Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев, който не се предава. Как руската армия беше отблъсквана три дни подред


Войници от украинската отбрана в Киев, 25 февруари 2022 г.
Войници от украинската отбрана в Киев, 25 февруари 2022 г.

Русия не превзема Киев толкова бързо, колкото би могла, съобщи представител на Пентагона. Той не даде коментар към това съобщение, но каза какво друго му е направило впечатление - че руската армия досега е използвала само около 30% от силите, които от 4 месеца трупа по украинските граници.

В събота следобед говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че в петък настъплението към Киев е било забавено, защото Путин е очаквал преговори с Украйна, но Киев се е отказал от тях. Но сега настъплението ще се усили, стана ясно от думите му.

Няма потвърждение, че аргументацията на Песков отговаря на истината. Украинската армия оказа неочаквано силна съпротива срещу руската агресия. За 2 дни и половина Русия загуби 3 500 войници, 102 танка, 536 бетеера. "Това е повече, отколкото за две войни в Чечня", написа изненадващо държавната агенция ТАСС.

Колкото до употребата на "само 30% от струпаните руски войски", до този момент не е имало коментар от официален военен източник, който да обясни това.

Какво стана досега

Украйна се отбранява съвсем сама, откакто Русия я нападна в 5 сутринта московско време в четвъртък. Руската армия започна удари по свои цели, разположени до над 20 украински града. Това стана още в първите часове на агресията. Ударите бяха нанесени и по източна, и по западна Украйна.

След първите удари на авиацията в Украйна влезе сухопътна бойна техника. Това стана от три страни – от Беларус на север (срещу Киев), от Русия на изток (срещу областите Киев, Донецк, Луганск, Харков, Днепропетровск, Запорожие, Херсон) и от анексирания Крим на юг (срещу черноморското крайбрежие, областите Херсон, Миколаев, Запорожие).

Какво стана с Киев, страната и хората до този момент?

Тук ви предлагаме само онази информация, която е потвърдена едновременно от очевидци, официални власти и видео записи, чиито автори са известни.

Общо за страната

Вицепремиерката и министърка на Украйна по въпроси на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук се обърна за помощ към Международния Червен кръст. Тя написа, че има „хиляди тела на окупаторите“, които няма къде да бъдат държани. Тя се позова на хуманитарната необходимост тези тела да бъдат изведени в Русия. Украинските власти говорят за около 3 500 загинали руски военни и за почти 200, които са взети в плен.

В събота зам.-шефът на областния съвет на Днепър Михаил Лисенко каза пред телевизията на Радио Свободна Европа Current time, че е получил искане за настаняване в моргата на Днепър на около 650 тела на убити руски военни от Херсонска и Харковска област.

Украинското министерство на отбраната съобщи за поразени 102 руски танка, 536 бетеера, 14 самолета.

Русия не споменава за свои загуби на техника и хора във войната. Но държавната информационна агенция ТАСС публикува собствени данни, добити от неназован източник в самото руско Министерство на отбраната. Те потвърждават украинските съобщения.

Министърът на здравеопазването на Украйна твърди, че страната е загубила 198 души, сред които 3 деца, както и че има 1115 ранени украинци, сред които 33 деца.

Киев

Към 16.30 часа българско време в събота Киев е под украински контрол, а нападението срещу местната водноелектрическа централа, срещу булевард „Победа“ и метростанция Берестейская са отблъснати. Съпротивата срещу руската агресия е изненадващо силна.

Киев е на около 140 км от Беларус, където на 10 февруари пристигнаха около 30 000 руски войници. Присъствието им там беше обяснено с учения. След обявения край на „ученията“ войниците не си тръгнаха. От територията на Беларус още на 24 февруари бяха изстреляни балистични ракети по Украйна, в това число по цели до Киев.

Сухопътното нападение над Киев се извършва от няколко направления, като северното е поето от части от Беларус. Това включва „артилерия, танкове, бетеери“, съобщи граничната служба на Украйна.

От събота сутринта руски части се опитват да преминат от десния на левия бряг на Киев. От северния район Вишгород към центъра на Киев се движат около 100 единици бойна техника, обозначена с бяла буква V, като на ръкавите на войниците има бели лепенки. В колоната няма танкове, само бетеери.

Отбраната на Киев

В отбраната на Киев участват военни и доброволци, но оръжие не се раздава на всички цивилни. За защитата на Киев се борят и хора от Чечня, Дагестан и Ингушетия, които по-рано са се сражавали срещу руската армия в собствените си райони, а сега живеят в чужбина. Последното съобщение беше направено от техни лидери. Те твърдят, че става дума за „около 200-300 души“ общо от Кавказ.

В събота жилищен блок беше ударен от снаряд, разрушил апартаменти на три етажа, но жертви няма.

Кметът въведе нов комендантски час – от 17 до 10 часа. В този период цивилните жители не трябва да са на улиците. В четвъртък повечето хора потърсиха убежище в метрото. Към събота на обяд влаковете на метрото вече не се движат и цялото пространство се ползва като бомбоубежище.

Бензиностанциите в града не работят, в банкоматите няма пари. Беше съобщено, че са затворени и аптеките, но това се оказа невярно – просто не работят всички аптеки. Супермаркетите са отворени и в тях има храна във всички секции. От улицата изглежда, че опашките пред магазините са огромни, но всъщност магазините не пускат хората вътре и те си чакат реда навън. Военните се обслужват с предимство и основните храни им се дават безплатно. Данните за бита на хората са потвърдени от репортери на Радио Свободна Европа на място.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG