Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Корупция, трафик на хора, убийства". Над 100 млрд. долара мръсни пари са трупани в Креди сюис


Според разкритията от „Креди сюис“ са поддържали сметки в размер на 8 млрд. долара на лица, свързани с престъпна дейност
Според разкритията от „Креди сюис“ са поддържали сметки в размер на 8 млрд. долара на лица, свързани с престъпна дейност

Швейцарската банка Креди сюис е разкривала сметки за милиарди на лица, свързани тежки престъпления като пране на пари, трафик на хора и поръчки на убийства. Това става ясно от голямо журналистическо разкритие на Мрежата за разследване на корупцията и организираната престъпност (OCCRP).

Журналистите са анализирали сметки за над 100 млрд. долара, свързани с 37 хил. лица и компании. Информацията е била подадена от анонимен източник до немския Зюддойче Цайтунг.

„Вярвам, че швейцарските закони, свързани с банковите тайни, са неморални. Претекстът за защита на финансовата тайна е просто смокиново листо, което прикрива позорната роля на швейцарските банки като съучастници на данъчни измамници“, пише източникът цитиран от немското издание.

Анализираните са сметки, които са разкрити между 1940 и 2010 г. Най-голямата част от тях са били създадени в началото на новия век.

„Течовете показват, че банката е приемала за свои клиенти корумпирани автократи, заподозрени във военни престъпления и трафиканти на хора, продавачи на дрога и други престъпници“, пишат от Зюддойче Цайтунг.

Сред лицата, които въпреки съмнителния произход на средствата и информацията за участие в престъпна дейност, са получили сметки в Креди сюис са синовете на бившия президент на Египет – Хосни Мубарак , кралят на Йордания Абдула II и президентът на Казахстан Касим-Жомрат Токаев. Сред осветените са още бивши служители в държавния апарат на Украйна, трафиканти на хора от Филипините, бизнесмен, обвиняван в поръчителството на убийството на приятелката си и други.

Според журналистите, сметките на лица, свързани с престъпления, са в общ размер на 8 млрд. долара.

От Креди сюис излязоха с позиция, с която „категорично отхвърлят обвиненията и инсинуациите относно посочените в разследването практики на банката“. От финансовата институция добавиха, че става въпрос за „основно исторически“ обвинения, които са базирани на „частични, неточни, извади от контекста информации“. От банката твърдят, че са направили проверка на всички посочени сметки и че близо 90% от тях са „закрити или в етап на закриване“ преди медийните публикации.

От банката подчертават, че заради банковите закони в Швейцария не могат да коментират изнесените данни, но добавят, че в оценката на активните сметки не е открито нищо притеснително.

Креди сюис е втората най-голяма банка в Швейцария. В последните месеци тя е разклатена от поредица от скандали. През пролетта на 2021 г. банката загуби над 15 млрд. заради фалитите на финансови компании и фондове, в които имаше участие. През октомври банката беше наказана да плати 475 млн. долара заради заеми, които е давала на компании в Мозамбик, свързани с корупция.

През февруари срещу банката започна дело за пране на пари от наркотрафик по случай, свързан с осъдения и издирван от три европейски държави бивш борец Евелин Банев-Брендо, макар че самият той не е обвиняем.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG