Връзки за достъпност

Извънредни новини

Още от "Пандора": Жената до Бареков е имала собственост в офшорка


Николай Бареков

Жената до бившия водещ, шеф в закритата TВ 7 и евродепутат в периода 2014-2019 г., Николай Бареков Мария Календерска е била собственик в офшорното дружество „Сириус Инвестинг“. Това обаче е било спестено в декларацията ѝ пред Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконното придобито имущество (КПКОНПИ), съобщи разследващият сайт bird.bg. От там се позовават на данни от журналистическото разследване „Досиетата Пандора“.

В последните седмици от глобалното журналистическо разследване бяха разкрити офшорни сметки на бившия депутат от ДПС и настоящ кандидат за народен представител на партията Делян Пеевски и бившият външен министър от ГЕРБ Николай Младенов.

Самата Календерска беше част от партията на Бареков „България без цензура“ и кандидат за кмет на София от формацията през 2015 г. Календерска живее с Бареков на семейни начала, като според различни медии те са заедно от 2014 г. Нейното имущество е трябвало да бъде декларирано от Бареков, но това не се е случило.

По информация на bird.bg „Сириус Инвестинг“, регистрирана на Британските Вирджински острови, е създадена на 9 октомври 2014 г. 19 дни по-късно, на 28 октомври 2018 г., офшорната компания придобива акциите на „Инвестиция.БГ“.

Дотогава фирмата беше собственост на приближените до Бареков Магдалена Христова, която беше член на контролния съвет на „България без цензура“ и личния му пиар Иванка Неделчева. Фирмата е собственик на къщата в Драгалевци, в която Бареков живее през 2014 година. Тя е била придобита през 2013 година за близо един милион лева. Самият той тогава твърдеше, че живее под наем.

От bird.bg пишат, че прехвърлянето на активите е станало два месеца преди имотът в Драгалевци да бъде възбранен от НАП. Фирмата обаче не е съществувала в Търговския регистър.

„Там фирмата е вписана със собственик фидуциарната фирма „Мултисърв Лимитид" и остава така до 2019 г. Sirius Investing държи акциите на „Инвестиция.БГ“ до 28 май 2019, когато ги джиросва на Мария Олева Календерска“, пишат още от bird.bg и добавят, че вероятната причина за направените през 2019 г. е изменението в изискванията за деклариране на действителни собственици в Търговския регистър до 31 май 2019 г.

Към днешна дата данните в регистъра сочат, че собственик на „Инвестиция.БГ“ е отново Мария Календерска. От bird.bg са успели да се свържат с Календерска, която е дала обещание за разговор, но по-късно е спряла да отговаря на телефона си.

След публикуването на историята Календерска написа във Фейсбук, че „всичките ни банкови сметки са декларирани пред българските власти. За всяко друго твърдение, което представлява клевета или лъжа, ще търся правата си по съдебен път“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG