Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Казаха ми да напусна. Но накъде! Не знам". Денят, в който в Украйна чуха сирените


Много украинци напускат домовете си.
Много украинци напускат домовете си.

В 5 ч. в четвъртък руската армия започна военна офанзива срещу Украйна. Президентът Владимир Путин обяви „военна операция“ в Донбас и руски военни части навлязоха в Украйна.

„Той започна да бомбардира по всички фронтове“, каза за Свободна Европа проф. Михаил Станчев, който е в дома си в Харков. „Сутринта беше канонада, сега се чуват откъслечни взривове“, каза той.

Проф. Станчев разказва, че сутринта водата в града е спряла за малко, но сега има. Няма прекъсване на електричеството и доставките на газ.

„Аз се подготвих. Имам храна и лекарства“, каза проф. Станчев. Той обясни, че част от предприятията в града работят. Отворени са и магазините, но има опашки. Много хора се изнасят към извънградските си къщи. „Аз също съм готов да си отида на село“, каза проф. Станчев. Приготвил е куфарите и следи новините.

В Киев Данило Бенатов гледа през прозореца на дома си какво се случва навън. „Сега се намирам на 10 км от центъра на града. Спокойно е. На 30 км от моя дом обаче върви сражение. Руски хеликоптери се опитват да завземат летището на завод „Антонов“, каза Бенатов за Свободна Европа.

Бенатов казва, че засега има всичко необходимо – храна, вода и лекарства. Колата му е заредена с гориво. „Хората търсят възможност да избягат. Мои близки ми казаха – бягай! Но накъде! Не знам. Те стрелят“, каза Бенатов.

„Племенникът ми замина тази сутрин за фронта“, разказа за Свободна Европа Олена Коцева, която е председател на украинските дружества в България. Мъжът е на 27 години, по професия - кинорежисьор. „Той отива доброволец и вече пътува за Киев“, каза Коцева.

В Украйна беше обявена пълна мобилизация за мъжете.

Сутринта в четвъртък руски военни започнаха обстрел по цели в Украйна. „Въоръжените сили на Русия не нанасят артилерийски или въздушни удари по градове в Украйна. Военната инфраструктура на страната се поразява с високоточни оръжия“, казаха от Министерството на отбраната в Москва, цитирани от ТАСС. В съобщението се каза още, че от строя се изваждат обекти от противовъздушната отбрана, военни летища и авиация от силите на Украйна.

Снимки, видеа, репортажи и разкази на свидетели от различни точки на Украйна обаче показаха, че това не е вярно и че руските военни обстрелват и невоенни обекти.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза по-рано, че инвазия „може да бъде началото на голяма война на европейския континент“. В късно вечерно обръщение към нацията той се закле, че "ще се защитаваме" в случай на атака. Той поиска създаване на коалиция срещу Русия и потърси подкрепа от лидерите на САЩ, Франция, Германия и Великобритания.

„Това е акт на война. Целта на руската настъпателна операция е да унищожи украинската държава. Да завземе украинската територия със сила и да установи окупационен контрол“, това заяви пред бТВ посланикът на Украйна в България Виталий Москаленко.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG