Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чакаме си ключовете". Как сръбски политик казваше, че няма 24 имота в България, а се оказа, че лъже


Синиша Мали, сръбски министър на финансите. Снимката е архивна.
Синиша Мали, сръбски министър на финансите. Снимката е архивна.

Историята е стара, но за един човек тя може чак сега да се окаже съдбовна. Преди 6 години той беше обвинен в това, че е купил 24 луксозни апартамента в България, а той отрече. Докажете го, каза той, и в същия момент ще ви дам ключовете за тези апартаменти.

Минаха 6 години и доказателството дойде. Чакаме си ключовете, написаха някои от медиите, които по-рано бяха съобщили за апартаментите.

Новината дойде от Международния консорциум за разследваща журналистика (ICIJ) в понеделник. Оказа се, че журналистите са проверили милиони страници документи, сред които са открили отговор на един въпрос - кой е отворил сметки в офшорна зона, чрез които да си купи 24 апартамента във ваканционното селище "Св. Никола" до Черноморец.

Това е само едно от разкритията на така наречените "Досиета "Пандора", разследвани от 600 репортери от цял свят.

Основният герой

Основният герой в този сюжет е сръбският министър на финансите Синиша Мали. Той заема този пост от май 2018 г. На 49 години е, завършил е икономика в Белград и в американския щат Мисури.

Работил е за големи финансови компании в Прага и Ню Йорк, както и в министерството на икономиката на Сърбия, преди да основе своя компания за недвижими имоти в Белград.

През 2012 г. става част от екипа на Александър Вучич, който по-късно е избран за президент на Сърбия.

През 2014 г. го избират за кмет на Белград. На този пост той успява да намали огромните дългове на града, да привлече чуждестранни инвеститори като Икея и да започне строителството на жилищен и бизнес комплекс на брега на река Сава.

Обвиняват го най-вече в две неща - че е плагиатствал докторската си дисертация и че е имал приходи с неясен произход, които е укрил в офшорни сметки.

Офшорните сметки

Докато Мали е кмет, екип от разследващи журналисти публикува първото си откритие за общо 24 апартамента в българския ваканционен комплекс "Свети Никола". Един от тези апартаменти е на името на Синиша Мали, а останалите 23 - на две офшорни фирми, за които се твърди, че той е техен директор.

Общата стойност на апартаментите е от около 5 млн. евро.

Тогава, през 2015, Мали признава, че в "Свети Никола" има един апартамент - този, който е на негово име. За останалите твърди, че публикацията е лъжа.

6 години по-късно, на 3 октомври 2021, същата сръбска медия - KRIK, която е част от ICIJ, публикува "черно на бяло" доказателствата. Оказа се, че малко преди Мали да стане кмет на Белград, компанията Trident Trust е регистрирала на негово име две офшорни компании - Brigham Holding & Finance Inc. и Etham Invest & Finance Corp.

Те, на свой ред, са купили две български фирми - Erma 11 и Erul 11, които са придобили 23 апартамента в "Свети Никола".

Проверка в сайтовете за недвижими имоти показва, че общата им пазарна цена би следвало да е около 5 млн. евро.

Продажбата

Малко след покупката Синиша Мали е продал два от купените апартаменти. Това е станало през 2013 и 2014 г., сочат документите на ICIJ. Общата им продажна цена е била 120 000 евро.

Докато вече е бил кмет на Белград, той е прехвърлил собствеността върху офшорните компании на бургаската адвокатка Ана Панайотова. Тя, на свой ред, впоследствие също продава някои от апартаментите, пише KRIK.

Още след първите публикации по темата през 2015 г. сръбската Агенция за превенция на корупцията започва разследване и предава резултатите му на прокуратурата. Заключението е, че Мали и жена му имат поне 45 банкови сметки, в които има пари, надхвърлящи официалните му приходи.

По-късно прокуратурата прекратява разследването поради липса на доказателства.

След тези доказателства Синиша Мали не може да остане на поста финансов министър, каза в понеделник пред агенция Бета Златко Минич, който е член на ръководството на "Прозрачност без граници" за Сърбия.

Той обаче добави, че това надали ще стане, ако се вземе предвид, че проправителствените медии в Сърбия мълчат по случая - пишат за разкритията на ICIJ, но не споменават името на Синиша Мали.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG