Връзки за достъпност

Извънредни новини

Херсон е превзет. Киев, Харков и Мариупол се борят с руската армия


Харков, 2 март 2022 г.
Харков, 2 март 2022 г.

Руската армия превзе Херсон, но уличните боеве продължават. Киев и Харков са под руски артилерийски обстрел, но не са превзети. В Чернигов е ударена болница, в Енерходар хората бранят сами атомна електространция с 6 реактора. В Харков е повредена църква с 200-годишна история.

С тези новини започва 3 март, осмият ден на руската агресия срещу Украйна.

Херсон

Рано тази сутрин бяха потвърдени съобщенията, че руската армия е превзела Херсон, пристанищен град на Черно море с близо 300 000 жители.

Това е първият голям украински град, превзет от Русия от началото на инвазията на 24 февруари.

Съдбата на Херсон оставаше неясна в сряда, когато градът на два пъти беше обявен за превзет, а после съобщенията бяха оборвани от украинските власти.

Видеокадри, чиято достоверност е била проверена от Ню Йорк таймс, показаха руски танкове на централния площад "Свобода" в светлата част на деня в сряда. В кметството са влезли десетина въоръжени офицери на руската армия, разказва самият кмет Ихор Колихаев пред репортер на вестника. Военните са му съобщили, че възнамеряват да установят в града управление, "подобно на това" в сепаратистки Донбас.

В 19 часа българско време Колихаев написа във Фейсбук, че флагът над града продължава да е украински, но се приемат условията на руската армия: комендантски час от 20:00 до 6:00 часа, разрешение за влизане в града единствено за доставки на храна и лекарства, пешеходците се движат най-много по двама.

Местни жители обвиниха Колихаев в това, че е "предал града" на руската армия, става ясно от постове в социалните мрежи. Според други коментари кметът е забавил агресора, въвличайки го в преговорен процес.

В 21 часа българско време съветникът на украинския президент Олексий Арестович съобщи, че руската армия е превзела центъра на Херсон, но боевете в други райони на града продължават.

Час по-късно говорителят на Пентагона Джон Кърби каза, че не може да потвърди превземането на Херсон. По думите му руската армия среща повече съпротива в северните райони, но по-малко в южните.

В Херсон няма украинска армия, твърди кметът.

Градът е стратегическа цел за руската армия по пътя й от Крим към Одеса. Военни експерти твърдят от няколко дни, че близката цел на Путин е да установи контрол над черноморското крайбрежие на Украйна, докато едновременно с това заема територии на север и на изток.

Южна Украйна: Енерходар, Мариупол.

Почти целият южен град Енерходар се събра пред местната атомна електроцентрала, за да окаже съпротива на руската агресия. Би Би Си твърди, че е проверило автентичността на това видео, заснето с дрон.

В тази АЕЦ се намират 6 от общо 15-те ядрени реактори на Украйна.

Пристанищният град Мариупол беше обкръжен в сряда на обяд, а един от жилищните му квартали - сринат почти из основи, каза кметът. Той добави, че има жертви сред загиналите цивилни, но не може да посочи колко са те. Жителите на квартала са около 130 000.

В четвъртък сутринта украинските власти съобщиха, че контролират града.

В сряда руската армия е спряла евакуацията на цивилно населениепо по пътните артерии. Гарата е поразена, а някои от локомотивите - взривени, което прави невъзможно излизането от града и с влак.

В Мариупол живеят 500 000 души. Градът се намира точно между сепаратисткия район на Донбас и анексирания Крим. И двете територии са под руски контрол от 2014 г.

Киев

Огънят срещу Киев се усили в последните часове. От 2 след полунощ градът е разтърсван от експлозии. Две от тях се чуха в центъра на града, други две - близо до метростанция.

По-рано в сряда ръководството на метрото съобщи, че в него живеят около 15 000 жители на града, а капацитетът е за 100 000 души.

Около 23 часа руска ракета, свалена от украинската армия, удари част от централната железопътна гара. Не се съобщава за жертви, но украинските власти твърдят, че ракетата би нанесла огромни поражения, ако е била оставена да достигне до центъра на града.

Колоната от руски бетеери, която се движеше към северната пътна артерия на Киев, изглежда спряла, потвърди Пентагона. Колоната беше дълга над 60 км.

"Предполагаме, че руснаците се прегрупират и анализират липсата на напредък" в последните 24 до 36 часа, каза говорителят Джон Кърби в сряда вечерта.

Той предупреди, че е рано за изводи, тъй като руската армия разполага с допълнителни сили, които още не е използвала.

Вечерта в сряда руското Министерство на отбраната съобщи, че цивилните могат да напуснат без проблем Киев през близкия град Василков. Този призив звуча и в понеделник. Още тогава самият Василков беше под обстрел от няколко дни.

Харков

Харков осми ден е под руски обстрел. Той засегна и един от символите на града - храма "Успение Богородично".

Църквата е построена през 17-и век като дървена сграда, заменена с каменна век по късно. Това е действащ храм на Украинската православна църква на Мовсковския патриархат. В речта, която предшестваше агресията срещу Украйна, Путин каза, че Украйна преследва тази църква.

Кметът на Харков Ихор Терехов определя ситуацията в града като много опасна, че се бомбардират жилищни сгради и квартали, но добавя, че съпротивата не спира и градът "ще издържи".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG