Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пилонът си е там. Екип на Навални показа снимки от "двореца на Путин"


Голямата сграда на брега на Черно море, която Алексей Навални нарече "дворец за Путин".
Голямата сграда на брега на Черно море, която Алексей Навални нарече "дворец за Путин".

Екипът на руския опозиционер Алексей Навални публикува снимки от така наречения "дворец на Путин" - огромна сграда на брега на Черно море, която се оценява на повече от 100 милиарда рубли (над 1 млрд. и 100 млн. евро).

Снимките показват, че с малки изключения сградата е била обзаведена именно така, както е била показана от разследващия екип на Фонда за борба с корупцията (ФБК) преди точно една година.

На 20 януари 2021 г. Навални публикува свое разследване, което беше илюстрирано с външни кадри на голямата сграда и с видеосимулация на вътрешното ѝ обзавеждане.

Тогава авторът показа документи за предвидените мебели и декорации, като обясни, че компютърната анимация е създадена по точния вид на всеки предмет в каталога на производителя. Там се съдържат и цените.

Медиите, близки до Кремъл, обвиниха разследването в манипулация и показаха голямата сграда отвътре. По това време тя изглеждаше като постройка във вид на груб строеж.

Снимките, публикувани в четвъртък, показват, че мебелите и декорациите все пак са се намирали в "двореца" и че повечето от тях изобразяват същите предмети, каквито 3-D изображението беше показало.

Авторите не уточняват кога са правени снимките, но от видеото, което представят, става ясно, че това е станало преди повече от година, когато "Дворецът" е бил готов. След това сградата е била превзета от мухъл и се е наложило цялата ѝ декорация да бъде демонтирана, а постройката да се укрепи допълнително. По думите на авторите от ФБК това обяснява защо "поръчковите материали", както те ги наричат, са отразили интериор във вид на груб строеж.

Не се уточнява и кои са авторите на снимките.

Новите изображения възпроизвеждат вече показаните гипсови и златни орнаменти по стените и тавана, спалните в стил Рококо, трапезарната зала за над 30 души, кабинета, залата за дегустации, избата и дори клуба за стриптийз, в който се вижда пилон и който в архитектурния план е посочен като "зала за наргиле".

Виждат се също и елементи, които не присъстват във вече излъчения филм на Навални. Сред тях са множество дървени орнаменти, които очевидно не са фигурирали в документите за поръчка на декорацията, с които е разполагал Навални.

Снимките показват и грешки, допуснати от Навални. Най-голямата от тях е твърдението му, че на територията на парка има оранжерия с площ 2 500 кв. м. Оказва се, че под покрива на сградата, взета за оранжерия, всъщност има комплекс от различни ресторанти и барове (бирария, италиански, азиатски със специална зона за японската и китайската част), наред с игрална зала, винотека, билярдна, зала за отдих, киносалон, караоке клуб и още една "зала за наргиле" с гримьорни и гардеробни до нея. Разгърнатата площ всъщност е 5 700 кв. м.

Алексей Навални е създател на Фонда за борба с корупцията (ФБК), който прави видеоразследвания, посветени на високопоставени политици и приближени на Кремъл бизнесмени. През 2021 г. властите обявиха организацията за екстремистка и я забраниха. Днес участниците в нея работят от чужбина.

Алексей Навални е най-известният критик на Кремъл, който през 2020 беше отровен с Новичок на руска територия, излекуван в Германия, а после арестуван от руските власти още на летището при завръщането си в Русия. В момента той е в трудов лагер.

Дни след ареста му през януари 2021 ФБК разпространи филма "Дворец за Путин", който има над 100 милиона гледания. Публикуването му, наред с обявяването на присъдата на Навални, провокира многохилядни митинги в над 100 руски града. Над 11 000 от тях бяха арестувани, много бяха бити.

Сред скандиранията на протестиращите се чуваха думи от филма "Дворец за Путин". Сред тях е скандирането "Четка!" (заради показаната от Навални златка четка за тоалетна чиния, на руски - "ёршик") и "Пеещи фонтани!" (също показани във филма, на руски - "аквадискотека").

Самият Навални в четвъртък написа във Фейсбук, че не е гледал новия филм в трудовия лагер, а единственият начин да го види, е някой да му изпрати снимки.

Самият Путин отрече, че "дворецът" е негов. За собственик на имението се обяви близкият до него бизнесмен Аркадий Ротенберг. В четвъртък ФБК съобщи, че не са открили никакъв документ, който да сочи, че Ротенберг има каквото и да било общо с голямата сграда и нейния парк.

Филмът, в който бяха показани снимки от "двореца на Путин", беше представен от двама сътрудници на Навални - Мария Певчих и Георгий Албуров. И двамата вече живеят в чужбина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG