Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Да рисуваш нещо и то да оживее." Свилен Димитров, за когото анимацията е най-голямата тръпка


Свилен Димитров
Свилен Димитров

Един самотен едноок охлюв се влюбва, но нещата се объркват и го застигат най-силните му страхове. Това е част от поетичната история, разказана в 16-минутната анимация „Любовни черупки“.

Нейното създаване отнема близо 4 години, но те си заслужават, защото авторът Свилен Димитров вече е получил няколко признания за нея. Освен две награди от Световния фестивал на анимационния филм във Варна тази година, в сряда той беше награден и на фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен ритон“.

„Любовни черупки“ се прави трудно, тъй като е съчетание между игрален филм и анимация. Природата в него е заснета с камера, а върху кадрите са нарисувани героите. Структурата също е по-сложна от обичайния детски филм, а тематиката – по-сериозна от останалите филми на Димитров, които често имат комедиен характер.

Обикновено аниматорът опитва да създава съдържание, което да резонира както сред децата, така и сред възрастните. Въпреки това се оказва, че малките зрители разбират комплексната история на едноокия охлюв по-добре от големите.

Самият Димитров се захласва по анимационните светове още от дете, а най-специален от героите в тях е Мики Маус. Страстта му към анимацията така и не го напуска. „Голямо удоволствие е да рисуваш нещо и то да оживее по някакъв начин. Това ми е най-голямата тръпка до ден днешен“, казва аниматорът.

Димитров е роден през 1980 във Варна. Влиза в художественото училище и там се научава да рисува. Това се оказва особено полезно по това време, понеже компютърната анимация не е навлязла масово и всяка сцена се рисува на ръка.

„Сега със сигурност е много по-лесно с всички тези таблети. Аз поне така работя. Прескачам цялото нещо с рисуване на хартия, сканиране, гледане, коригиране, защото винаги се налагат някакви корекции, след като са готови рисунките“, казва той.

По-късно завършва анимация в НАТФИЗ, а през годините работи по най-различни свои и чужди филми, както и по реклами. „Трудно е човек да се издържа в България само от филми“, казва Димитров. „Ако са по-лесни за изпълнение, би могло. Но на никого не е гарантирано, че всеки следващ негов филм ще има субсидия“.

Свилен Димитров е получавал е множество български и международни награди, сред които Награда на публиката на Международния анимационен фестивал Аниматор, Полша, награда за най-добър анимационен филм на Международния филмов фестивал ОДЕНСЕ в Дания, най-добър късометражен филм на Международния анимационен фестивал "Магическите нощи" (Les Nuits Magiques), Франция, най-добра анимация на Международния кинофестивал goEast, Германия, и много други.

XS
SM
MD
LG