Връзки за достъпност

Извънредни новини

Посланикът на България в НАТО Драгомир Заков е новият кандидат за военен министър


Драгомир Заков е посланик на България в НАТО от 2019 г.
Драгомир Заков е посланик на България в НАТО от 2019 г.

Кирил Петков смени номинацията за нов военен министър. Новата кандидатура ще е постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков. Това потвърди премиерът пред журналисти на влизане в Народното събрание.

По думи на премиера Заков се е съгласил късно в понеделник вечер, което е наложило смяната на кандидатурата да се обяви в последния момент.

„Няма по-подготвен човек от него. Имаше въпроси дали ще успеем с неговото семейство, той има деца, те ходят на училище. Той днес лети от Брюксел“, каза още Петков.

Във вторник ще се проведе извънредно заседание на парламента, на което депутатите трябва да гласуват оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и избора на нов министър на този пост.

Ден по-рано премиерът каза, че предложението за нов министър на отбраната на „Продължаваме промяната“ е Тодор Тагарев. Според неофициална информация на Хоризонт и Дневник причината за смяната на първоначалната номинация са били възражения от единия коалиционен партньор БСП.

Според биографията, депозирана в Народното събрание заедно с предложението за избирането му, Драгомир Заков е на 46 г. и е кариерен дипломат с дългогодишен опит по въпросите на политиката за сигурност.

Той е назначен за постоянен представител на България в НАТО на 25 март 2019 г. Според биографичната справка на сайта на НАТО от 2014 г. до 2019 г. е заемал последователно различни ръководни длъжности в Министерството на външните работи. Има ранг "пълномощен министър".

От 2011 г. до 2014 г. е бил първи секретар на българската мисия в ООН, работил е и в Центъра по политики и сигурност в Женева. Има опит и в работата с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Драгомир Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него“, каза Петков по време на представянето на кандидатурата на дипломата в парламента.

Заков е завършил магистърска степен „Международни икономически отношения“ в УНСС, а преди това е учил във Френския лицей в София. През 2009 г. е изкарал програма по Разширени проучвания на сигурността в „Център Джордж Маршал“, Германия, а през 2016 г. е завършил курс в Европейския колеж по сигурност и защита, който е част от образователната структура на Европейския съюз в Брюксел. Говори английски, френски и руски според сайта на НАТО.

Петков поиска оставката на досегашния военен министър Стефан Янев в понеделник заради серия негови изказвания, в които изрази позиции за случващото се в Украйна, които са различни от тези на правителството.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG