Връзки за достъпност

Извънредни новини

НАП иска информация за български граждани и фирми в "Досиетата "Пандора"


Табела на входа на НАП
Табела на входа на НАП

Националната агенция за приходите (НАП) е поискала допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) за български физически и юридически лица, които се срещат в документите по разследването, съобщават от Агенцията.

По-рано тази седмица ICIJ и партньорите му от 150 международни медии публикуваха разследването "Пандора", което се базира на най-големия теч на документи за офшорни сметки до момента. В изтеклите документи се съдържат данни за офшорните сметки на 35 настоящи и бивши държавни лидери и над 300 държавни служители и политици.

Според съобщението има данни и за двама български политици. Българският партньор в разследването Bird.bg във вторник публикува подробности за единия от тях – Делян Пеевски. Очаква се още информация за другия български гражданин.

В официално писмо до консорциума приходното ведомство иска информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки.

От НАП могат да образуват проверка или ревизия в случаите, в които има информация за отклонение от облагане или укриване на данъци. От Агенцията съобщават още, че ще сравнят данните по "Досиетата "Пандора" с информацията, постъпила по т.нар. международен обмен, при който страната ни получава справки за имущество и доходи на български лица зад граница, се посочва в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG