Връзки за достъпност

Извънредни новини

Властелинът на халките Йордан Йовчев


Йордан Йовчев с наградата Спортист №1 на България през 2003 г.
Йордан Йовчев с наградата Спортист №1 на България през 2003 г.

Той е първият гимнастик, участвал в шест поредни олимпиади в историята на спорта. Роден на 24 февруари преди почти половин век, Йордан Йовчев е печелил десетки десетки медали от международни първенства и олимпиади. Днес той е познат като един от най-успешните спортисти в историята на българския спорт. Или като "властелинът на халките".

Йовчев е възпитаник на спортното училище в Пловдив. Първите си стъпки в гимнастиката прави още на седемгодишна възраст. Когато първият му треньор Иван Славчев го завежда в гимнастическа зала, той остава възхитен. „Първите ми впечатления бяха, че правят неща, които нормалните хора не ги правят. Аз не бях виждал тогава салта“, казва Йовчев пред България он еър.

Постепенно обиква спорта и най-вече предизвикателствата. "Няма лесен път към успеха. Трябва да преминеш през всички предизвикателства, които ти предлага животът, за да стигнеш до мечтите. Аз ги харесвах тези предизвикателства", казва още спортистът.

Той не губи вяра дори в един от най-трудните моменти в спортната си кариера. Става дума за Олимпийските игри в Атина през 2004 година, когато прави най-доброто изпълнение сред състезателите на халки, но първото место е отсъдено на представител на домакините. Йовчев остава втори, а на трето място е легендата Юри Кеки. Тогава последният символично вдига ръката на Йовчев в знак, че той е номер едно.

През следващите години комитетът изменя правилата на спорта, така че да премахне несправедливостите, които са довели до неговата загуба.

„Аз съм го приел и към днешна дата, и тогава. Някак си спортът те учи да превъзмогваш. Трябва да намериш вариант да се изправиш. Аз реших, че ще продължа със спорта, въпреки че във времето е много трудно да догониш и развитието, и след четири години не си толкова млад, а нашият спорт е изключително травматичен“, добавя Йовчев пред българската телевизия.

В продължение на над 10 години живее в Съединените щати. Многократно е канен да се състезава за тях, но той никога не приема. През 2007 г. се връща в Пловдив, където открива нов център за гимнастика с европейския шампион на висилка Красимир Дунев.

Освен от спортни състезания Йовчев е получавал награди и като най-добър спортист на България (2001, 2003), на Балканите (2003), а през 2013 г. получава и орден „Стара планина“ първа степен.

След като приключва спортната си кариера през 2012 г., той се занимава със спортна журналистика, а от 2008 г. е и председател на българската федерация по спортна гимнастика.

XS
SM
MD
LG