Връзки за достъпност

Извънредни новини
АЕЦ "Запорожие" в Украйна
АЕЦ "Запорожие" в Украйна

на живо Войната: АЕЦ "Запорожие" е "опасно близо" до ядрен инцидент, предупреди МААЕ

Обновена

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Русия атакува енергийни цели в няколко украински области
  • Украйна е отблъснала 20 руски атаки с дронове в 7 региона
  • Украйна се е съсредоточила върху отбраната на Харков
  • Взривен е руски петролопровод за пренос на нефт до танкери
  • Украйна атакува с дронове руски петролни рафинерии
16:49 29.7.2022

Русия и Украйна взаимно се обвиниха за обстрел по затвор с украински войници

Украинската армия отрече твърденията на проруските сепаратисти, че е обстреляла затвор с украински военнопленници в Еленовка. Според позицията на Киев атаката е била предприета от Москва, за да прикрие предполагаеми изтезания и екзекуции на украинци там. Украйна твърди, че става въпрос за "провокация, за която Русия носи отговорност", предаде ДПА.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк, нарече руските обвинения "класическа, цинична и добре планирана операция под фалшив флаг". Украински военни източници изтъкват, че техните части използват американските ракетни установки HIMARS, които са с висока прецизност, и не обстрелват цивилни обекти, "особено места, в които има възможност да се държат в плен наши братя по оръжие".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба обвини Русия, че е извършила военно престъпление, като е нанесла удар в Еленовка, съобщи Ройтерс. Той призова в Туитър "всички партньори решително да осъдят това брутално нарушение на международното хуманитарно право и да признаят Русия за терористична държава".

07:47

АЕЦ "Запорожие" е "опасно близо до ядрен инцидент, каза Международната агенция за атомна енергия

Рискът от ядрена авария в окупираната от Русия АЕЦ "Запорожие" остава висок, въпреки че вече всички реактори на централата са изключени. Това предупреди генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в понеделник.

Тогава той говори на заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на проблема.

"Намираме се опасно близо до ядрен инцидент", каза Гроси. "Тези безразсъдни атаки трябва да спрат незабавно", добави той по адрес на въздушните удари от миналата седмица. Те бяха първите, насочени пряко срещу централата, откакто тя беше пленена от Русия през ноември 2022 г.

Руският президент Владимир Путин възнамерява да пусне наново в експлоатация поне един реактор, съобщи в петък Уолстрийт джърнъл. Неназовани западни дипломати са казали пред изданието, че Путин е уведомил за това МААЕ.

15:47 15.4.2024

Санкционирани руски корабостроителници получават части от Европа, показва разследване

Руските военни корабостроителници, които са подложени на международни санкции, получават части от европейски страни с помощта на фирми от Хърватия и Италия, показва разследване на руската служба на Би Би Си.

През 2019 г. САЩ наложиха санкции на завода Зеленодолския завод "Горки" в руската република Татарстан, но доставките на части за военни кораби са продължили чрез схеми с посредници, като например компанията Sea Propulsion Systems. Малко след руската инвазия в Украйна заводът попадна под санкциите и на ЕС, но е продължил да купува оборудване от съюза и САЩ чрез посредници.

В митническите данни се открива справка за хърватската компания Adria Winch, която работи в Русия повече от 20 г. От митническите декларации става ясно, че европейските резервни части, които Adria Winch препродава чрез своите дъщерни дружества в Русия, са предназначени за кораби на руския флот и други служби за сигурност. Общо от февруари 2022 г. до юли 2023 г. тези дружества са доставили резервни части на стойност 1,2 млн. долара.

Също така за руските военни корабостроителници се закупува оборудване от италианската компания Melcal, която произвежда корабни кранове, показва разследването. След избухването на войната то се изпраща в Русия не директно, а през Турция, Хонконг или Китай. Общо от октомври 2022 г. до юли 2023 г. руските компании са похарчили 255 000 долара за оборудване на компанията, произведено в ЕС.


07:47 15.4.2024

Москва иска да превземе Часив Яр до Деня на победата, твърди Киев

Висшето ръководство на Русия е наредило на военните да превземат град Часив Яр в Донецка област навреме за честването на 9 май, когато Москва чества съветския принос за победата във Втората световна война, твърди Киев.

"Реализацията на плановете на руснаците е възпрепятствана от героичната отбрана на нашите бригади, които буквално се "вкопчват в земята", за да удържат ежедневните атаки на врага", каза генерал-полковник Олександър Сирски. Падането на Часив Яр, който преди войната е имал население от около 13 000 души и се намира западно от окупирания от Русия град Бахмут, би било значителен неуспех за Киев.

12:01 14.4.2024

Русия изстреля дронове по Харков и неговата енергийна инфраструктура, съобщи ръководителят на областната военна администрация Олег Синегубов. Има загинали и ранени.

Новините идват на фона на усилени обстрели на Харков пред последните дни. Градът е всекидневно атакуван по въздух. Отделни райони са без ток, след като руски обстрели повредиха основен ТЕЦ.

През последното денонощие Русия е нанесла общо 109 удара с авиация по населени места в Украйна, съобщи украинската армия. Руският артилерийски огън е бил насочен към селища от 9 области, разположени близо или граничещи с фронтовата линия.

Русия отрича, че обстрелва граждански обекти.

16:29 13.4.2024

Обстановката на Източния фронт съществено се изостри в последните дни, съобщи командващият на украинската армия Александър Сирски. В профила си в Телеграм той написа, че Русия се е активизирала след провеждането на президенските избори на 17 март.

Настъплението на Москва е подпомогнато от топлото и сухо време, което улеснява танковете да преминават по открити местности, пише още генерал Сирски.

Думите на Сирски идват на фона на очакванията за силно руско настъпление през лятото. То съвпада с опасенията, че Украйна няма да има достатъчно оръжия и бойна техника, за да може да спре атаките.

07:41 13.4.2024

Нидерландия дава на Украйна военна помощ за 1 млрд. евро, съобщи украинският президент Володимир Зеленски. Те се добавят към други 2 млрд. евро, които страната реши да предостави на Киев само за тази година.

Премиерът на Нидерландия Марк Рюте потвърди новината. Страната му е сред най-големите донори на Украйна измежду страните от ЕС.

Новината идва на фона на опасения за предстояща руска офанзива, на която Украйна може да не е в състояние да устои. Киев няма достатъчно системи за противовъздушна отбрана, артилерийски боеприпаси и изтребители. От есента на 2023 г. САЩ бавят решението си за предоставяне на военна помощ, без която Киев твърди, че не би се справил с руската агресия.

В момента помощта идва предимно от страни, членуващи в ЕС.

Освен трите милиарда евро за 2024 г. Нидерландия вече е предвидила да отпусне други 3 милиарда за военна помощ през 2025 г. и отделно още 400 млн. евро за подкрепа на украинската икономика. "Украйна трябва да спечели тази битка - заради тяхната и нашата сигурност", каза в петък Марк Рюте.

10:38 12.4.2024

САЩ дават 138 млн. долара на Украйна за противовъздушната отбрана

Съединените щати подписаха споразумение за предоставяне на 138 млн. долара на Украйна за модернизиране на системите за противовъздушна отбрана, съобщи в четвъртък посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк.

Ден по-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че Украйна се надява да договори доставката на седем допълнителни батареи от системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът" възможно най-скоро и дори обмисля варианта да ги вземе назаем. Той призова "всички системи "Пейтриът" в света, които могат да бъдат предоставени на Украйна", да бъдат прехвърлени на въоръжените сили.

През март Русия предприе серия от ракетни нападения срещу Украйна, включително най-мащабната атака срещу украинския енергиен сектор досега. На 25 март Русия атакува Киев с балистични ракети. По данни на Мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна през март 2024 г. са убити или ранени най-малко 604 цивилни граждани, което е с 20% повече в сравнение с февруари.

Система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" е разработена в САЩ и струва над 1 млрд. долара за батарея. Тя е на първо място в списъка на желаните от Украйна оръжия, след като Русия започна пълномащабното нахлуване на територията ѝ. Миналото лято Киев получи първите си батареи "Пейтриът", но те не са достатъчни, за да защитят цялата страна от засилените въздушни атаки на Русия.

18:32 11.4.2024

Украйна увеличава военната мобилизация с нов закон

Върховната рада на Украйна прие закона за мобилизацията на второ четене. Основата цел е да се мобилизират достатъчно хора за попълване на армията, която претърпя загуби по време на войната с Русия.

  • Целта на закона е да се гарантира, че всички подлежащи на военна служба, са регистрирани. Разписани са случаите на възможни отсрочки.
  • Документът задължава всички граждани от мъжки пол на възраст от 18 до 60 години да се включат във военния регистър. Това се отнася и за живеещите в чужбина, като без документ за военна регистрация на украинците няма да бъдат предоставяни консулски услуги.
  • Гражданите са задължени да създадат електронни регистрации, като военните комисии ще могат да изпращат електронни призовки чрез тях.
  • Ще бъде въведено основно общовойсково обучение за срок до три месеца за всички граждани на възраст между 18 и 25 години във всички учебни заведения
  • Ще се отнемат на шофьорските книжки на лица, подлежащи на военна служба, ако те не се явят след получаване на призовка.
09:34 11.4.2024

Русия атакува енергийни цели в няколко украински области

Руските сили атакуваха с ракети и дронове няколко украински области през нощта срещу 11 април. В цялата страна беше обявена въздушна тревога.

Министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко съобщи, че атакувани са енергийни съоръжения в Одеска, Харковска, Киевска, Запорожка и Лвовска области.

Ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов уточни, че са нанесени най-малко десет удара по критичната инфраструктура на Харков и региона.

"В момента може да има прекъсвания на електрозахранването, няма данни за пострадали", написа Синегубов в Телеграм.

Според украинските власти повече от 200 хиляди абонати в района на Харков са останали без електрозахранване.

08:12 10.4.2024

Русия нанесе ракетни удари по Полтава и Одеса

Руските военни нанесоха ракетен удар по Полтава, загинал е един човек, пише началникът на областната военна администрация Филип Пронин. Ранени са 12 души, сред които и две деца. Засегната е жилищна сграда с около 30 жители, тя е с "частично разрушен покрив". В сградата е избухнал пожар, казва Пронин, а няколко съседни къщи също са пострадали. Две ракети са паднали и в Одеса, подробности не се съобщават.

Щабът на военновъздушните сили на Украйна съобщи за атаки на дронове в Кривий Риг, Каменское край Днепър и към западните райони на Украйна. По-късно щабът каза, че всичките 20 изстреляни от Русия дрона са свалени. Изстреляни от анексирания полуостров Крим, те са успели да прелетят до Николаевска, Одеска, Херсонска, Днипропетровска, Полтавска, Виницка и Лвовска област.

14:21 9.4.2024

Украйна твърди, че е ударила руски авиационен център във Воронеж

Авиационен тренировъчен център в югозападната Воронежка област в Русия е бил ударен с дрон рано сутринта на 9 април. Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната (ГУР) потвърди за удара и твърди, че в центъра е имало и завод за самолети.

"Да, завод за самолети. Няма да разкриваме подробности, но по предварителна информация основните производствени мощности на предприятието са били повредени", каза пред радио Свободна Европа/радио Свобода представителят на ГУР Андрий Юсов.

Руският канал в Телеграм База, който е свързан с руските служби за сигурност, съобщи за удари с дрон по помещенията на авиационния учебен център в Борисоглебск, град във Воронежка област, разположен на около 255 км североизточно от украинската граница.

10:43 9.4.2024

Украйна е отблъснала 20 руски атаки с дронове в 7 региона

Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че са унищожили всичките 20 дрона, изстреляни от Русия в ранните часове на 9 април. Те са били свалени в седем от регионите на страната - Николаев, Одеса, Херсон, Днепропетровск, Полтава, Виница и Лвов.

Няма съобщения за наранявания или щети, предизвикани от падащите отломки.

Четирима души са загинали, а 8 са били ранени при вчерашния руски ракетен удар в Запорожие, съобщи началникът на регионалната военна администрация Иван Федоров.

Един загина, а десет души са ранени при руска ракетна атака над Полтава, съобщи началникът на Полтавската областна военна администрация Филип Пронин. Сред ранените има три деца.

Междувременно Министерството на отбраната на Русия съобщи, че нейните сили са унищожили украинска противокорабна ракета "Нептун" над Черно море и четири безпилотни летателни апарата над Белгородска и Воронежка област.

07:21 9.4.2024

Украйна се е съсредоточила върху отбраната на Харков

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че страната му се е съсредоточила върху отбраната на Харков.

Вторият по брой на населението град в Украйна в последните седмици е подложен на масирани въздушни атаки от страна на Русия и има опасения, че плановете на Владимир Путин са да превземе града, който е на 40 км. от границата.

"Заедно с нашите партньори ние работим за укрепване на противовъздушната отбрана", каза президентът на Украйна. Той допълни, че фокусът "сега е върху Харков: върху ситуацията с електрозахранването и подкрепата за хората и бизнеса в града и областта".

Общо шестима души бяха убити при руски бомбардировки и обстрели в Украйна в понеделник. Почти всички жертви са в източната и югоизточната част на Украйна, където руските войски се опитват да напредват в момента.

08:45 8.4.2024

Атаки с дронове са повредили сграда на АЕЦ "Запорожие"

Нападения с дронове срещу атомната електроцентрала в украинската област Запорожие са повредили сградата, в която се намира един от шестте реактора, но ядрената безопасност не е била застрашена. Това се казва в в съобщение на Международната агенция за ядрена енергия (МААЕ) към ООН в социалната мрежа X. Централата се контролира от Русия.

Има един пострадал служител. МААЕ не уточни дали дроновете са изстреляни от Русия или Украйна.


Назначеното от Русия ръководство на централата каза в неделя, че атаката е направена с украински безпилотни самолети. Говорителят на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Украйна Андрий Юсов каза пред "Украинска правда”, че Русия извършва имитационни удари, включително на територията на Запорожката атомна електроцентрала и нарече това "постоянна престъпна практика".

Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, тя бе окупирана в началото на март 2022 г. от руски войски.

11:38 7.4.2024

Русия реализира нова масирана атака в няколко области

Русия е изстреляла 17 дрона "Шахед" и 10 ракети и е нанесла общо 88 въздушни удара през нощта, съобщи Генералният щаб на украинската армия. Украинските отбранителни сили са унищожили всички дронове. Те са били над Днепропетровска, Харковска и Полтавска област.

По данни на Генералния щаб над 100 украински села са били подложени на артилерийски обстрел в Черниговска, Донецка, Днепропетровска, Харковска, Херсонска, Луганска, Николаевска, както и в Запорожка област, където се съобщава за три жертви.

Военните съобщиха също, че през изминалото денонощие са се състояли 57 бойни сблъсъка между украинските и руските сили, като Украйна е отблъснала 26 руски атаки в Донецка и Луганска област и е нанесла удари по руски позиции в 14 района. Според Киев руските сили са претърпели 820 жертви и са загубили 17 танка, 54 бронирани машини и 54 артилерийски системи през изминалото денонощие. Твърденията не могат да бъдат проверени по независим начин.

15:28 6.4.2024

Взривен е руски петролопровод за пренос на нефт до танкери

Главното управление за разузнаване (ГУР) на Украйна съобщи, че в руската Ростовска област е бил взривен петролопровод, използван от Русия за пренос на петролни продукти до танкери за военни цели, съобщиха от пресслужбата на ГУР.

"В ранните часове на събота, 6 април, в района на град Азов (Ростовска област), в резултат на взрива на петролопровода, използван за изпомпване на нефтопродукти от местен нефтен терминал към танкери на пристанището в Азов, натоварването на танкерите бе преустановено за неопределено време", пишат от разузнаването.

Русия е използвала тази инфраструктура за военни цели, за да подкрепя военните усилия срещу Украйна, се казва още в изявлението.

07:46 6.4.2024

Русия атакува Харков и Запорожие. Има жертви и ранени

Шестима души са били убити при руска атака над Харков с дронове през нощта, съобщи кметът Игор Терехов. Ранените във втория по големина украински град са 10.

Ударени са най-малко девет жилищни блока, три общежития, няколко административни сгради, магазин, бензиностанция и автосервиз. Нанесени са щети и на автомобили. По-рано ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов каза, че руската атака е била насочена срещу жилищен район.

Русия е изстреляла и пет ракети по южния украински град Запорожие. Загинали са най-малко четирима души, а ранените са 20. Нанесени са щети на най-малко три жилищни блока, 10 къщи, магазини и неидентифициран производствен обект, каза областният управител Иван Фьодоров, цитиран от Ройтерс. Двама журналисти, отразяващи последиците от ударите, са сред ранените.

13:12 5.4.2024

Украйна е атакувала руско военно летище и е унищожила 6 самолета, твърдят източници от Киев

Украйна е атакувала руската военновъздушна база в Морозовск в Ростовска област и е унищожила шест руски бойни самолета. Там се намира летището, от което излитат бомбардировачите Су-24, Су-24М и Су-34. Това е станало при съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) и Въоръжените сили на страната (ВСУ), съобщи пред Ройтерс източник от разузнаването в Киев.

Официално украинската страна засега не е коментирала, но източници на РБК-Украйна и Радио Свобода потвърдиха, че СБУ и ВСУ стоят зад атаката. Според тях освен унищожените самолети други осем са значително повредени. Също така около 20 руски военнослужещи са били убити или ранени.

Руското министерство на отбраната съобщи за масиран удар от 53 дрона на територията на страната, като повечето от тях - 44, са били свалени над Ростовска област. Губернаторът Василий Голубев съобщи, че осем души са били ранени при детониране на взривно устройство върху свален дрон. Те са извършвали следствени действия с дрона.

07:50 5.4.2024

Над 15% от капацитета на руските рафинерии може да е засегнат, според НАТО

Украинските удари по руските петролни рафинерии може да са нарушили работата на повече от 15% от руския капацитет, каза на 4 април официален представител на НАТО. От началото на годината Киев порази 13 важни рафинерии и енергийни съоръжения.

"От гледна точка на щетите ударите вероятно са нарушили повече от 10% от капацитета на руските рафинерии, може би повече от 15%", каза служителят пред репортери при условие за анонимност. Той добави, че все по-малко от този вид руски енергийни съоръжения са защитени от потенциални удари.

Той добави, че алиансът смята, че Москва все още няма достатъчно боеприпаси и жива сила за започване на успешна офанзива е Украйна. НАТО обаче очаква усилията от страна на Русия за удари с дронове и ракети да намалят способностите на противовъздушната отбрана на Украйна.

НАТО няма потвърждение, че Иран е прехвърлил балистични ракети на Русия, но няма и причина да вярва, че трансферът няма да бъде осъществен, след като двете страни веднъж договорят взаимноизгодни условия, каза още служителят.

08:04 4.4.2024

Руски дронове удариха жилищни сгради в Харков. Загинаха четирима души

Най-малко четирима души са загинали при нападение с руски дронове над украинския град Харков, предаде Ройтерс. Ударите поразиха многоетажни жилищни сгради и частни домове в ранните часове на четвъртък сутринта.

Сред загиналите има и спасители. Те са убити при повторно нападение на мястото на една от атаките, съобщиха местните власти в Харков.

Областният управител Олег Синегубов съобщи в приложението Телеграм и за десетима ранени души, единият от които е в тежко състояние.

Един от ударите е причинил пожар, при който част от сграда се е разрушила, написа в същото приложение кметът на Харков Игор Терехов. Има щети и върху превозни средства. Работата на спешните екипи след атаките се е забавила заради опасения от нови възможни удари, предаде още Ройтерс.

Заредете още

XS
SM
MD
LG