Връзки за достъпност

Извънредни новини

До 20 март отпадат ограниченията, свързани със зеления сертификат в България


В края на януари Кирил Петков обяви, че зеленият сертификат ще отпадне при 60% ваксинация на населението или под 5% заетост на интензивните легла. Към днешна дата под 30% от българите са ваксинирани, а са заети 66% от интензивните легла в страната

От 20 март се предвижда отпадането на ограниченията, свързани с изискванията за зелен сертификат за посещение на обществени места в България. До тази дата се предвижда поетапното облекчаване на ограниченията в три стъпки. Това обяви премиерът Кирил Петков в понеделник.

По думи на премира след 20 март единствената функция на зеления сертификат ще бъде свързана с пътуванията извън България.

„Усилията дават резултат в една несъвършена система“, каза министърката на здравеопазването Асена Сербезова. Тя добави, че пандемията е „оголила“ множество проблеми на здравната система, които тепърва ще бъдат разрешавани.

Министър Сербезова подчерта, че въпреки постепенното отпадане на ограниченията здравните власти ще продължат да стимулират ваксинацията, която по думите й „дава видим резултат“.

„Последните 3 седмици спадът на заболеваемостта бележи ръст“, обясни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

  • От 24 февруари ще отпадне изискването за наличие на зелен сертификат при посещение на големите търговски обекти. Изискването ще остане за персонала, а собствениците на обектите могат, по собствено желание, да налагат ограничения за клиентите. Заедно с това се разрешава посещението на до 12 деца едновременно в образователните центрове и други подобни услуги.
  • От 5 март, ако нещата продължат да се развиват по предвидения от здравните власти сценарий, посещенията на дейности и услуги, предоставяни от обекти с обществено значение, ще стават без изискване за зелен сертификат, без значение за желанието на собствениците на обектите. От тази дата ще отпаднат и ограниченията, свързани с провеждането на извънкласни занятия, като единствено ще се иска спазване на дистанция и проветряване на помещенията. От тази дата ще отпаднат ограниченията по граничните пунктове, включително и за пътуващите от страните с най-голяма заболеваемост от т.нар. „тъмно червена“ зона. От тази дата те ще могат да влизат в България само срещу предоставяне на „зелен сертификат“.
  • От 20 март всички ограничения за посещения на дейности и услуги на обекти от обществено значение ще отпаднат, включително и за персонала. Ще отпаднат и изискванията за предоставяне на сертификат при присъствено обучение във висшите училища.

Министерството на здравеопазването ще публикува пълна информация за предвидените промени, както и за данните, по които ще се ръководи процесът по облекчаване на мерките.

За пръв Кирил Петков говори за отпадането на зеления сертификат в края на януари. Тогава той посочи два сценария за отпадането му – при заетост на интензивни легла в болниците под 5% или при 60% ваксинационно покритие в страната.

Към момента данните на Европейския вропейския център по профилактика и контрол на заболяванията показват, че в България ваксинираните са под 30% от общия брой на населението. По данни на Министерството на здравеопазването са заети 66% от интензивните легла в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Kотки и кучета се борят за оцеляване при -30 градуса
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:06 0:00
XS
SM
MD
LG