Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев и Харков не са превзети. Руската армия е "абсурдно" неподготвена, твърди анализатор


Част от унищожен руски танк край Харков
Част от унищожен руски танк край Харков

В петия ден от агресията на Русия срещу Украйна боевете продължават, но двата основни града така и не са превзети. По данни, валидни към 8.30 сутринта, Киев и Харков са все така в украински ръце.

Вечерта в неделя руската армия превзе черноморския град Бердянск, в който има около 100 000 жители.

В момента се водят ожесточени боеве в Чернихив (Чернигов). На прицел е и Днипро (Днепър).

Вашингтон пост и Киев Индипендънт съобщават за готовност на беларуската армия да изпрати свои сухопътни части в Украйна, за да подсили руската агресия срещу страната.

Киев

Към 5 сутринта местно време обстрелът на Киев се възобнови. По-рано през нощта беше спокойно.

В 22 часа местно време в неделя беше съобщено, че към Киев се е запътила колона от руски танкове и друга бойна техника, дълга над 5 км. Сателитни снимки бяха разпространени от американската компания Maxar Technologies. Колоната се намираше на около 64 км до Киев. В нея има и камиони с гориво.

Колоната от руска бойна техника и камиони
Колоната от руска бойна техника и камиони

Последното уточнение е важно, защото в първите 4 дни от войната руската техника беше изоставяна из цялата страна заради липса на бензин, а руските войници бяха арестувани – понякога и от най-обикновени селски жители.

Русия е "абсурдно неподготвена" за тази война, коментира създателят на Conflict Intelligence Team (CIT) Руслан Левиев. Компанията му, която анализира разузнавателна и военна информация само по видео и снимково изображение, твърди, че руската армия е престояла по-дълго от предвиденото на границата в Украйна и е нахлула в страната, когато вече са били изчерпани запасите й от храна за войниците, а камиони с резервно гориво не са й били предоставени на много места.

Това обяснява защо арестуваните руски войници са искали храна от местните жители и в магазините по пътя. Те не са били обслужвани.

Левиев твърди, че датата на нападението "непрекъснато е била отмествана", а войниците не са били поставени в добри битови условия, докато са били на територията на Русия. "Войниците са влезли в Украйна гладни", казва той, и добавя, че с това не е било изпълнено първото условие за една успешна военна операция - доброто самочувствие на войниците.

Около Киев

Най-силните атаки в неделя бяха срещу близките до Киев градове Буча, Гостомел и Ирпен (30 км на югоизток). Те са били отблъснати. В социалните мрежи е пълно с видеозаписи, от които се вижда, че бронирана бойна техника е влизала в жилищни квартали. Три жилищни сгради в Ирпен са ударени.

В аерогара Антонов близо до Киев беше унищожен най-големият в света транспортен самолет Мрія (мечта). Двигателите на самолета са били свалени към момента на инвазията и затова Мрія не е била евакуирана като другите самолети.

В момента се произвежда втори такъв самолет, но до януари 2022 той е бил завършен до 70%.

На югоизток от Киев, в град Бородянка, който е на 60 км от столицата, вървят ожесточени боеве.

Рано сутринта в неделя руската армия нанесе удар по Василков, на 40 км от Киев. Освен авиобаза там има и нефтена база, която изгоря. Пожарът беше потушен.

Във Василков, който е на около 35 км от Киев беше взривена втори нефтен склад. Градът се обстрелва от руската армия още от първия ден, защото там има складове с муниции.

Харков

Ударите по Харков се възобновиха сутринта в понеделник, но след като руската армия показа промяна в тактиката по отношение на града.

В неделя руските части за около 2 часа установиха контрол над града, но след жестоки улични боеве бяха изгонени от него, включително и с помощта на хиляди коктейли „Молотов“, приготвени от местните жители. Данни на CIT показват, че след това руските войски са се насочили към друга цел – да обкръжат Харков и чак тогава да атакуват наново града.

В часовете, в които руската армия беше влязла в Харков, се съобщава за неин опит да превземе училище, в което да се разположи. Не е успяла.

Боевете за Харков доведоха до взрив на газопровод. Сателитни снимки на мониторинговата компания BlackSky показват кратери, образувани след ракетния обстрел в североизточната част на града. Кратери се виждат и на територията на жилищни комплекси.

Частично е разрушен жилищен блок, има загинали цивилни.

Около Харков е заснето и преразказано от очевидци най-изненадващото събитие от войната. Репортер на Kyiv Independent публикува снимка на двама руски войници, чието транспортно средство е останало без гориво и те са влезли в полицейското управление на село Шевченково за помощ. Били са арестувани. Един от двамата беше идентифициран от Радио Свободна Европа като Константин Чуклин, морски пехотинец от Балтийския флот.

Историята показва, че руските войници са очаквали да бъдат посрещнати като освободители от „нацизма“, както твърди президентът Путин и кремълската пропаганда. Други истории потвърждават това – руски военни са търсили помощ в села и градове, за да получат бензин или храна. Те надали биха направили това, ако са били предупредени, че извършват нападение над беззащитни хора.

Херсон, Луганск. Газът, нефтът, водата

Руската армия превзе град Новая Каховка и свали от държавните и общински сгради украинския флаг. В града се намира водноелектрическата централа и водохранилището, които захранват анексирания Крим.

Вечерта в неделя стана ясно, че оттам руските части обстрелват съседните села. Руските войски силно са ограничили придвижването на хората из града.

В други места на Херсонска област жителите разказват за руски войници, които изоставят бойната си техника и агресивно търсят храна.

В Луганска област гори склад с 200 тона дизелово гориво.

Областният управител Сергей Гайдай твърди, че градовете Счастие (Щастие) и Станица Луганска са окупирани, жилищните сгради са почти унищожени, доставки на храна не се допускат, комуникациите са отрязани, населението е „на ръба на хуманитарната катастрофа“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG