Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Политическа цензура". Русия заплаши да затвори осем сайта на Свободна Европа заради материали за Навални


Жена гледа разследването на Алексей Навални за двореца на Владимир Путин
Жена гледа разследването на Алексей Навални за двореца на Владимир Путин

Руският медиен регулатор Роскомнадзор заплаши да затвори осем сайта на Радио Свободна Европа/Радио Свобода. От регулатора искат всички материали, свързани с разследванията на опозиционния лидер Алексей Навални, да бъдат свалени.

От Роскомнадзор са изпратили над 60 уведомления с искания съдържанието, свързано с разследванията да бъде премахнато от два от най-големите сайтове на Свободна Европа за руска аудитория – Радио Свобода и Настоящее время. Заедно с тях заплаха от затваряне са получили още сайтовете на руски език, които работят за аудитория на полуостров Крим, Казахстан, Таджикистан и такива в някои региони в Сибир, Волга-Урал и северозападната част на Русия.

Сред материалите, които от Роскомнадзор искат да бъдат свалени, са разследванията за корупция за двореца на Владимир Путин на Черно море, за свързания с Кремъл бизнесмен Евгени Пригожин, руския патриарх Кирил и други високопоставени фигури в Русия.

Ултиматумът материалите да бъдат свалени в рамките на 24 часа идва, тъй като от руския регулатор отчитат, че са в нарушение на националното законодателство, насочено срещу екстремизма и тероризма.

Радио Свободна Европа/Радио Свобода няма да се съобрази с исканията на регулатора, а президентът на медията Джейми Флай определи действията на руските власти като „политическа цензура“.

„Радио Свободна Европа/Радио Свобода няма да позволи на Кремъл да определя редакторски решения. Това е откровен опит за политическа цензура от правителство, което очевидно е заплашено от журналисти, които просто представят истината“, заяви Флай в своя позиция.

Роскомнадзор отправи такива искания на повече от десет руски медии, включително до вестника Новая газета. От вестника обявиха в четвъртък, че са се съобразили с исканията и са свалили публикациите, свързани с разследванията на Навални. На тяхно място беше поставено съобщение, че материалите са изтрити по искане на регулатора, без да бъдат правени допълнителни уточнения.

Решението идва само няколко месеца, след като главният редактор на вестника Дмитрий Муратов стана носител на Нобеловата награда за мир заради „борбата си да предпазва свободата на изразяване“.

Роскомнадзор оправда действията си с постановление на съда от 2021 г., с което всички групи и организации, свързани с Навални, бяха определени за екстремистки. Това решение доведе до забраната на всички хора, които работят в организации, свързани с опозиционния лидер, да се кандидатират в местни и национални избори.

През декември Хюман райтс уоч определи тези действия като опит за „удвояване на усилията“ на руските власти за репресиране на свободата в интернет чрез увеличаване на цензурата и натиск върху технологичните компании да спазват регулациите.

Заплахата за спиране на работата на сайтовете на Радио Свободна Европа/Радио Свобода идва след месеци на натиск върху изданията в Русия. Те, заедно с други журналисти и медийни организации, бяха определени за „чуждестранни агенти“ от руското правосъдно министерство. Девет от сайтовете на Радио Свободна Европа/Радио Свобода на организацията и 18 от журналистите, работещи в тях, бяха определени за „чуждестранни агенти“.

Алексей Навални - е най-известният руски опозиционер, който в момента се намира в трудов лагер. Срещу него има още няколко висящи наказателни дела. През август 2020 г. той беше отровен с Новичок на руска територия, а после излекуван в Германия. Руските власти отричат своята причастност към отравянето и твърдят, че цялата история с Новичок е „инсценирана от Запада“.

"Едно царче плаши почтените хора". Двубоят на Путин и Навални
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:56 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG