Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Без шопинг в Милано." Руски министри, депутати и близки до Путин получиха забрана да пътуват в ЕС


Владимир Путин и Сергей Шойгу

Европейският съюз (ЕС) санкционира руски министри, депутати, високопоставени държавни служители и компании заради ролята им в “заплашването на териториалната цялост на Украйна”.

Сред санкционираните 27 физически и юридически лица е руският министър на отбраната Сергей Шойгу. ЕС го санционира, защото под негово командване руски военни “проведоха военни маневри в незаконно анексирания Крим и бяха разположени по границата” с Украйна.

Санкционирани са също шефът на кабинета на президента Владимир Путин Антон Вайно, говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, близкият до Путин бизнесмен Евгений Пригожин, свързан със собствеността на частната военна група “Вагнер”, главната редакторка на англоезичната руска държавна телевизия Маргарита Симонян.

ЕС санкционира и 351-те депутати, които гласуваха в подкрепа на признаването на самопровъзгласилите се републики на сепаратистите в Източна Украйна.

Санкциите предвиждат забрана за влизане на територията на ЕС на санкционираните и блокиране на имуществото им под юрисдикцията на ЕС.

Западът се надява мерките да засегнат начина на живот на високопоставените държавни служители. Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел написа в Туитър във вторник, че санкциите значат “без шопинг в Милано, без партита в Сен Тропе, без диаманти в Антверпен”.

“Това е първата стъпка”, добави той.

Мерките са насочени и срещу банки, които финансират руската армия. Освен това те засягат достъпа на Москва до европейските финансови пазари и забраняват търговията между ЕС и самопровъзгласилите се Донецка и Луганска “народни републики”.

В изявлението си Съветът на ЕС посочва, че си запазва правото да наложи нови санкции, ако Русия започне инвазия в Украйна. По-рано САЩ също наложиха санкции на Русия. Същото направиха Великобритания, Канада и Япония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG