Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Финансовото ядрено оръжие" е задействано срещу Русия. Какво означава това


Европейската комисия обяви късно в събота предложение някои руски банки да бъдат изключени от международната финансова система SWIFT.

Предложението е съгласувано с ръководствата на САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада, отбеляза в извънредно обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя каза, че новите санкции на ЕС срещу Русия са предприети в отговор на агресията на Кремъл срещу Украйна.

Фон дер Лайен уточни, че ще предложи нови мерки за изолиране на Русия от международната финансова система и от западната икономика. Тези мерки ще бъдат насочени също към Руската централна банка, за да не може тя да се намеси за ограничаване на последиците от вече наложените санкции срещу Москва чрез прибягване до международните си резерви.

Това е безпрецедентен ход срещу една от най-големите икономики в света. Ето какво означава.

Какво е SWIFT?

SWIFT е съкращение от Общност за глобална междубанкова финансова телекомуникация. Това е платформа, която банки, брокери и други финансови институции използват, за да изпращат и получават информация.

Платформата работи със стандартизирани кодове, които помагат за бързата обработка на плащанията. Системата SWIFT се използва в повече от 200 държави от над 11 000 финансови институции. На нея за година се обработват повече от 10 млрд. съобщения, с които се извършват международни трансфери на стойност от трилиони долари.

Кого засягат мерките?

По думите на фон дер Лайен от SWIFT ще бъдат изолирани част от руските банки, като така ще бъде "ударена способността на Русия да изнася и да внася.

Решението за изключването на Русия от системата за междубанкови разплащания беше обсъждано от европейските лидери в петък, но между тях тогава нямаше съгласие.

Според Ройтерс санкциите са насочени срещу 70 на сто от руския банков пазар. Мерките предвиждат забрани на издаването на облигации, акции или заеми в рамките на съюза за рефинансиране на „Алфа Банк“ и „Банка Откритие“. От замразяване на активи обаче са изключени три водещи руски банки – Sberbank, VTB и „Газпромбанк“.

ЕС също така поставя таван от 100 000 евро (112 700,00 долара) за банкови сметки в ЕС на руски граждани, на които няма да бъде разрешено да купуват акции, деноминирани в евро.

Рефинансирането в ЕС на руски държавни предприятия също е забранено, с изключение на някои комунални услуги.

Какво следва?

Големите руски банки са сериозно свързани със световната финансова система, което означава, че тези санкции ще се усетят и извън границите на Русия. Изключването им от SWIFT ще направи транзакциите по-трудни и по-скъпи. Санкциите ще навредят и на търговските партньори на Русия по целия свят.

Според финансиста Левон Хампарцумян замразяването на активите на Централната банка на Русия означава никой да не иска да търгува с нея. „Това ще затрудни максимално и евентуално ще създаде сериозни затруднения за този кръг олигарси, които са в основата на властта на Путин. Животът им ще бъде доста по-труден и не толкова луксозен“, каза Хампарцумян пред Би Ти Би.

Според него „обикновените хора първо ще видят рязко обезценяване на рублата и с техните дебитни и кредитни карти ще си купуват по-малко. Ще бъдат ограничени и разплащанията им“.

От Sberbank вече обявниха, че са подготвени за всякакви събития. VTB казаха, че са готови за най-тежкия сценарий.

Руската централна банка публикува изявление, в което апелира за спокойствие на фона на опасенията, че новите финансови санкции могат да предизвикат масово теглене на пари.

„Банката на Русия разполага с необходимите ресурси и инструменти за поддържане на финансова стабилност и осигуряване на оперативната работа във финансовия сектор“, се казва в изявлението.

Рискът за България

Един от основните рискове за България е свързан с доставките на природен газ, защото по-големите количества се доставят от Русия. „Към момента няма намаляване на налягането при доставките на природен газ“, каза министърът на енергетиката Александър Николов за Би Ти Ви. По думите му има риск от спирането на доставките от „Газпром“ за „Булгаргаз“, но не може да се прогнозират „каквито и да било действия от страна на Русия“.

В понеделник енергийните министри от Европейския съюз ще обсъдят рисковете, свързани с доставките на газ за Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG