Връзки за достъпност

Извънредни новини

Войната започна. Русия нападна Украйна


map_loop.mp4

Руската армия започна военна офанзива срещу Украйна.

В ранните часове на 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви „военна операция“ в Донбас. Той призовава украинските войници в Източна Украйна да свалят оръжията и да се върнат по домовете си.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба обвини Русия, че е започнала пълномащабна война, нанася бойни удари по градове и призова ООН „да направи всичко възможно“ да я спре.

От полунощ в страната действа военно положение. То ще е в сила 30 дни. За 24 часа Украйна затвори и въздушното си пространство.

В Киев се чуха сирени около 7 часа сутринта в четвъртък. По-рано в града бяха чути експлозии. По данни на Би Би Си срещу столицата са били изстреляни крилати ракети

Експлозии са отекнали и в южния град Одеса и източните градове Мариупол и Краматорск, съобщават журналисти на Франс прес от мястото на събитието. В Мариупол се извиха опашки пред банкоматите и бензиностанциите, предава кореспондентът на БНТ.

По-близо до фронтовата линия, в Краматорск, щабквартира на украинската армия, най-малко четири мощни взрива бяха чути от журналисти на АФП.

В намиращия се на 600 км оттам черноморски град Одеса също отекнаха експлозии.

Украинските власти, цитирани от Би Би СИ, съобщиха, че нападение към страната им е извършено от териториите на Русия, Беларус и полуостров Крим. От британската медия цитират и няколко видео материала, на който се виждат руски войници, които влизат в Украйна, както и военна техника, влизаща от Крим.

Какво каза Путин

В речта си от четвъртък сутрин Путин подчерта, че в плановете на Русия не се включва окупация на украински територии. Той добави, че действията на Москва не са във вреда на интересите на Киев, а са насочени срещу тези „които са взели Украйна за заложник“.

„Русия остава една от най-мощните ядрени държави на планетата, затова у нито един потенциален агресор не трябва да има съмнение в това, че той ще бъде напълно разгромен“, каза още руският президент. Той нарече руската политика „политика на свободата“ във връзка с правото на хората „самостоятелно да определят своето бъдеще и бъдещето на своите деца“.

Той добави още, че Москва няма да позволи в Украйна да се появи ядрено оръжие.

След новините, че руската армия нанася удари извън Донбас, от Министерството на отбраната в Москва подчертаха, че се обстрелват само военни цели и, че нищо не заплашва цивилното население.

„Въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. Военната инфраструктура на страната се поразява с високоточни оръжия“, казаха от Министерството на отбраната в Москва, цитирани от ТАСС. В съобщението се каза още, че от строя се изваждат обекти от противовъздушната отбрана, военни летища и авиация от силите на Украйна.

Стана ясно също, че е затворено и въздушното пространство над южната част на Русия, която се намира най-близко до границата с Украйна.

Какви са реакциите до момента

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че светът ще държи Русия отговорна. Той каза, че ще има големи загуби на човешки животи. Той добави, че вече е провел разговори с украинския президент Володимир Зеленски и го е уверил, че Вашингтон предприема стъпки към още по-тежки санкции.

„САЩ ще координират с НАТО, за да осигурят силен, единен отговор, който да спре всяка агресия срещу алианса. Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе“, се казва в съобщение на Белия дом.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че организацията подкрепя Украйна в този ужасен момент и ще направи всичко необходимо, за да защити всички съюзници.

„Европейският съюз ще държи Москва отговорна за „неоправданата“ й атака срещу Украйна, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца, които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си“, написа тя в Tуитър.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел по-късно в четвъртък.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза по-рано, че инвазия „може да бъде началото на голяма война на европейския континент“. В късно вечерно обръщение към нацията той се закле "ще се защитаваме" в случай на атака. Той поиска създаване на коалиция срещу Русия и потърси подкрепа от лидерите на САЩ, Франция, Германия и Великобритания.

„Това е акт на война. Целта на руската настъпателна операция е да унищожи украинската държава. Да завземе украинската територия със сила и да установи окупационен контрол“, това заяви пред бТВ посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG