Връзки за достъпност

Извънредни новини
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски

на живо Войната: САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Тя е най-голямата страна в Европа, но сега е сама срещу агресията на руската армия. В тази хроника следим всичко по темата.

Рано сутринта на 24 февруари 2022 г. Русия нападна Украйна.

Най-важното до момента:

  • Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит;

  • Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент;

  • Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия;

  • Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим;

  • Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ.

08:41 12.10.2022

Украйна получи системи за противовъздушна отбрана IRIS-T от Германия

Системите за противовъздушна отбрана IRIS-T, които Германия съобщи, че ще изпрати на Украйна, вече са пристигнали. Това потвърди министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников във вторник.

"В Украйна започна нова ера на противовъздушната отбрана. IRIS-T от Германия е тук. Американските NASAMS идват. Това е само началото", написа Резников в Туитър.

Той лично благодари на министъра на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт за нейното "партньорство и силна ангажираност в подкрепа на Украйна".

След масираната руска атака срещу украински градове в понеделник Ламбрехт каза, че Германия ще разположи първата от четирите системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM в Украйна "през следващите дни".

09:44 26.7.2024

САЩ откриха счетоводна грешка за милиарди, свързана с помощта за Украйна

Министерството на отбраната на САЩ откри грешка в изчисленията си, свързани с изпратената за Украйна военна помощ. Пентагонът е надценил част от изпратената военна помощ с 2 млрд. долара.

Това не е първата подобна грешка, а според службата за правителствена отчетност тези неточности се дължат заради оценката на оръжието, което се изпраща, тъй като голяма част от него е произведено преди години.

През 2023 г. Пентагонът обяви, че при отчитането на изпратените в Украйна материали за милиарди е използвана „възстановителна стойност“ вместо „амортизирана стойност“. Тази корекция разкри грешка за общо 6,2 млрд. долара.

10:21 25.7.2024

Украйна е унищожила руски дронове над седем области

Противовъздушната отбрана на Украйна е свалила 25 от 38 дрона, изстреляни от Русия към нейната територия в четвъртък сутринта, съобщиха военновъздушните сили.

Безпилотните самолети са унищожени над Одеска, Херсонска, Николаевска, Киевска, Сумска, Житомирска и Черкаска област, съобщиха военните.

Те добавиха, че три безпилотни самолета „са били изгубени на място след пресичане на румънската граница“. Румъния, която е членка на НАТО, съобщи, че за окръг Тулча, който граничи с Южна Украйна, са изпратени съобщения по мобилните телефони, предупреждаващи местните жители за риск от падащи отломки от дронове. Това е вторият път, когато Румъния издава такова предупреждение в рамките на няколко дни.

09:51 24.7.2024

Пентагонът препотвърди подкрепата си за Украйна след оттеглянето на Байдън

Американският министър на отбраната Лойд Остин препотвърди подкрепата на Вашингтон за Украйна в телефонен разговор с украинския си колега Рустем Умеров, предаде Ройтерс.

Разговорът между двамата идва дни, след като президентът на САЩ Джо Байдън се оттегли от надпреварата за нов мандат в Белия дом. До момента той беше един от най-постоянните поддръжници на Украйна, а Вашингтон изпрати многомилярдна военна помощ на Киев.

„В рамките на телефонния разговор министърът препотвърди неизменната подкрепа на САЩ за Украйна с оглед на руската агресия“, каза говорител на Пентагона.

Двамата военни министри са обсъдили развитието на ситуацията на фронта, както и нуждите на Украйна, свързани с военните действия.

12:57 22.7.2024

Русия е свалила десетки дронове. Ударена е руска петролна рафинерия

Русия твърди, че е свалила 75 украински дрона, насочени към руска територия, от които 47 са били насочени към Ростовска област, граничеща с Украйна. Това съобщи в понеделник Франс прес, цитирайки руското министерство на отбраната. Свалени са също по един дрон над Воронежка, Белгородска и Смоленска област, осем - над Краснодарска област и 17 над Черно и Азовско море, казват от министерството.

Ройтерс съобщава, позовавайки се на руски канали в "Телеграм", че руската черноморска петролна рафинерия в Туапсе, собственост на компанията "Роснефт". Отломки от сваления дрон са предизвикали пожар в рафинерията. Няма жертви, а пожарът е бил овладян. Не е ясно дали рафинерията работи и какви са щетите.

Рафинерията в Туапсе е била мишена на няколко военновъздушни атаки от началото на руската инвазия в Украйна, припомня Ройтерс.

17:35 21.7.2024

Русия нападна украинската столица Киев с дронове и ракети в нощта на събота срещу неделя, предаде Ройтерс. Това е петата атака на Москва срещу града за последните две седмици.

След нападението украинският президент Володимир Зеленски каза, че страната му има нужда от оръжия с далечен обсег, за да се защити.

09:13 21.7.2024

Украйна е изправена пред сурова зима заради руските удари по енергийни обекти, твърди ООН

Украйна е изправена пред тежка зима заради енергийната криза, предизвикана от руските атаки срещу енергийни обекти в страната. За това предупреди Върховният комисариат на ООН за бежанците, цитиран от БТА.

Новината идва в разгара на лятото, но и ден след като Русия нанесе удари с дронове и ракети върху енергийни съоръжения в цяла Украйна. Подобни удари са довели до леко увеличение в броя на украинските бежанци през последните няколко месеца.

„Енергия, енергия, енергия. Никога не съм виждал такова единодушие навсякъде. [Украинците] наистина са загрижени за този проблем“, каза върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, цитиран от ДПА.

Според него официалните лица в страната са силно обезпокоени за ситуацията, а гражданите вече се страхуват, че ще останат без отопление през зимата.

„Притеснени са, че ще трябва да посрещнат зимата - или дори този много горещ сезон, без електричество“, каза Гранди и добави, че подкрепата за Украйна трябва да продължи.

От март 2024 г. досега руските нападения с ракети и дронове са унищожили повече от девет гигавата мощности на украинските електроцентрали. Затова през последните месеци в цялата страна често има прекъсване на електрозахранването.

15:02 20.7.2024

Русия атакува енергийни обекти в Украйна. Има поне две жертви

Руски дронове и ракети поразиха енергийни съоръжения в цяла Украйна в нощта на петък срещу събота, предаде БТА.

Олег Синегубов, губернатор на Харковската област в Украйна, каза, че ракети „Искандер“ са убили двама души и са ранили други трима в източната част на областта.

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че системите им за противовъздушна отбрана са свалили 13 от общо 17 изстреляни руски дрона в пет региона на страната.

Официални лица в Сумска и Черниговска област обаче казаха, че дронове „Шахед“ са поразили и повредили енергийни обекти в северните територии. Има информация и за поразен обект от енергийната инфраструктура в централната Полтавска област.

09:41 20.7.2024

Руски удар порази детска площадка в Миколаив и уби най-малко трима души

Руски ракетен удар по южния украински град Миколаив е поразил детска площадка, като е убил най-малко трима души, включително едно дете. Това съобщи украинският президент Володимир Зеленски в петък, в публикация в приложението Телеграм.

При атаката са ранени и други петима души, добави Зеленски, като призова света да помогне за спирането на руския „терор“.

Кметът на Миколаив Олександър Сиенкевич потвърди в Телеграм новината за атаката с три жертви.

„Това унищожаване на живота трябва да спре“, написа Зеленски. „Необходими са нови решения в подкрепа на нашата отбрана. Русия трябва да усети силата на света.“

Пристанищният град Миколаив в Украйна редовно е обект на атаки от руска страна. Москва отрича нападенията ѝ да са насочени срещу гражданска инфраструктура.

14:27 19.7.2024

Руски удари в района на Харков, Суми и Херсон. Най-малко един цивилен беше убит

При руски обстрел в петък е била убита цивилна жена в Билозерка в Херсонска област в Украйна. Това съобщи областният управител Олександър Прокудин в Telegram.

Друг руски удар срещу град Чугуев в североизточната Харковска област рани най-малко седем души, съобщи регионалният ръководител Олег Синегубов.

В Сумска област, близо до границата с Русия, най-малко един цивилен е бил ранен от руски обстрел, съобщиха регионални власти.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че неговите системи за противовъздушна отбрана са свалили 19 украински дрона над Курска и Белгородска област, както и над окупирания от Москва полуостров Крим.

09:31 19.7.2024

Харков, Часив Яр, Торецк. Пред какво е изправена Украйна точно в този момент

Руската армия напредва бавно, но сигурно. Украйна е в капана на стотиците километри фронтова линия, където силите ѝ са разпилени. Сега тя се бори да опази Харков, Часив яр и Торецк. Но има и друго.

09:28 19.7.2024

Украйна подписа споразумения за сигурност със Словения и Чехия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски и премиерът на Словения Роберт Голоб подписаха в четвъртък споразумение за сътрудничество в областта на сигурността и дългосрочна подкрепа между двете страни.

Словения вече предостави на Украйна 13 пакета военна помощ и възнамерява да поддържа това ниво на подкрепа през 10-те години на споразумението. То предвижда милиони евро за хуманитарна помощ и икономическо възстановяване, съобщиха от офиса на Голоб.

Зеленски, който беше във Великобритания за среща на европейски лидери, подписа отделно споразумение за сигурност и с чешкия премиер Петър Фиала. От кабинета на Зеленски съобщиха, че значителна част от споразумението е посветена на засилено сътрудничество във военно-техническата сфера, включително възможността за производство на леки оръжия, дронове, електроника и тежко оборудване.

17:05 18.7.2024

Украински дронове удариха база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в Крим

Дронове на Службата за сигурност на Украйна са ударили база на руската брегова охрана на езерото Донузлав в окупирания полуостров Крим. Това съобщи източник от правоохранителните органи на Киев пред украинската служба на Радио Свободна Европа (РСЕ).

По негови данни през нощта срещу четвъртък военноморските сили на Русия са провели учения за защита на акваторията на езерото Донузлав в Крим.

„Благодарение на безпилотните самолети на СБУ тези учения се провалиха, защото руснаците не успяха да защитят дори базата си, да не говорим за акваторията на езерото“, каза източникът на РСЕ.

В същото време Министерството на отбраната на Русия в изявление в четвъртък съобщи за унищожаването на 10 „безпилотни катера“ във водите на Черно море.

11:39 18.7.2024

Русия и Украйна размениха военнопленници със съдействието на ОАЕ

Русия и Украйна съобщиха, че са осъществили размяна на затворници с посредничеството на Обединените арабски емирства. Тя е включвала 190 военнопленници

Министерството на отбраната на Русия съобщи в публикация в Telegram на 17 юли, че всяка от страните е разменила по 95 души в рамките на сделката. Украинският президент Володимир Зеленски потвърди това.

„Освободените [руски] военнослужещи ще бъдат превозени до Москва с военнотранспортни самолети на руските Въздушно-космически сили за лечение и рехабилитация в медицински заведения на руското Министерство на отбраната“, се казва в поста.

Зеленски благодари на ОАЕ за помощта при улесняването на размяната, една от няколкото между Москва и Киев през последните месеци.

„Благодарен съм на нашия екип, участващ в обмена на затворници, и на Обединените арабски емирства за улесняването на процеса на освобождаване“, написа Зеленски.

Зеленски добави, че разменените са войници от въоръжените сили на Украйна, военнослужещи от Националната гвардия и граничари.

Това е петият път тази година, когато Обединените арабски емирства съдействат за размяна на пленници, като се започне от 3 януари с връщането на 230 украински граждани в Киев и 248 руснаци, освободени от Украйна.

12:00 17.7.2024

Украинските атаки целят да създадат условия за бъдещо разполагане на F-16 в страната, твърди доклад

Украинските сили продължават да нанасят удари по руски системи за противовъздушна отбрана в окупираната територия на Украйна и в граничните райони на Русия, за да създадат условия за разполагане на изтребители F-16 след пристигането им в Украйна. Това се казва в нов доклад на Американския институт за изследването на войната (ISW).

„Главнокомандващият на въоръжените сили Олександър Сирский съобщи на 16 юли, че украинските сили са ударили позиция на С-300 в окупираната Донецка област и че украинските сили са унищожили общо 20 пускови установки С-300 и 15 радарни станции за неопределен период от време“, пишат анализаторите.

ISW отбелязва още, че доставките на F-16 в Украйна вероятно ще започнат в малки количества, а ограниченията в материалната подкрепа и обучението на пилоти вероятно ще попречат на украинските сили да използват изтребителите в голям мащаб през настоящата година.

„Украински официални лица по-рано посочиха, че украинските сили възнамеряват да използват F-16 и други самолети като част от по-широката система за противовъздушна отбрана на Украйна. Въпреки това, както ISW отбеляза по-рано, Украйна ще трябва да ангажира общите способности на руската противовъздушна отбрана, за да защити F-16 и да ги интегрира правилно в украинските бойни операции“, се посочва в доклада.

Според ISW в началото на юни украинските военни са ударили руска батарея за ПВО С-300/400 в Белгородска област с помощта на ракети земя-въздух HIMARS.

Центърът за стратегически комуникации (Stratcom) на въоръжените сили на Украйна съобщи през юни, че за месец и половина в окупирания Крим са унищожени 15 руски системи за противовъздушна отбрана .

На 10 юли Нидерландия и Дания, заедно със САЩ, информираха, че са в "процес на прехвърляне" на американски изтребители F-16 в Украйна. Беше съобщено, че украинските военни ще започнат да летят с F-16 това лято, но допълнителни подробности не бяха предоставени поради съображения за оперативна сигурност.

18:45 16.7.2024

Украйна си върна позиции в югоизточната част на страната. Русия напредва към град Торецк

Силите за отбрана на Украйна са си върнали няколко позиции близо до украинското градче Ню Йорк, близо до Донецк. За това съобщи Американският институт за изследване на войната (ISW), след като анализира кадри от геолокация от 14 юли.

Същевременно анализаторите потвърждават напредването на руските войски към град Торецк, който се намира в същия регион. Институтът съобщава, че руската армия е се е придвижила на изток от града.

Атаките на руската армия продължават близо до Зализни, югоизточно от Торецк.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, освен в Торецк, руските сили напират и в посока на Куракхово, Харков и Покров.

„Само от началото на деня агресорът [в Покров] 31 пъти се опита да пробие отбраната ни в районите на населените места Новоселовка Първа, Новоалександровка, Прогрес, Яснобродовка“, съобщи Генералният щаб.

Общо през изминалото денонощие ведомството е регистрирало 119 бойни сблъсъка по цялата фронтова линия.

08:37 16.7.2024

Пожар в завод в руската Курска област. Властите обвиниха Украйна

Пожар е избухнал в завод за нисковолтово оборудване в село Коренево в руската Курска област, която граничи с Украйна, през нощта срещу вторник. Това съобщи областният управител Алексей Смирнов и няколко канала в Телеграм.

Смирнов обвини за инцидента "украински дрон", който е "хвърлил взривно устройство". До момента Украйна не е коментирала случая.

„Нито един от работниците не е пострадал. Пожарът в един от технологичните цехове е потушен от екипи на пожарната от две области“, написа ръководителят на Курска област.

Според канали в Телеграм пожарът е обхванал площ от 400 квадратни метра.

Заводът за нисковолтово оборудване в Кореневски произвежда апаратура за ниско напрежение и оборудване за управление. Продуктите на компанията се използват в промишлеността и енергийния комплекс на Русия и други страни.

От началото на 2024 г. редица предприятия от петролния сектор в Русия бяха атакувани от дронове, поради което в някои рафинерии спряха да работят звената за първична преработка на нефт. Според Ройтерс през първото тримесечие най-малко седем руски завода са спрели производството си.

12:28 15.7.2024

Дронове атакуваха полуостров Крим

Окупираният полуостров Крим е бил атакуван с дронове през нощта на неделя срещу понеделник. Това съобщи кореспондентът на Радио Свобода Krym.Realii , като добави, че сигналът за въздушна тревога е бил активиран в Севастопол в 6 часа сутринта.

Руското министерство на отбраната съобщи, че шест дрона са били свалени над полуострова. Руският ръководител на Севастопол Михайло Развожаев каза, че дрон е бил свален в района на нос Фиолент, близо града.

„Според информацията на Спасителната служба на Севастопол в момента има информация за паднали осколки в района на Фиолент на територията на частен имот“, каза Развожаев.

Украинското командване не коментира съобщенията за взривове на окупирания полуостров.

Ден по-рано руските военни проведоха учения със стрелба във водите на Севастополския залив. Боеприпасите падаха в морето на разстояние няколкостотин метра от плажовете в центъра на града.

15:03 14.7.2024

Москва съобщи, че руските сили са превзели още едно украинско село

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че руските войски са завзели малко село в югоизточната част на Украйна. Това потвърждава твърдения на Киев, че постепенната атака на руските сили напредва срещу украинските войски.

Украинските официални лица не коментираха в неделя новината.

Село Урожайне се намира западно от град Донецк.

Най-ожесточените боеве в момента се водят край бившия миньорски град Торецк, северно от Донецк, и Часив Яр, още по на север.

След като в началото на май Русия започна локална офанзива в Харковска област, Украйна беше принудена да прехвърли много от по-опитните си части, за да стабилизира отбраната си. Но това също така разреди украинските части, което доведе до пролуки по фронтовата линия, от които Русия се опитва да се възползва.

09:31 13.7.2024

Помощта на САЩ и НАТО помага много на Украйна, каза Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски приветства новото споразумение за дългосрочна подкрепа за Украйна. То беше финализирано по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през изминалата седмица.

В петък Зеленски каза, че това е "важно постижение" и похвали ръководството на САЩ за "решителните му действия" за гарантиране на сигурността на Украйна. При сключването на така нареченото "Споразумение за Украйна" САЩ и повече от 20 държави плюс Европейския съюз се ангажират да подпомагат защитата на Украйна. Това беше обявено от президента на САЩ Джо Байдън на съвместна пресконференция заедно с други лидери на НАТО и Зеленски в края на срещата на върха на 11 юли.

Украинският президент каза още, че споразумението помага на Киев да се сдобие с изключително важни системи за противовъздушна отбрана, които да му помогнат да отблъсне продължаващата вече 28 месеца пълномащабна инвазия на Русия.

Двадесет и четирима лидери на НАТО и Украйна одобриха договора като част от засилените отбранителни и други ангажименти към Украйна.

13:11 12.7.2024

Украйна е свалила руски ракети и дронове над 6 области

Украинските военновъздушни сили съобщиха в четвъртък, че са свалили всички пет стратегически крилати ракети "Х-101" и 11 от 19-те дрона, изстреляни от руските сили, предаде Ройтерс.

Основната цел на руската атака е бил град Староконстантинов в Хмелницка област, където се намира важна украинска военновъздушна база - обект на редовни удари.

Русия е изстреляла 19 дрона над общо шест украински области, като към момента украинските сили не разполагат с данни за местоположението на осемте безпилотни летателни апарата, които не са успели да свалят. "Вероятно е врагът да използва имитации на щурмови дронове, за да претовари противовъздушната отбрана. Няма информация за жертви или щети", съобщиха украинските военни.

В сутрешните си изявления областните управители на Сумска, Киевска, Хмелницка и Николаевска област казаха, че нямат данни за щети или жертви.

Заредете още

XS
SM
MD
LG