Връзки за достъпност

Извънредни новини

И войната, и газът. Нови санкции на САЩ атакуват силата на Русия като водещ енергиен доставчик


Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимката е архивна.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимката е архивна.

САЩ ще наложат нови санкции на Русия, както и на Беларус, съобщи Белият дом. Ограниченията ще засегнат „способността на двете държави да поддържат военната си агресия“ и „с времето“ ще намалят статута на Русия като водещ доставчик на енергийни ресурси“.

Това е четвърти пакет мерки, които се предприемат в отговор на руската военна агресия срещу Украйна, започнала на 24 февруари. Оттогава Вашингтон многократно предупреди, че ще наложи безпрецедентни мерки, с които да отслаби способността на Русия да води войни.

Новите санкции се отнасят до 22 руски компании от сферата на военната промишленост. Ще бъде въведен контрол и върху износа на технологии, необходими на Русия за нейните предприятия в сферата на преработката на нефт и газ.

Отделно от това ще бъде въведен и контрол върху вноса на високотехнологична продукция в Беларус, която страната на свой ред предоставя на Русия.

Целта на новите санкции е включително „да отслабят руския отбранителен сектор и военната мощ на Русия за следващите години, да повлияят на най-важните руски източници на доходи“, пише в съобщение на Белия дом.

В него се уточнява, че САЩ и съюзниците им координирано ще освободят 60 млн. барела нефт от стратегическия резерв.

„САЩ и съюзниците ни нямат стратегически интерес от това да се намалят глобалните енергийни доставки (…). Но за нас е от голям интерес с времето да понижим статуса на Русия като водещ доставчик на енергийни ресурси. Мерките, които взимаме, могат да помогнат за постигането на тази цел, като наред с това се защитят американските потребители“, се казва още в съобщението.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG