Връзки за достъпност

Извънредни новини

Отзвук от "Пандора". КПКОНПИ проверява данни за скрити връзки на Пеевски с офшорни дружества


Делян Пеевски
Делян Пеевски

Най-голямото изтичане на тайни документи за офшорни сметки и дружества на стотици политици и милионери не подмина България. Ден, след като международното разследване "Досиетата "Пандора" разкри данни за финансовото състояние на световни лидери като руския президент Владимир Путин, украинския му колега Володимир Зеленски и чешкия премиер Андрей Бабиш, сред осветените се оказа и санкционираният за корупция от САЩ бивш депутат от ДПС Делян Пеевски.

Българският партньор в международното разследване – Бюрото за разследващи репортажи и данни (BIRD), публикува във вторник подробна информация за връзките на бившия народен представител с три офшорни дружества. Данни, които до този момент той не е декларирал никога, въпреки че става въпрос за времеви периоди, в които е бил длъжен да го направи като действащ член на парламента.

Самият Пеевски отрече изнесената информация като невярна и манипулативна. Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) пък съобщи, че вече е предприела действия за проверка на случая, включително чрез сравняване на всички подадени от бившия депутат имуществени декларации.

"Досиетата "Пандора" не е първото подобно международно разследване, в което попада името на Пеевски. Преди няколко години т.нар. Панамски документи разкриха, че близкият до него адвокат Александър Ангелов е номинален собственик на Viafot Limited, чието едноименно дъщерно дружество в България се оказа в основата на серия странни събития около оръжейния завод „Дунарит“.

Този път Пеевски се споменава като директен собственик, макар че впоследствие той прехвърля дяловете си именно на Ангелов. Става въпрос за регистрираната на Сейшелите през 2016 г. компания Verum International Limited. Според документите от "Досиетата "Пандора" Пеевски е притежавал дялове за 100 000 долара от фирмата. Като неин собственик пък е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.

Разследващото издание BIRD разкрива, че на 1 юли 2018 г. бившият депутат от ДПС собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT, и едновременно с това ги прехвърля на Александър Ангелов. Сред осветените по случая документи присъства и копие от паспорта на Пеевски. По-малко от три месеца по-късно, на 21 септември 2018 г., Ангелов предприема стъпки за заличаването на Verum International Limited, която окончателно е закрита през май 2019 г.

Копие от паспорта на Пеевски, присъстващо в Досиетата на Пандора
Копие от паспорта на Пеевски, присъстващо в Досиетата на Пандора

Въпреки че Законът за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество изрично задължава народните представители да декларират „участие в търговски дружества, в органи на управление или контрол на търговски дружества, на юридически лица с нестопанска цел или на кооперации“, собствеността на Пеевски в тези компании е останала скрита. Тя не присъства в нито една от имуществените му декларации, подадени между 2016 и 2019 г.

Няколко години по-рано той е скрил и друго обстоятелство – че е участвал в управлението на друга офшорна компания, въпреки че правилникът на Народното събрание забранява това на действащите депутати. Става въпрос за регистрираната на Британските Вирджински острови фирма Felina Trade & Investment Inc.

В "Досиетата "Пандора" са попаднали данни от вътрешна кореспонденция на филиала на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от 50 000 долара на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана в Британските Вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.

Именно във връзка с това прехвърляне се появява документ, потърждаващ смяната в собствеността на дружеството, в който като директор на Felina е посочено името на Делян Пеевски. Нещо, което тогавашният депутат от 42-рото Народно събрание също е пропуснал да обяви публично в декларацията си за 2013 г.

Междувременно информационната агенция „Фокус“ публикува във вторник позиция на Пеевски по темата, в която се твърди, че изнесената от BIRD информация е „невярна“. Бившият депутат заявява, че „въпросните дружества са изцяло дъщерни на дружество, в което имам пряко участие и което е надлежно декларирано, като всякакви различни интерпретации са изцяло неоснователни и манипулативни“.

Освен това, той казва, че споменатите дружества „никога не са извършвали дейност, не са притежавали активи и чрез тях не са осъществявани каквито и да било сделки“. Затова Пеевски смята, че разкритията от "Досиетата "Пандора" са поредно „активно мероприятие на кръга „Капитал“ и свързаните с него медии, с цел тиражиране на неверни и манипулативни твърдения, несъстоятелността на които лесно може да бъде проверена и опровергана“.

Документът, посочащ Пеевски като директор на Felina Trade & Investment Inc
Документът, посочащ Пеевски като директор на Felina Trade & Investment Inc

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до антикорупционната комисия, сред които – дали тя е запозната с последните данни от "Досиетата "Пандора", както и дали е образувала проверка по случая. Впоследствие от КПКОНПИ разпространиха позиция, от която става ясно, че вече са предприели действия за проверка на изнесените данни.

Комисията е поискала допълнителна информация от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) и е започнала да анализира всички имуществени декларации, подадени от Пеевски в качеството му на депутат от 2013 г. досега.

„Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от BIRD и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти“, уточняват от комисията.

По-рано във вторник Националната агенция за приходите (НАП) съобщи, че е поискала допълнителни данни от ICIJ за всички български физически и юридически лица, които се срещат в "Досиетата "Пандора".

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG