Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-притеснително от всякога". ЕС се опасява за ситуацията в Босна и Херцеговина


Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел

Европейският съюз е притеснен от събитията в Босна и Херцеговина и няма да приеме разпадане на страната. Това заяви върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел. Той отправи това предупреждение по време на конференцията по сигурността в Мюнхен, на която основна тема беше ситуацията в Украйна.

Пред лидерите на САЩ, страните в ЕС и Европа Борел изказа опасение, че ситуацията преди предстоящите през октомври избори в страната се влошава. Основна причина за това са исканията на част от големите групи за промяна на модела на представителство в парламента.

В края на миналата седмица представителите на босненските хърватски националисти заплашиха, че са готови да дадат начало на създаване на техен собствен регион в страната, в случай, че не настъпят промени в изборния закон. Те също така заплашиха, че в случай на липса на промени ще бойкотират изборите. Лидерът на една от партиите, представляващата босненските хървати, Драган Чович призова за подновяване на преговорите за промени, които бяха започнати през 2021 г.

Заплаха за отделяне вече отправиха и босненските сърби, чиито действия от последните месеци доведоха до дълбока политическа криза в страната. Тя се оценява като най-тежката в последните 26 години след подписването на Дейтънското споразумение, което сложи край на кръвопролитията от началото на 90-те.

„Ситуацията е по-тревожна от всякога. Никога не е било лесно, но турбулентните тенденции в момента са по-притеснителни от всякога“, каза Борел.

В понеделник лидерът на босненските сърби Милорад Додик обвини „администрациите на САЩ и ЕС“ във фаворизиране на мюсюлманското малцинство по начин „който дестабилизира Босна в дългосрочен план“. По думите му в заплахите на представителите на хърватското малцинство не е имало нищо притеснително.

В началото на февруари депутатите в парламента на етническо-сръбската общност в Босна и Херцеговина приеха проектозакон за създаване на съдебна система, отделна от другите институции в страната. Преди това бяха предприети и редица други действия в опит да се отдели военната, полицейската и данъчната администрация на Република Сръбска от централното босненско правителство.

Международна общност обяви това за заплаха за регионалната стабилност.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG