Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парашутисти в Харков и силни атаки срещу Херсон и Мариупол. Седмият ден от войната в Украйна


Пожарникари разчистват останки от сгради в жилищен квартал на Харков, 2 март 2022 г.
Пожарникари разчистват останки от сгради в жилищен квартал на Харков, 2 март 2022 г.

Източните украински градове Харков, Херсон и Мариупол са подложени на все по-силни обстрели и атаки от руската армия. Москва твърди, че вече контролира стратегически важния Херсон, но Киев отрича.

Седмият ден от войната на Русия срещу Украйна преминава под знака на все по-засилващите се атаки срещу източни градове, а въздушно-десантни войски се приземиха във втория по големина град Харков в опит да го превземат.

Изглежда, че именно там са насочени най-тежките бомбардировки. Украинската страна съобщава, че десетки жители на Харков са убити, а центърът на града е обект на ракетни удари през последните дни. Областният управител Олех Синехубов каза на сутринта на 2 март, че най-малко 21 души са убити и най-малко 112 са ранени в резултат на обстрел през последните 24 часа.

"Руски въздушно-десантни войски се приземиха в Харков и атакуваха местна болница", заявиха от украинската армия в приложението за съобщения Telegram. "Продължава борбата между нашествениците и украинците", твърди Киев.

Нанесен е удар по сградата на Главното полицейско управление на Харковска област. Украинското вътрешно министерство заяви, че жилищни блокове и университета в града също са били засегнати.

На този фон Русия обяви, че нейната армия вече контролира южния областен град Херсон с население от близо 300 000 души. Херсон е стратегически град в Украйна, защото играе важна роля за защитата на пристанищния град Одеса, а има и водоизточник. Кметът на града поиска от централните власти помощ, в това число лекарства и храна.

Украинските власти твърдят, че все още нито един град в страната не е преминал под контрола на Русия, въпреки твърденията на Москва.

Рано на 2 март кметът на Мариупол каза, че пристанищният град на Азовско море е обект на интензивен обстрел и властите не могат да евакуират ранените. Градът е ключова мишена на съвместните руски и сепаратистки сили от източния регион на Украйна - Донбас.

Според последните данни, публикувани от Генералния щаб на украинските въоръжени сили на 2 март, Русия е претърпяла загуби от около 5800 войници, 30 самолета, 31 хеликоптера и 211 танка. Числата не са потвърдени от руската страна.

На този фон украинският президент Володимир Зеленски поиска от Западните държави да затворят за полети част от небето над Украйна. По време на среща с журналисти на Ройтерс и Си Ен Ен той коментира, че такъв ход няма да въвелче НАТО във войната, но ще помогне на Украйна.

Зеленски каза също, че Русия трябва да спре бомбардировките преди да започнат “смислените преговори”. За сряда е насрочен втория кръг мирни преговори между делегации Москва и Киев. На този етап не е ясно дали и кога ще се проведат те.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG