Връзки за достъпност

Извънредни новини

Босненските сърби искат да създадат независима съдебна власт в Босна


Заседание на парламента на Република Сръбска на 1 февруари 2022 г.
Заседание на парламента на Република Сръбска на 1 февруари 2022 г.

Депутатите в парламента на етническо-сръбската общност в Босна и Херцеговина приеха проектозакон за създаване на съдебна система, отделна от другите институции в страната.

Според официални лица от САЩ и Европейския съюз такъв ход би бил незаконен и ще срещне сериозна международна съпротива.

На 10 февруари депутатите от Народното събрание на Република Сръбска в Баня Лука гласуваха в подкрепа на сформирането на висш съдебен и прокурорски съвет на областта. Основният инициатор на проектозакона е Милорад Додик, който е сръбският член на тристранното президентство на Босна.

В последните месеци той предприе поредица от действия, които целят да се отдели военната, полицейската и данъчната администрация на Република Сръбска от централното босненско правителство. Това застрашава регионалната стабилност.

Опитите за отцепване противоречат на мирното споразумение от 1995 г., което сложи край на босненските войни. През 1992 г. босненските сърби обявяват собствена държава в Босна, казват, че искат да се обединят със Сърбия, и започват война с мюсюлманското население, отнела живота на над 100 000 души от двете страни и оставила милиони без дом.

Проектозаконът предстои да бъде подложен на 60-дневно обществено обсъждане, след което депутатите отново ще обсъдят окончателния вариант, преди да влезе в сила. Той предвижда отделен съдебен съвет, който да отговаря за избора на съдии и прокурори, както и за определяне на техните правомощия и юрисдикции.

Според върховния представител на международната общност за Босна и Херцеговина Кристиан Шмид, че основаването на подобен съвет противоречи на закона в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG