Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветът за електронни медии спира излъчването на руски телевизии в България


Рекламен билборд на държавната руска телевизия Russia Today, която доскоро излъчваше на английски в много държави по света.
Рекламен билборд на държавната руска телевизия Russia Today, която доскоро излъчваше на английски в много държави по света.

Съветът за електронни медии (СЕМ) реши да спре временно препредаването на руските медии Russia Today и Sputnik, както и на техните производни на територията на България. Решението е взето с мнозинство от 4 гласа и важи за неопределен период от време, съобщава БТА.

Решението от днешното извънредно заседание на медийния регулатор е изпратено на Комисията по регулиране на съобщенията за предприемане на действия по компетентност. Предложението за спирането на руските телевизии беше на председателя Бетина Жотева и е подкрепено от трима други членове - София Владимирова, Галина Георгиева и Розита Еленова. Соня Момчилова, която е от квотата на президента Румен Радев, е гласувала "въздържал се". Това съобщават от СЕМ за "Дневник".

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред административния съд.

В края на миналата седмица най-големият доставчик на сателитна телевизия в България - "Булсатком", спря излъчването на Russia Today. На 27 февруари и от Европейската комисия обявиха, че възнамеряват също да забранят руските държавни медии.

В мотивите си от СЕМ посочват грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството върху териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна, както и предприетите в рамките на Европейския съюз ограничителни мерки в отговор на кризата в Украйна.

Те се мотивират и с декларацията от 24 февруари 2022 г. на 47-ото Народно събрание в подкрепа за партньорите и съюзниците на България в Европейския съюз и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. Посочват се и предложенията от Министерство на външните работи за предприемане на координирани ограничителни мерки спрямо Руската федерация, включително, но не само по отношение на руската пропаганда и дезинформация.

„С цел защита на важни държавни и обществени интереси, свързани с избягване разпространението на дезинформация по повод военната интервенция срещу Украйна, както и съдържание, което подбужда към омраза и дискриминация и което може да застраши сигурността и обществения ред в страната, и с оглед защита на обществения интерес, свързан с предоставяне на безпристрастна информация за събития от общ интерес, СЕМ допуска предварително изпълнение на настоящото решение", записва още регулаторът.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG