Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има и друга Русия. Как опозиционери в изгнание учредиха в София своя организация


Генадий Гудков (вляво) и Владимир Кара-Мурза-младши на погребението на убития политик Борис Немцов, 2015 г.
Генадий Гудков (вляво) и Владимир Кара-Мурза-младши на погребението на убития политик Борис Немцов, 2015 г.

Опозиционни руски политици се събраха в София и обсъждаха Кремъл и собствените си действия за съпротива. Сред тях бяха основни фигури на опозицията като бившите депутати Иля Пономарьов, Леонид Гозман, Дмитрий Гудков, както и интелектуалци, и активисти, работили за провеждането на свободни избори. По видео връзка участваха общинският съветник от Москва Владимир Рижков и журналистът Николай Сванидзе.

Всички изброени са близки или съмишленици на убития руски политик Борис Немцов или на тровения с Новичок Алексей Навални, който в момента е в трудов лагер.

От края на 90-те години най-видимото присъствие в България на значими политици от Русия се свързва с кръгове около Кремъл. Но в събота именно представители на опозицията учредиха в София обществено движение „За свободна Русия“. Това, което ги обединява, освен възгледите им за руската политика, е че повечето от тях живеят в България – някои от отдавна, други отскоро.

Новината идва на фона на съобщения за нарастващия брой нови политически емигранти от Русия. Става дума за над 1500 души, без да се броят членовете на семействата им, които са напуснали страната между април и декември 2021 г. Става дума за политици, журналисти и активисти на неправителствени организации, които са били подложени на различен вид преследване от властите. Най-често те са се ориентирали към страни като Литва, Латвия, Грузия или Украйна, но има и такива, които са в България.

Новата организация „За свободна Русия“ си поставя за цел „да изгради отношения на приятелство“ с българите и да помага на новите имигранти. „В Русия в момента има режим, който е вреден за руския народ и за България“, каза Генадий Гудков, който беше избран за председател на новата организация.

„Нашата задача е да разкажем за обективната ситуация, за положението [в Русия]. Искаме да го покажем на българските граждани и политици. Да кажем, че в Русия има хора, които са за свободна Русия, за демокрация там“, каза още Гудков.

Генадий Гудков живее в България от 2019. Биографията му е като съчетание на несъчетаемото. Той е бивш служител на КГБ, който по-късно влиза в състава на няколко различни формации, в това число и на Путиновата „Единна Русия“. Обратът при него настъпва след първото десетилетие от управлението на Путин.

Оттогава той протестира срещу нарушенията на изборите и корупцията по висшите етажи на властта. В последните години Гудков е член и кандидат за депутат само на опозиционни партии, които в Русия са раздробени и обвинявани от властите в това, че са проводници на „западни интереси“. Притеснение за неговата сигурност води до решението му да напусне Русия през 2019 г.

В България той организира няколко протеста срещу политиката на Кремъл, в това число и във връзка с Украйна. В това време синът му, опозиционният политик Дмитри Гудков, също е принуден да напусне Русия от съображения за сигурност.

Учредителното събрание на новата организация беше приветствано от президента Росен Плевнелиев (2012-2017), от бившия външен министър Даниел Митов и от сегашния зам.-председател на парламентарната група на „Демократична България“ Атанас Славов.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG