Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как Путин обясни нападението срещу Украйна с гняв срещу САЩ


Президентът на Русия Владимир Путин по време на речта, в която обяснява нападението над Украйна, 24 февруари 2022 г.
Президентът на Русия Владимир Путин по време на речта, в която обяснява нападението над Украйна, 24 февруари 2022 г.

Русия напада Украйна, за да отмъсти на САЩ. Това е краткият преразказ на речта на руския президент Владимир Путин, произнесена в 6 сутринта негово време в четвъртък. Обръщението беше излъчено по държавната телевизия и сложи началото на руската агресия срещу Украйна.

С отварянето на война приключва една лъжа, повтаряна от Русия в продължение на два месеца и половина – че тя струпва войски до съседната държава не за друго, а защото провежда учения.

Още по тъмно Москва обстреля обекти до 3 украински града, преди обяд те вече бяха над 20. В речта си Путин нарече агресията "защита", заплаши с нечувани в историята последици всеки, който му попречи да продължи войната, а всеки потенциален агресор срещу страната му - направо с ядрено оръжие.

Такива думи не са звучали в Европа след Втората световна война. Те не са звучали дори и по време на Студената война, когато противопоставянето между Запада и Изтока беше достигнало най-връхните си точки.

Речта на Путин от четвъртък сутринта показва как той самият публично обяснява военната агресия. Руският президент изтъкна 5 аргумента за нея. Сред тях има само един, който пряко се отнася до нападната страна - Украйна. Всички останали аргументи пряко или косвено опират до действия и бездействия на САЩ, както Путин си ги представя.

Путин първо обясни защо Русия влиза в Украйна точно сега, но за това - по-късно. Засега - за аргументите, с които според него самия той е изпратил руската армия в чужда държава.

Първо, заради САЩ, които разширяват НАТО

За нас разширяването на НАТО е „ въпрос на живот и смърт“, каза Путин за пореден път. Той отново посочи, че НАТО не е организация на много държави, а „инструмент на външната политика на САЩ“ и тази политика е насочена срещу Русия.

„Точно това е онази „червена линия“, за която многократно сме говорили. Те я пресякоха“, каза Путин. Той не каза за кого говори, казвайки „те“, но това стана ясно от контекста - "те" са всъщност американците, които управляват НАТО.

Това не е само мисъл на Путин. По време на заседанието на Съвета за сигурност на Русия в понеделник бяха изслушани множество министри и депутати. Голяма част от тях практически "заместваха" понятието "Украйна" с понятието "САЩ". Най-ясен беше шефът на Росгвардия Виктор Золотов, според когото "Русия граничи не с Украйна, а с американците".

Второ, защото САЩ не го чуват

Това, че Путин не е чут, е лайтмотив на Кремъл от поне 15 години. За първи път тезата беше изречена през 2007 г. в Мюнхен. Тогава Путин изненадващо каза, че страната му е била излъгана - обещали са й, че НАТО няма да се разширява на Изток, а са я излъгали. Той разпалено обясняваше, че разширяването е заплаха за Русия и че Москва всеки път предупреждава НАТО да не продължава да приема нови членове, но остава нечута.

Документи и спомени отдавна отхвърлиха като невярно твърдението на Путин, че САЩ са му обещали НАТО да не се разширява. Но това не помогна. От декември 2021 до днес твърдението за "американците" като лъжци, а за руснаците - като за "пренебрегнати", "подмятани", "омотавани", "нечувани" стана норма по време на всички преговори на Путин и Лавров със световните лидери.

В речта от четвъртък тази теза беше отново повторена. А в самия край на речта - точно там, където Путин предупреждава държавите да не му пречат в Украйна, за да не изпитат "последици, с които никога не сте се сблъсквали във вашата история" - точно там президентът каза: "надявам се, че ще бъда чут".

Въздушните удари от първия ден на войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Трето, защото Украйна е историческа земя на Москва, а САЩ я превземат

Това твърдение на Путин не беше изречено еднократно, а пръснато из различни части на неговото изявление.

Той каза, че САЩ са създали група държави „по свой образ и подобие“ и им налагат своите ценности. Путин се изрази така: „Проблемът е там, че в прилежащите ни територии, нека отбележа – на собствените ни исторически територии, се създава враждебна на нас „анти-Русия“, която е поставена под пълен външен контрол (…)“

Преди дни Путин вече беше говорил за Украйна като за страна без държавност и история. Той направи това още в понеделник, когато обясняваше защо признава независимостта на сепаратистките райони в Донбас. Тези му думи предизвикаха реакцията на президента на САЩ, който каза, че Русия отрича самото „право на Украйна да съществува“.

Но в четвъртък дойде и втората част на това разсъждение на Путин – тя гласи, че Украйна няма история и държавност не за друго, а защото нейната история и държавност са руски.

Четвърто, защото сепаратистите в Украйна са поискали помощ

На този аргумент Путин отдели не повече от 10 секунди в 30-минутната си реч. Още 10 секунди отидоха за споменаването на това, че Украйна извършва геноцид срещу населението. Путин не посочи, че той смята населението именно за руско, а само го определи като „населението“ и „хората“.

Определението му за геноцид не е вярно. Геноцид е действие към дадена група хора (етническа, расова, религиозна), което има за цел да унищожи групата като такава. Геноцид е изтреблението на 800 000 тутси в Руанда или избиването на 8000 момчета и мъже в Сребреница, Босна.

Съдейки по количеството думи, които Путин използва за развиването на тази теза, тя е сред най-пренебрежимите истински аргументи за войната, която започна в четвъртък. Но точно този аргумент е единственият, в който под никаква форма не се споменават САЩ.

Пето, защото Украйна трябва да се демилитаризира и денацифицира

От речта на Путин не стана ясно кои факти, според него, сочат, че Украйна е нацистка страна именно в този момент. Той употреби думата на три пъти по отношение на съвременна Украйна, в това число и като каза, че „държавите, ръководещи НАТО“ (в руския речник това обикновено са САЩ и Великобритания), разчитат на „неонацистите“, за да прокарат интересите си. Но нямаше примери.

Русия започна да определя украинците като неонацисти през 2014 г., когато анексира Крим. Тогава тя правеше аналогии с период от времето на Втората световна война, когато съществуват украински отряди и групи, подпомагащи нацистка Германия.

Русия беше остро критикувана през 2014 г. – не само защото превзе Крим и Донбас, но и защото с обвиненията в неонацизъм практически зачеркнаха антифашистките действия на стотици хиляди украинци, които се бият на страната на съюзниците.

В речта от четвъртък аналогията с Втората световна война присъства комбинирано: „Украинци! (…) Вашите бащи, деди и прадеди, са се сражавали с нацистите, защитавайки нашата обща Родина. Те не са го правили, за да [могат] днешните неонацисти да завземат властта в Украйна. Вие сте се клели във вярност на украинския народ, а не на антинародната хунта, която разграбва Украйна и се гаври със същия този народ“.

Защо, според Путин, Русия напада именно сега и именно множество градове

Руският президент даде два примера от историята, както той я разбира. Според него те посочват, че Кремъл не трябва да се държи мекушаво, а когато се опасява от заплаха, трябва да атакува първа.

Ето двата примера във версията на Путин за исторически факти:

  • Разпадът на СССР, когато Москва е загубила позиции

Това разсъждение е първото, развито от Путин в речта му и затова може да се смята за основно. Той каза, че разпадът на СССР е добър урок за днешна Русия, защото показва, че „парализата на властта, на волята, са първа стъпка към деградация и забрава“.

Разпадът на СССР и друг път е бил определян от Путин като трагедия. Това твърдение обикновено е било противопоставяно на реалността – на това, че разпадът на СССР е всъщност край на над 7 десетилетия диктатура с милиони жертви.

В днешната реч обаче Путин акцентира на друг елемент от тази история – елементът „слаба власт“. Според Путин именно слабостта да „пусне“ властта е това, което е отнело на Москва позиции в света.

  • Втората световна, когато СССР е бил мекушав пред Хитлер

Путин каза, че през 1940 и началото на 1941 г. СССР „всячески се опитва да предотврати или поне да отложи войната“. Това твърдение не е вярно. В посочения период СССР е съюзник на нацистка Германия и поделя с нея територии, а не се опитва да спира Хитлер.

Но в речта от четвъртък е по-важен изводът на Путин, пък дори и направен върху неверен факт. Той каза, че заради липсата на подготовка СССР тогава е допуснал милиони жертви във войната. „Втори път няма да допуснем такава грешка, нямаме право“, заключи Путин.

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG