Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Всичко ще бъде наред". Как се бяга от руските ракети


Анна Семюк взима двете си деца от границата с Украйна. Мъжът ѝ е останал в страната
Анна Семюк взима двете си деца от границата с Украйна. Мъжът ѝ е останал в страната

Повече от 500 000 украинци са напуснали страната си през последните дни в опит да се спасят от войната. Почти всички са жени и деца. Някои от тях пристигат пеша на границите с Полша, Унгария, Румъния, Словакия и Молдова. Съпрузите и бащите си оставят в Украйна.

Наталия Аблеева се готви да премине границата сама. Оставила е двамата си синове. Те не могат да напуснат Украйна, защото като всички млади мъже подлежат на мобилизация.

На границата с Унгария обаче среща украински баща с двете му деца. На него също му е забранено да минава през границата. Майката на децата пътува от Италия, за да ги вземе и да ги заведе далеч от войната. Но бащата не може да изведе дъщеря си и сина си от Украйна. Тогава 58-годишната Наталия идва на помощ.

„Баща им просто даде двете деца на мен и ми се довери, даде ми паспортите им, за да ги преведа от другата страна“, казва тя пред репортер на Ройтерс.

Аблеева минава границата пеша с децата. Тримата седят на пейка до граничния пункт докато чакат майката да дойде. Няколко часа по-късно 33-годишната Анна Семюк пристига на пункта Берегсурнай, за да вземе децата си.

Снимката на двете украински майки Наталия и Анна, които плачат прегърнати на границата, обиколи света.

Анна и Наталия на границата между Украйна и Унгария
Анна и Наталия на границата между Украйна и Унгария

Те са сред украинците, които напускат страната си в опит да избягат от войната, която Русия започна. В понеделник върховният комисар на ООН за бежанците съобщи, че над 500 000 украинци са напуснали страната си след началото на руската инвазия.

„Толкова е трудно да оставиш всичко“

Бягащите от войната в Украйна хора пристигат в съседните на Украйна европейски държави Полша, Унгария, Румъния и Словакия с коли, автобуси и влакове. Много от тях преминават последните километри до границата пеша.

Не знам какво ще стане сега. Те загубиха къщата си. Ужасно е. Минават последните 30 километра до границата пеша.
Катарина

„Най-важното е хората да оцелеят“, казва пред Ройтерс Катарина Аселборн, която чака на полската граница сестра си, леля си и трите ѝ деца да пристигнат от Одеса. „Не знам какво ще стане сега. Те загубиха къщата си. Ужасно е. Минават последните 30 километра до границата пеша.“

Почти всички хора, които бягат от Украйна, са жени и деца. На мъжете между 18 и 60-годишна възраст е забранено да напускат страната, защото подлежат на мобилизация. Част от хората, които остават, доброволно отиват да получат оръжие и инструкции от армията как да помагат.

Украинци преминават границата с Унгария
Украинци преминават границата с Унгария

Малкото мъже, които напускат Украйна, са чуждестранни граждани. Такъв е случаят на унгареца Ласло, който е преминал границата заедно с жена си Валерия. Те са от град Берхове, на 8 км от границата с Унгария.

„Не бихме заминали, ако не трябваше. Ако съдбата не ни принуждаваше, нямаше да тръгнем“, каза мъжът пред Ройтерс. С жена му са оставили роднини от другата страна на границата.

Толкова е трудно да оставиш всичко. Родена съм тук, израснах тук, имам работа тук. Всичко ме свързва с това място.
Илона

Сред хората, които напускат страната, има и възрастни. 69-годишната Илона Барга, която влиза в Унгария пеша, има роднини там, но въпреки това ѝ е трудно да остави родното си място.

„Децата ми казват, че е за добро [да дойда в Унгария]“, казва тя. „Но е толкова трудно да оставиш всичко. Родена съм тук, израснах тук, имам работа тук. Всичко ме свързва с това място.“

По същото време в Киев и редица други украински градове сраженията продължават, а ракети унищожават жилищни сгради. Светът осъди руската инвазия и наложи санкции на Москва. Редица държави обещаха да помогнат на Украйна с оръжия.

„Трябва да се подготвим за ден 91“

Няма точна статистика за броя на украинците, които са напуснали страната си след началото на руската инвазия на 24 февруари. Те се увеличават непрекъснато. В понеделник върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди съобщи, че поне 500 000 души са напуснали страната към този момент.

Според оценки на ООН и международни неправителствени организации броят на хората, които бягат от руската инвазия е между 4 и 7 милиона. Колко от тях ще успеят да преминат границата и да отидат в чужбина зависи от развитието на войната. От това зависи и колко дълго ще останат.

По-голяма част от се насочват към съседните държави от Европейския съюз (ЕС). Съгласно сега действащите правила, те могат да влязат на територията на блока, без да им трябва виза, и да останат 90 дни.

„Но трябва да се подготвим за ден 91“, каза еврокомисарката по вътрешни работи Илва Йохансон, цитирана от Дойче веле. Тя предупреди, че ЕС трябва да се подготви да приеме милиони украински бежанци и добави, че блокът трябва да помогне на съседните на Украйна държави, които са подложени на най-голям бежански натиск.

Украинско дете в бежански лагер в Полша
Украинско дете в бежански лагер в Полша

В понеделник Ройтерс съобщи, че ЕС обсъжда да разреши на украинците, бягащи от войната, да живеят и работят на територията му до три години, без да имат нужда от допълнителни документи или бежански статут.

„Длъжни сме да приемем бягащите от войната“, каза френският вътрешен министър Жералд Дарманен в понеделник и потвърди, че Европейската комисия подготвя предложения за временна защита на украинците, бягащи от войната.

Те ще бъдат въведени чрез активирането на европейска директива от 90-те години за временна защита на бягащи от военен конфликт. Тя не е била задействана никога досега. Документът предвижда хората, подлежащи на защита, да могат да живеят, да работят, да получават медицинска помощ и социално осигуряване във всички държани от ЕС за между една и три години. За да бъде задействана директивата, всички държави от ЕС трябва да са съгласни.

„Всички държави членки на ЕС са подготвени да примат бежанци от Украйна“, каза германската вътрешна министърка Нанси Фезер. „Това е силен отговор на Европа на ужасното страдание, което Путин предизвиква с престъпната си военна агресия.“

Украинците, които бягат от войната, не си представят, че ще останат извън страната си завинаги.

Всичко, което мога да кажа на децата си сега, е, че всичко ще бъде наред.
Анна

На границата с Унгария Анна Семюк, която току-що е взела децата си и ще ги заведе в Италия, ги успокоява, че всичко ще бъде наред. В същото време самата тя плаче.

„Всичко, което мога да кажа на децата си сега, е, че всичко ще бъде наред“, казва Анна пред Ройтерс. „След седмица или две ще си ходим вкъщи.“

Анна Семюк отвежда децата си от границата между Украйна и Унгария
Анна Семюк отвежда децата си от границата между Украйна и Унгария

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG