Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За теб, майко родино". Когато пред затворите се извият опашки от хора с колети


Кадър от протестите в Москва, 31 януари 2021 г.
Кадър от протестите в Москва, 31 януари 2021 г.

Има думи, които не значат нищо особено сами по себе си, но ако се съберат в едно изречение, очертават цяла историческа епоха. Една такава комбинация би се получила на руски език, ако съберете на едно място думите “колет”, “затвор” и “опашка” заедно с въпроса “къде е той”.

Къде са хората, арестувани в Русия заради протестите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

За епохата на Сталин в Русия има стотици публикувани спомени на оцелели и всички тези думи там са на едно място. Тогава хората се редят на опашка пред затворите, помъкнали за всеки случай колети с храна и дрехи – в надеждата, че щом им дойде редът, ще научат дали техният близък е именно в този затвор. И с втора надежда – че ако наистина е там, пазачите ще се съгласят да му предадат пакета.

Думите днес

В последните дни тези думи се чуват на съвсем съвременен руски – от хората, които се редят на опашки пред затворите, за да научат дали изчезналият им близък е там. Помъкнали са пакети с храна и дрехи – за всеки случай.

“Не, мъжът ми не бил тука, казаха”, обяснява млада жена пред камерата на телевизия Настоящее время. Стояла е на опашка в снега час и половина, но сега трябва да тръгне за друг затвор.

От три дни на протести в Русия, проведени в рамките на 10 дни, властите задържаха над 10 000 души. Официалната причина за арестите е участие в неразрешени митинги и нарушаване на мерките срещу пандемията, които не позволяват събирането на много хора на едно място.

Самите протести бяха свикани от щаба на Алексей Навални – руският опозиционер, който през август беше отровен с Новичок, но оцеля след лечение в Германия. Арестуваха го веднага щом се върна в Москва през януари, а на 2 февруари го осъдиха на лишаване от свобода ефективно заради стара условна присъда, която е нарушил.

Какво е новото

Новото в сегашните арести не е само мащабът, колкото и броят на арестуваните да надвишава съвременните рекорди на самата Русия. Не е и само в това, че за първи път от десетилетия речникът се върна в една сякаш преодоляна епоха. Новото е в ескалацията на цялата откритост на нарушенията и насилието спрямо арестуваните.

Първо ги биеха и ги задържаха без достъп до адвокат, после започнаха да ги оставят по две денонощия в арестантските рейсове без храна, накрая не им разрешаваха обаждане на близките, а за финал започнаха да им присъждат правно необясними по продължителност наказания от типа на арести от 10-15 дни.

"Затваряме един, за да уплашим милиони." Речта на Навални пред съда
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:21 0:00

След първия митинг на 23 януари задържаните бяха най-малко 3800 души. Отведоха ги в арестите след бой, ритници и влачене по земята. На следващия ден правозащитната организация “Мемориал” реагира с осъждане на насилието и обвини властите в това, че маскират страха си от политически опонент с фалшива грижа за здравето на хората в пандемията.

Но повечето от арестуваните скоро бяха пуснати. Не се чу някой да не е разбрал къде са близките му. Най-голямото събитие беше мащабът на арестите и приложеното към хората насилие.

Вторият протест

След втория митинг на 31 януари картината се влоши. Не защото арестуваните бяха повече (над 4500 души), а защото чак на второто денонощие от демонстрацията се разбра, че много от тези хора изобщо не са стигнали до арестите. Останали са в автобусите на полицията без вода и храна, заключени за над 40 часа. Това стана ясно от видео обръщение на хората от един автобус, направено с телефон, който някак е успял да убегне на полицията при претърсването.

Причината за това положение е рекордният брой на арестите, за който системата не е била подготвена, призна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Част от задържаните два дни по-късно бяха откарани в центъра за задържане на мигранти в Сахарово, Московска област. Оттам постъпиха други видеа – на трийсетина души, натъпкани в стаи за шестима, и оставени също така без храна, а понякога и без вода.

В затвора скандираха: “Искаме си вещите и едно обаждане” (“Наши вещи и звонок”). Дойдоха съобщения за арестувани, които не са участвали в протестите, а са се намирали наблизо.

Основните фигури от екипа на Навални - Любов Собол, Кира Ярмиш, братът Олег и други - бяха арестувани още преди тази втора демонстрация, а после обвинени в нарушаване на мерките и оставени под домашен арест без телефон и интернет.

Третият протест

Третият ден от демонстрациите беше на 2 февруари, когато беше произнесена присъдата на Навални. Арестувани бяха над 1400 души, докато руското външно министерство обвиняваше Запада в това, че е инсценирал отравянето на опозиционния политик. Присъствието на чуждестранни дипломати в съдебната зала беше определено от властите като “саморазобличение на колективния Запад” и натиск върху съдията.

На следващия ден започнаха опашките на хората с колети и въпросите им пред затворническото гише: “Къде е той?” А още два дни по-късно, когато вече нямаше митинги, Москва изгони трима европейски дипломати с обвинението, че са участвали в неразрешена демонстрация.

Само че истинската ескалация на демонстративния произвол, за който говореха правозащитниците от “Мемориал”, се разви на съвсем друго място – по телевизията.

Телезизията през уикенда

Анна Шчербакова е трикратна шампионка на Русия по фигурно пързаляне и в събота излезе на леда в блестящ син костюм. Държавният Първи канал беше организирал тридневен турнир на всички местни звезди в този спорт, с каквито е пълна Русия. Проведе го на живо в двореца Мегаспорт в Москва, с вместимост над 12 000 души.

Местата изглеждаха плътно заети. Маски носеха само децата, които събираха цветята от леда. След края на всяко изпълнение 10-15 души от съответния отбор, събрани накуп, очакваха оценките на журито. Нула маски. Треньори и репортери се прегръщаха. Всичко мина без нито един арест за нарушаване на мерките срещу пандемията.

В неделя дойде време за кратките видеоклипове в подкрепа на Путин, отправени от работници, студенти и спортисти. Като този, който беше заснет от един от най-големите руски складове за търговия на едро - “Сима Ленд” в Екатеринбург.

В него се виждат стотици или хиляди работници, развяли руското знаме над дълбокия сняг. Първо се движат в колона, а накрая оформят с телата си надпис, разчетен от литнал във високото дрон: “Путин е нашият президент”. От клипа им звучи припев на Любе, любимата група на Путин: “Главите нагоре гордо да вдигнем за теб, майко родино”.

В понеделник клипът им беше вече по почти всички руски медии. Официозите го излъчваха, за да покажат, че руският президент се радва на всенародна подкрепа, а опозиционните го пускаха заради реторичния въпрос: как така никой не арестува тези хора? Нали и те нарушават санитарните мерки точно толкова, колкото и хилядите, които подкрепяха опозиционера Навални?

Властите отговориха по своему - започнаха да арестуват хора, излезли на еднолични протести срещу произвола.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG