Последното число на броя на убитите в Украйна руски войници, което Москва е публикувала, е 1300.

“Това не спира Русия, Тази държава е готова да губи и убива, да убива хора”, каза Зеленски.

09:09

Поне три жертви при обстрел на няколко украински области. Русия е свалила въздушни цели над Белгород

Най-малко трима души са били убити, а 28 - ранени, при няколко руски удара в Украйнав сряда, предаде Франс прес. Най-много удари е имиало в източния град Харков, където е загинал поне един човек.

"Днес врагът за първи път удари Харков с управляема ракета с голям калибър", каза Олег Синегубов, губернатор на областта. Харковска област граничи с Русия на север и редовно е подложена на обстрел от руските войски, посочва АФП. Губернаторът на южната Херсонска област съобщи за една жертва при атака с дрон срещу село Михайловка. Още един човек е загинал при артилерийски обстрел в Никопол, съобщи губернаторът на Днепропетровска област Серхий Лисак.

Назначените от Русия власти в окупирания град Горловка близо до Донецк съобщиха, че един човек е бил убит при украински артилерийски обстрел. Русия съобщи също така, че е свалила 18 украински въздушни цели над Белгород.

09:52 27.3.2024

Една трета от руските бойни кораби в Черно море са потопени или извън строя, твърди Киев

Украйна е потопила или извадила от строя една трета от всички руски бойни кораби в Черно море. Това каза говорителят на украинските военноморски сили Дмитро Плетенчук, цитиран от Асошиейтед прес.

"Това представлява тежък удар за военните способности на Москва", каза още той.

Думите му дойдоха, след като в рамките на няколко дни Украйна удари руските десантни кораби "Константин Олшански", "Азов" и "Ямал".

Плетенчук каза още, че само два от десетте руски ракетоносни бойни кораби са били потопени и че целта на Украйна е да унищожи всички.

"Крайната ни цел е пълното отсъствие на военни кораби на така наречената Руска федерация в региона на Черно и Азовско море", каза той.

Украйна успява да нанесе множество поражения на флота на Русия, въпреки че не разполага с големи бойни кораби.

12:40 26.3.2024

Украйна съобщи, че е ударила с ракета военен кораб, който Русия ѝ е отнела през 2014 г.

Украйна е ударила десантния кораб "Константин Олшански", който Русия ѝ отне през 2014 г. Това съобщи във вторник говорителят на украинските военноморски сили Дмитрий Плетенчук, цитиран от Ройтерс.

"В момента този кораб не е боеспособен", каза Плетенчук. Русия все още не е коментирала случая.

Русия отне "Константин Олшански" от Украйна, заедно с по-голямата част от военноморския флот на Киев, когато нейните войски окупираха Кримския полуостров през 2014 г.

"Той беше претърпял ремонт и беше подготвян да се използва срещу Украйна, така че, за съжаление, беше взето решение да бъде ударен", каза Плетенчук.

Той добави, че за целта е била използвана противокорабна ракета "Нептун" украинско производство.

12:38 25.3.2024

В Киев има експлозии. В Николаев са ударени енергийни съоръжения

Сутринта в Киев бяха регистрирани няколко големи експлозии. Властите съобщават, че падащи отломки от ракети са повредили жилищна сграда. Има и двама ранени.

Предупреждения за въздушно нападение са били чути и в девет други региона, включително Херсон, Николаев, Одеса и Днепропетровск. В Николаев властите съобщават за удари с дронове, след които са били ранени 11 души, а няколко жилищни сгради. Един от дроновете е предизвикал пожар в "енергийно съоръжение" в региона.

През последните дни Русия засили атаките си срещу електрическата мрежа на Украйна. На 23 март официални лица в Киев съобщиха, че повече от 1 милион цивилни граждани са без ток.

08:42 25.3.2024

Русия нападна Одеса с дронове и засегна енергийна инфраструктура

Русия е извършила въздушно нападение с дронове в Одеса през нощта, съобщи Ройтерс, като се позовава на областния управител на Одеска област Олег Кипер. Той написа в Телеграм малко след полунощ, че новото нападение е нанесло щети по градска инфраструктура и части от града са без електрозахранване. На място са пристигнали аварийни екипи.

В неделя друга руска атака засегна подземно газово хранилище в Украйна като част от вълната от удари срещу енергийната инфраструктура на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че усилията за възстановяване на електроснабдяването са най-трудни в Харков. В неделното си видеообръщение той каза, че 200 хил. жители на Харков са без надеждно електроснабдяване и в града е наложен режим на тока, докато електрическата мрежа е възстановена в останалите райони. ДТЕК, най-голямата частна енергийна компания в Украйна, съобщи, че режим на тока е наложен и в Одеса.

08:31 25.3.2024

Два блока на руска електроцентрала бяха изключени след пожар

Два блока на Новочеркаската топлоелектрическа централа в руската Ростовска област са били изключени, след като там е избухнал пожар рано сутринта, съобщи Ройтерс, като се позовава на губернатора на областта Василий Голубьов.

Пожарът е бил загасен и няма жертви, съобщи той в Телеграм. Голубьов не посочи причина за пожара, но украинската агенция УНИАН пише, че в областта е имало нападение с дронове. Местни жители са съобщили в Телеграм, че са чули най-малко десет експлозии и звук, характерен за дронове-камикадзе.

На места в областта е имало и прекъсвания на електроснабдяването.

12:06 24.3.2024

Назначеният от Москва губернатор на окупирания от Русия Крим - Михаил Развожаев, съобщи, че един човек е загинал, а четирима са били ранени при "масирана" украинска ракетна атака срещу пристанището в Севастопол на 24 март. Въоръжените сили на Украйна твърдят, че са ударени два големи руски десантни кораба.

09:36 24.3.2024

Русия атакува Западна Украйна. Полша я обвини, че нейна ракета е нарушила въздушното ѝ пространство

Русия наруши въздушното пространство на Полша с крилата ракета, изстреляна по цели в Западна Украйна, съобщиха полските въоръжени сили.

"На 24 март в 04,23 ч. обектът навлезе в полското въздушно пространство край Осердув в Любелското воеводство и остана в полското въздушно пространство в продължение на 39 секунди", се казва в изявлението в социалната мрежа Х. През цялото време обектът е бил наблюдаван с военните радарни системи. Въоръжените сили уточниха, че заради атаката срещу Западна Украйна е задействана полската авиация и авиацията на съюзни страни. Варшава извика руския посланик, за да поиска обяснение.

При ударите по Западна Украйна Русия атакува столицата Киев и Лвовска област. Кметът на Лвов - който се намира близо до границата с Полша, написа в Телеграм, че срещу самия град не е имало удари, но по областта са изстреляни около 20 ракети и 7 нападателни дрона. По думите на Андрий Садови целта е била да се порази ключова инфраструктура.

"Няколко експлозии разтърсиха Киев в ранните часове на деня", съобщи кметът Виталий Кличко в Телеграм, след третата руска атака по столицата за четири дни. Тя продължи около два часа. Унищожени са десетина ракети, изстреляни по Киев и околностите. Няма жертви.

17:11 23.3.2024

Великобритания ще изпрати на Украйна нови дронове и системи за противовъздушна отбрана

Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви отпускането на нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 60 милиона паунда, който ще осигури усъвършенствани нови дронове за наблюдение.

Пакетът също така ще включва 20 милиона паунда за осигуряване на системи за противовъздушна отбрана, за да се запази небето на Украйна безопасно. Средствата се отпускат от управлявания от Великобритания Международен фонд за Украйна, съобщава още британското военно министерство.

Междувременно Украйна съобщи, че през нощта на 23 март Русия е атакувала нейната територия с 34 дрона от клас "Шахед". На удари са подложени Полтавска, Николаевска, Днепропетровска, Херсонска и Запорожка области, като са свалени 31 от дроновете и няма жертви и щети, съобщи командването на ВВС на Украйна.

09:39 23.3.2024

Украйна порази още една руска петролна рафинерия

Пожар избухна в петролна рафинерия в руската Самарска област в резултат на атака с дронове, съобщи областният управител.

"През изминалата нощ имаше няколко нападения с дронове срещу регионални петролни рафинерии", каза Дмитрий Азаров. При една от тях е поразен Куйбишевският нефтопреработвателен завод. Няма пострадали, уточни той.

Рафинерията, управлявана от руския петролен гигант "Роснефт", е една от най-големите в Самарска област, с производствен капацитет от 7 млн. тона петрол годишно. Най-голямата рафинерия на компанията в град Рязан беше поразена преди десетина дни.

Според Азаров атака с дронове е имало и срещу Новокуйбишевската петролна рафинерия в Самарска област, на тя е била "отблъсната без никакви щети по технологичното оборудване".

Украйна, която от повече от две години е изправена пред руска офанзива, в последните седмици засили атаките си срещу Русия, насочени по-специално срещу петролни рафинерии, като така удря руската икономика и нарушава притока на гориво за фронта.

08:01 22.3.2024

Русия удари с ракети Харков, Кривой рог и Запорожие

Русия подложи на ракетен обстрел югоизточната част на Украйна в сутрешните часове на петък. Украинските власти съобщиха за експлозии в Харков, Запорожие и родния град на президента Володимир Зеленски Кривой рог.

Около 15 взрива са отекнали в източния град Харков, съобщи кметът Игор Техеров. Руските удари са причинили частично спиране на електрозахранването в града. Водоподаването в някои части също е било нарушено. Не се съобщава за жертви.

Кривой рог, който се намира в централната част на страната, също е бил ударен от руски ракети, каза кметът му Александър Вилкул. Взривове са се чули и в южния град Запорожие, информира местната власт.

16:12 21.3.2024

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Руските войски са превзели село Тоненко в украинската Донецка област, съобщи руското министерство на отбраната съобщи в четвъртък.

Украйна все още не е коментирала. В сутрешния доклад на украинския генерален щаб Тоненко беше споменато като едно от населените места, където украинските войски са удържали вражеските атаки.

Тоненко се намира западно от Авдиивка, която беше превзета от руските сили през февруари. Руски провоенни блогъри съобщиха за превземането на Тоненко още в края на февруари. В началото на март украинските военни заявиха, че настъплението на противника по линията Невелское - Бердичи, която минава и през Тоненко и Орловка, западно от Авдиивка, е преустановено.


Преди няколко дни руското министерство на отбраната обяви превземането на Орловка. Ако съобщенията се потвърдят, това ще означава, че руските военни все пак са успели да преодолеят първата линия на отбрана на украинските сили.

На запад обаче има укрепена граница, основана на система от водни резервоари. Няма данни за напредък на руските военни в други части на фронтовата линия.

08:13 21.3.2024

Русия нанесе ракетен удар по Киев, има ранени и разрушения

При руски ракетен удар в Киев са ранени 10 души, двама от тях са в болница. Това съобщи кметът на града Виталий Кличко.

Отломки от свалените руски ракети са паднали върху жилищни сгради, предприятия, детска градина и автомобили в няколко района на Киев. В Подолския район е възникнал пожар в трансформаторна подстанция. Гори и покривът на жилищна сграда. В Шевченковски район се е запалил апартамент, обитателите се евакуират.

Около 30 от руските ракети са свалени, каза ръководителят на градската администрация Сергей Попко. Те са били насечени насочили към украинската столица едновременно от различни посоки. По думите му руската ракетна атака е продължила три часа.

В четвъртък вечерта във всички региони на Украйна беше обявена въздушна тревога. Военновъздушните сили съобщиха за излитането на най-малко девет руски бомбардировача Ту-95МС от авиобаза в Мурманска област.

В сряда при руски ракетен удар по Харков загинаха петима души. Снарядите са унищожили печатница и цех за производство на мебели. Продължава отстраняването на отломки, под които може да има хора.

08:13 20.3.2024

Засилва се обстрелът по граничните територии на Украйна и Русия

Руските войски обстрелваха във вторник гранични територии и селища в североизточната украинска Сумска област.

Русия използва реактивни системи за залпов огън, минохвъргачки, артилерия и системи за отбрана. Поне един човек е убит в село Велика Писаровка, откъдето миналата седмица бяха евакуирани над 250 жители.

Междувременно Москва съобщи, че противовъздушната отбрана е свалила украински ракети в граничните Белгородска и Курска области. Няма данни за жертви и при двата инцидента

08:27 19.3.2024

Украйна атакува руския Белгород. Русия изстреля дронове срещу 9 украински региона

Двама души бяха убити, а други четирима бяха ранени при украински въздушен удар по руската Белгородска област в понеделник, съобщи в Telegram ръководителят на областната администрация Вячеслав Гладков.

Министерството на отбраната на Русия по-рано на 18 март съобщи, че срещу Белгородска област са били изстреляни 10 украински ракети "Вампир", които са били свалени от системите за противовъздушна отбрана.

Междувременно украинската противовъздушна отбрана свали 17 от общо 22 дрона, изстреляни от Русия над девет региона - Киев, Полтава, Хмелницки, Черкаси, Кировоград, Днепропетровск, Виница, Запорожие и Ровно.

Украинската армия не съобщава за жертви или щети при руската атака с дронове. Съобщава се само за повредена гражданската инфраструктура при ракетен обстрел срещу Сумска област.

13:48 18.3.2024

Чехия купува снаряди за Украйна и от съюзници на Москва

Чехия вече е закупила около 800 хил. артилерийски снаряда от различни доставчици по света и е намерила още 700 хил. за допълнително закупуване. Става дума за 300 хил. снаряда по съветски стандарт и около 500 хил. снаряда, западно производство, според публикация на "Уол Стрийт Джърнъл". Доставчиците на боеприпасите, които Чехия трябва да предаде на Украйна, са съюзници на Русия.

Новината за успешно закупените снаряди идва на фона на продължаващата над две години война на Русия срещу Украйна. Киев спря настъплението си заради недостиг на снаряди, след като републиканците в САЩ блокираха даването на голяма военна помощ.

Прага не съобщава откъде ще дойдат боеприпасите. Те ще бъдат пренасочвани през Чешката република или трети страни, за да се скрие връзката между страните на произход и Украйна и да не се навлече гневът на Москва върху доставчика.

Първият транш от 300 000 снаряда вече е платен, като най-голям принос за това има Германия. Първите доставки за Украйна могат да започнат в следващите няколко седмици.

09:01 18.3.2024

Украйна атакува с дронове няколко руски области

Украйна предприе масирана атака с дронове в неделя, последният ден от тридневните президентски избори в Русия, очаквано спечелени от Владимир Путин.

Министерството на отбраната в Москва съобщи, че през нощта срещу неделя са свалени 35 украински дрона, включително четири в района на столицата. Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма жертви или щети.

По данни на руските военни други два дрона са били изстреляни над Калужка област, южно от руската столица, както и над Ярославска област, североизточно от Москва. Още украински дронове бяха свалени над Белгородска, Курска и Ростовска области.

09:46 17.3.2024

Русия изстреля дронове срещу Одеса. Украйна атакува рафинерия в Краснодар

Русия е изстреляла 16 дрона и 7 ракети срещу Украйна в нощта на събота срещу неделя. Основната атаката е била срещу Одеса и е довела до разрушение на селскостопански предприятия и друга инфраструктура, но няма пострадали хора.

Украинските сили твърдят, че свалените от ПВО руски ракети са били насочени към Харковска, Донецка и Черниговска област.

Данните не са потвърдени независимо.

В същото време украинска атака с дронове в района на Краснодар доведе до пожар в петролната рафинерия „Славянск“.

„Дроновете бяха неутрализирани, но избухна пожар в резултат на падане на едно от устройствата“, съобщават местните власти. По данни на ТАСС един работник е загинал в следствие на пожара.

18:25 16.3.2024

Трима души са загинали след украинска атака срещу Белгород, твърди Москва

Трима души загинаха, а трима други бяха ранени след украинска атака срещу граничният руски град Белгород. Това написа областният губернатор Вячеслав Гладков в Телеграм.

Той твърди също, че други петима души са били ранени при атака срещи село Глотово, което се намира на 2 км. от украинската граница.

В събота украинска атака с дронове причини пожар в рафинерия на „Роснефт“, която се намира на 850 км. от Москва в Самарска област.

Атаките дойдоха ден, след като ракетна атака на Русия срещу Одеса уби 20 души, а 70 други бяха ранени.

09:26 16.3.2024

Украйна евакуира жители на северната Сумска област заради ракетен обстрел

Украйна е започнала евакуация на жители от Сумска област в северната част на страната. Причината е интензивен ракетен обстрел от страна на руските сили, който за няколко дни доведе до смъртта на трима души, а 13 бяха ранени.

По данни на местната администрация до момента са евакуирани 4500 души, които живеят в областта, която се намира до границата с Русия.

Новината идва, след като по-рано 20 души загинаха, а 73 бяха ранени при ракетен удар в Одеса. Президентът Володимир Зеленски обяви действията на Русия като подлост и се закани на „справедлив отговор“ срещу Москва.

Заредете още

XS
SM
MD
LG