Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Досиетата "Пандора": Бившият министър Николай Младенов е вторият политик с офшорна фирма


Николай Младенов. Снимката е архивна.
Николай Младенов. Снимката е архивна.

Бивш министър от правителствата на ГЕРБ е регистрирал офшорна фирма, която не е имала дейност, но и не е била декларирана, съобщи сайтът bird.bg.

В публикацията става дума за Николай Младенов, който до 2013 г. беше министър на отбраната и министър на външните работи, а след тази дата заема високи позиции в йерархията на ООН.

Служителите на международната организация подписват имуществени декларации, но Младенов не е декларирал фирмата, пише bird.bg, като се позовава на източници от "офиса на генералния секретар на ООН".

Пред изданието Младенов потвърждава наличието на такава фирма. Той казва, че тя не е имала дейност, защото след регистрацията й плановете му за бизнес са се променили и той е започнал работа в ООН.

По данни на bird.bg дипломатът е заел поста на представител на ООН в Ирак на 2 август 2013, а офшорната му фирма Afron Enterprises Ltd. е била учредена на 9 август.

В разговор с изданието Младенов не е могъл да си спомни точните процедури и дати по регистрацията, но твърди, че е пристъпил към нея с намерението да се отдаде на бизнес, а след като му е било предложено да заеме високия дипломатически пост, се е отказал от тази идея.

Новината идва дни след първите публикации на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), наречени с общото име "Досиетата "Пандора".

"Досиетата "Пандора" са резултат от най-масивния теч на информация от 14 компании, предоставящи финансови услуги в офшорни зони. Над документите са работили повече от 600 журналисти от цял свят.

Партньорът от българска страна е сайтът bird.bg.

Първото публикувано име на български политик, засичан в "Досиетата "Пандора", беше това на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски. Второто е това на Николай Младенов.

Журналистическият екип, събран от ICIJ, публикува най-напред онези данни, които се отнасят до действащи политически фигури по света. В България те са двама, каза преди дни Атанас Чобанов от bird.bg.

Извън кръга на действащите в момента политици документите съдържат още имена на близо 200 лица, свързани с България. Това са финансисти, адвокати, хора, свързани със съмнителни бизнеси за милиони, както и предприемачи с редовен бизнес, които са обявили офшорните си фирми пред българските власти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG