Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тодор Тагарев е предложението на "Продължаваме промяната" за нов министър на отбраната


Тодор Тагарев
Тодор Тагарев

Тодор Тагарев е предложението за нов министър на отбраната на „Продължаваме промяната“. Това заяви министър-председателят Кирил Петков в понеделник.

По-рано през деня Петков поиска оставката на досегашния военен министър Стефан Янев заради серия негови изказвания, в които изрази позиции за случващото се в Украйна, които са различни от тези на правителството.

„Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по Фейсбук. Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството“, каза Петков за Янев.

Малко след поисканата оставка президентът Румен Радев обяви действията на правителството като „риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция“.

Тодор Тагарев е роден през 1960 г. в град Стамболийски. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия в СССР, а през 1994 г. – в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ.

От 1999 г. е доцент приложение на принципите и методите на кибернетиката, а от 2014 г е професор по същата специалност.

Той беше служебен министър на отбраната в кабинета на Марин Райков, назначен от Росен Плевнелиев през 2013 г.

Пред медиите Кирил Петков заяви, че във връзка с обещаната военна подкрепа от страна на ЕС към Украйна, България няма да предостави военни самолети на Киев, както и че български войски няма да бъдат изпращани на територията на страната.

Петков подчерта, че засега България не е изпращала оръжия към Украйна и че подобно решение все още не е вземано от Министерския съвет. Ако обаче се стигне до такова, това ще се случи само в партньорство с ЕС.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG