Връзки за достъпност

Извънредни новини

Светът осъди нападението на Русия срещу Украйна


Снимки от последствията от атака срещу военен обект в Украйна
Снимки от последствията от атака срещу военен обект в Украйна

Лидери от десетки държави осъдиха нападението на Русия срещу Украйна. Те се обединяват около отговорността на Владимир Путин за създадената ситуация и декларират, че за Москва ще последват тежки санкции.

В ранните часове на 24 февруари Путин обяви „военна операция“ в Донбас. По данни, цитирани от световните агенции, руски войски проникват на украинска земя от териториите на Русия, Беларус и Крим. Руските военни започнаха бомбардировки срещу редица градове в страната. Вече се появиха информации и за първи жертви на военните удари.

Украйна вече скъса дипломатическите си отношения с Русия.

Ето какво казаха част от световните лидери:

Президентът на Украйна Володимир Зеленски:

„Тази сутрин ще остане в историята, но тази история е абсолютно различна за нашата страна и за Русия. Скъсахме дипломатическите отношения с Русия. Украйна се защитава и няма да предаде свободата си, без значение какво мислят някои хора в Москва“.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба:

„Путин започна пълномащабна инвазия срещу Украйна. Извършват се удари над мирни украински градове. Това е агресивна война. Украйна ще се защити и ще победи. Светът може и ще спре Путин. Времето за действия е сега“.

Президентът на САЩ Джо Байдън:

„Президентът Путин избра войната, която ще доведе до катастрофални загуби на човешки животи и страдание. Само Русия е отговорна за смъртта и унищожението, което тази атака ще донесе. САЩ и техните съюзници и партньори ще отговорят по обединен и решителен начин. Светът ще държи Русия отговорна“.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

„Президентът Путин е отговорен за връщането на войната в Европа. Ще насочим стратегически санкции към руската икономика като блокираме техния достъп до ключови технологии и пазари. Ще отслабим Руската икономика и възможностите й да се модернизира“.

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел

„Това са едни от най-мрачните часове за Европа от времето на Втората световна война…ЕС ще отговори по-възможно най-силния начин и ще постигне съгласие за най-тежкия пакет от санкции, който някога е бил въвеждан“.

Президентът на Франция Еманюел Макрон

Франция остро осъжда решението на Русия да започне война с Украйна. Русия трябва незабавно да прекрати военните си операции“.

Външният министър на Германия Аналена Бербок

„Ще активираме пълен пакет от най-тежките санкции срещу Русия, ще заздравим нашата отбрана и тази на съюзниците ни“.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън

„Президентът Путин избра път на кръвопролитие и унищожение като започна непровокирана атака срещу Украйна“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

„Това е сериозно посегателство над международното право и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност. Това е дълго планирано, умишлено нападение. Намеренията на Кремъл са ясни за целия свят. Лидерите на Русия носят пълна отговорност за действията и лъжите си. Това е агресия срещу суверенна, мирна държава и сериозна заплаха за евроатлантическата сигурност“.

Президентът на Полша Анджей Дуда

„Призовавам за прекратяването на военните операция и оставянето на Украйна на мира. Ще направя всичко възможно, за да може случващото се в Украйна да бъде спряно възможно най-скоро“.

Премиерът на България Кирил Петков

„Осъждаме остро, остро, действията на Руската федерация. Това е недопустимо и България ще бъде партньор, който може да се очаква, че ще говори с един глас с ЕС и НАТО“.

Говорител на външното министерство на Китай

„Случаят в Украйна е сложен в историческите си корени…това, което виждаме днес е взаимодействие на комплексни фактори…Все още се надяваме, че замесените страни няма да затворят вратата към мира, а вместо това ще започнат диалог и консултации, за да предотвратят ситуацията от допълнителна ескалация“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG