Връзки за достъпност

Извънредни новини

Българската мафия "внимателно" е избрала банката Креди сюис, твърди швейцарската прокуратура


Българската мрежа от трафиканти на кокаин с участието на Евелин Банев-Брендо "внимателно е избрала" швейцарската банка Креди сюис за своите операции. Това каза федералният прокурор на Швейцария Люк Лаймгрубер в сряда по време на съдебно заседание срещу банката.

Тя, двама нейни служители, както и двама българи са обвинени в изпирането на над 70 млн. швейцарски франка от наркотрафик. Случаят е свързан с осъдения и издирван от три европейски държави бивш борец Евелин Банев-Брендо, макар че самият той не е обвиняем.

Федералният прокурор Люк Лаймгрубер отправи остри обвинения срещу Креди сюис, като изтъкна, че през 2004 г., когато банката установява връзки с мрежата, нейният бос Евелин Банев вече бил със съмнителна репутация. Само между 2005 и 2006 г. са били иззети 18,8 тона кокаин, оценяван на 30 милиона долара на тон, посочи Лаймбургер.

Разследването на българското правосъдие е установило, че мрежата внимателно е подбрала Креди сюис и една австрийска банка, уточни прокурорът. По думите му тези учреждения имали репутацията, че не контролират произхода на парите, и в тях работели и българи.

Обвинителят представи и дейността на престъпната мрежа в няколко страни - България, Испания, Италия и Румъния - и произнесените присъди. Според швейцарската прокуратура банката и нейна бивша служителка, която също е обвинена, не само са извършвали пране на пари, но и са възпрепятствали правосъдието.

Креди сюис е втората най-голяма банка в Швейцария. В последните месеци тя е разклатена от поредица от скандали. През пролетта на 2021 г. банката загуби над 15 млрд. заради фалитите на финансови компании и фондове, в които имаше участие. През октомври банката беше наказана да плати 475 млн. долара заради заеми, които е давала на компании в Мозамбик, свързани с корупция.

Преди дни голямо журналистическо разкритие на Мрежата за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP) разкри, че Креди сюис е откривала сметки за милиарди на лица, свързани с тежки престъпления като пране на пари, трафик на хора и поръчки на убийства. От банката излязоха с позиция, с която "категорично отхвърлят обвиненията и инсинуациите относно посочените в разследването практики на банката".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG