Връзки за достъпност

Извънредни новини

Министерският съвет одобри законопроекта, с който се закрива спецправосъдието


Правосъдният министър Надежда Йорданова
Правосъдният министър Надежда Йорданова

Министерският съвет одобри предложението на правосърния министър Надежда Йорданова за промени в Закона за съдебната власт. Това съобщи БТА в четвъртък, след като в сряда министърът внесе предложението.

То беше публикувано за обществено обсъждане в края на януари. Промените в него са част от съдебната реформа, около която партиите от управляващата коалиция се обединиха още в началото на преговорите за правителство.

Промените предвиждат са да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Законопроектът урежда статуса на работещите в тези институции съдии и прокурори, както и приключването на висящите дела при спазване на принципа за неизменност на състава.

"Демократичната общественост е във война с модела на завладяната държава. Това е битка, която поведоха гражданите през 2020 г. на площадите. Това е битка, която продължаваме стъпка по стъпка по пътя към връщане на усещането за справедливост в българското общество", написа Йорданова в своята Фейсбук страница.

Още едно предложение в законопроекта предвижда отмяна на “кариерните бонуси” за членовете на Висшия съдебен съвет, главния инспектор, инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет, както и административните ръководители и техните заместници.

"Трябва да бъде прекратено това несправедливо преимущество за кариерно израстване - кариерното израстване на магистратите следва да зависи единствено и само от работата им именно като магистрати", казва още Йорданова.

Предстои законопроектът да бъде внесен в Народното събрание.

Спецсъдът и прокуратурата заработиха в началото на 2012 г. Инициативата за създаването им беше на първото правителство на ГЕРБ. Впоследствие спецправосъдието беше описвано като "бухалка на властта".

По отношение на кариерните бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет в момента правилата гарантират на съдебните кадровици връщане на по-висока длъжност в системата след изтичане на мандата им или предсрочното му прекратяване.

Редица юристи, както и съсловната организация Съюзът на съдиите в България критикуват този подход като “отплата” от страна на политическата власт за услуги, извършвани от кадровиците на съдебната власт. С промените в ЗСВ се предлага това положение да бъде премахнато.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG