Връзки за достъпност

Извънредни новини

Максималният осигурителен доход се увеличава на 3400 лв., реши парламентът


В момента максималният осигурителен доход е 3000 лв.
В момента максималният осигурителен доход е 3000 лв.

От 1 април максималният осигурителен доход се повишава на 3400 лв., а минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и за земеделските стопани и тютюнопроизводители става 710 лв. Това реши парламентът късно вечерта във вторник.

Окончателното решение стана факт с гласуването на второ четене на текстове от законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. Промените бяха приети със 122 гласа "за", 94 "против" и 6 въздържали се.

В момента максималният осигурителен доход е 3000 лв. Минималният осигурителен доход за самоосигуряващите лица е 650 лв, а за регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители е 420 лв.

Срещу увеличението се обявиха от ГЕРБ и ДПС, които предложиха таванът за осигуряване да остане 3000 лв., а минималният осигурителен доход за земеделските производители да се увеличава поетапно. Предложенията им обаче не бяха подкрепени в пленарната зала.

Освен бюджета на общественото осигуряване депутатите гласуваха и бюджета на здравната каса (НЗОК). Осигурителната вноска за здраве е без промяна и остава 8%. Бюджетът на НЗОК влиза в сила със задна дата от 1 януари, с изключение на няколко параграфа.

В сряда предстои депутатите да гласуват на второ четене и държавният бюджет за 2022 г., след като той беше приет на първо четене по-рано този месец.

XS
SM
MD
LG