Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна скъса дипломатическите си отношения с Русия


Президентът на Украйна Володимир Зеленски
Президентът на Украйна Володимир Зеленски

Украйна скъса дипломатическите отношения с Русия. За това съобщи президентът на страната Володимир Зеленски.

Причина за действията на Киев стана нахлуването на руски войски на територията на Украйна и започналите атаки в множество точки в страната.

„Тази сутрин ще остане в историята, но тази история е абсолютно различна за нашата страна и за Русия. Скъсахме дипломатическите отношения с Русия. Украйна се защитава и няма да предаде свободата си, без значение какво мислят някои хора в Москва“, каза Зеленски.

Той добави, че Съвета по сигурността на страната е готов да „вдигне всички санкции, наложени върху всички граждани на Украйна“, които са готови да се включат в отбраната на територията.

„Въоръжените сили се бият здраво, отблъскват атаките в Донбас и други региони на изток, север и юг. Врагът претърпя тежки загуби. Загубите на врага ще бъдат дори по-тежки. Те дойдоха в нашата земя“, каза още Зеленски.

Решението лишава и двете страни от възможността за двустранна комуникация на дипломатическо равнище. Украинските и руските дипломати спират дейността си. Дипломатическите отношения между Украйна и Русия ще се развиват чрез посредничеството на трети страни, пояснява агенция УНИАН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG