Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Путин много сгреши". САЩ затварят небето си за руски полети


Американският президент Джо Байдън по време на речта му "За състоянието на Съюза".
Американският президент Джо Байдън по време на речта му "За състоянието на Съюза".

САЩ затварят небето си за всички руски полети. Това обяви американският президент Джо Байдън малко след речта си "За състоянието на Съюза", произнесена късно вечерта във Вашингтон.

"Днес обявявам, че ще се присъединим към съюзниците си и ще затворим американското въздушно пространство за всички руски полети и така допълнително ще изолираме Русия" каза Байдън.

С решението, обявено от Байдън, се преустановяват операциите на всички самолети, притежавани, сертифицирани, регистрирани, контролирани от, за или в полза на който и да било руски гражданин. Мярката влиза в сила до края на деня.

Руската инвазия в Украйна беше една от основните теми в речта "За състоянието на Съюза" на Байдън пред Конгреса. Той заяви, че Владимир Путин е единственият виновен за украинската инвазия и обеща, че руският лидер ще плаща висока цена в дългосрочен план.

По думите на Байдън преди шест дни руският президент Владимир Путин “се опита да разклати самите основи на свободния свят, мислейки, че може да го подведе по неговите заплашителни пътища. Но той сбърка много”.

Американският президент каза, че Путин не е преценил готовността на САЩ и съюзниците да отговорят на руската агресия в Украйна.

Той похвали единодушието на Запада пред лицето на руската агресия, като заяви, че техният единен фронт "причинява болка на Русия и подкрепя народа на Украйна" и се закани, че със санкциите ще се "отреже достъпа на Русия до технологии, които ще изцедят икономическата ѝ сила и ще отслабят армията ѝ за години напред”.

Акцент американският президент постави върху предварително обмислената и непровокирана атака на Путин срещу Украйна и отказът на Русия от дипломация. "Той [Владимир Путин] смяташе, че Западът и НАТО няма да реагират. Той си мислеше, че може да ни раздели у дома, в тази зала и в тази нация. Путин сгреши. Ние бяхме готови", заяви Байдън.

Американският президент заяви, че агресията на Путин само е накарала световните демокрации да укрепят решимостта си да се противопоставят на надигащите се автокрации. "И сега, след като той действа, свободният свят му търси отговорност”, каза още Байдън.

Той заяви, че американски военни няма да участват в бойните действия срещу руските сили в страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG