Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС реши да подкрепи изолирането на руски банки от SWIFT


Урсула фон дер Лайен
Урсула фон дер Лайен

Водещите западни държави, водени от Европейския съюз, Съединените щати и Великобритания, постигнаха съгласие да блокират достъпа на "избрани руски банки" до финансовата система за международни разплащания SWIFT.

Съобщението направи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя обяви новите санкции на ЕС срещу Русия, които са предприети в отговор на агресията на Кремъл срещу Украйна.

По думите на фон дер Лайен от SWIFT ще бъдат изолирани част от руските банки, като така ще бъде "ударена способността на Русия да изнася и да внася.

"Ще парализираме активите и транзакциите на централната банка на Русия и ще направим невъзможно да ги използва, за да поддържа ликвидност и да финансира Путин войната си", каза още председателката на ЕК. По думите ѝ на руски олигарси ще бъде забранено да използват капиталите си на пазарите на ЕС.

Решението на Брюксел идва след като в събота и последните страни членки на ЕС, които бяха против налагането на крайната мярка, се съгласиха Русия да бъде изолирана от SWIFT.

"Време е да бъдем единни, това е война", каза унгарският премиер Виктор Орбан. Наред с Унгария, позицията си промени и Германия. По-рано през деня Кипър и Италия също се отказаха от съпротивата си срещу тези санкции.

"Мерките сериозно ще ударят икономиката на Путин, той опитва да съсипе Украйна, но всъщност съсипва собствената си страна", каза Урсула фон дер Лайен.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG