Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моля ви, действайте сега! Спрете тази война!" Владимир Кличко с призив към света след атаката срещу Киев


Владимир Кличко
Владимир Кличко

Кметът на Киев Виталий Кличко публикува емоционално обръщение на Владимир Кличко в Туитър.

„Обръщам се към целия свят да спре тази война, която започна Русия. Цивилни умират, улучени от ракети, и това се случва в сърцето на Европа. Няма време за губене, защото това ще доведе до хуманитарна катастрофа. Трябва да действаме сега, за да спрем руската агресия. С всичко, което можем. Сега! След час или утре ще бъде късно. Моля ви действайте сега! Не чакайте! Спрете тази война!“, казва Владимир Кличко.

Призивът на бившия световен шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко идва часове след като Киев преживя най-тежката си нощ от началото на руската инвазия срещу Украйна. Бойните действия се водиха по улиците на града. 35 души са ранени, сред тях и деца, съобщи кметът Виталий Кличко в предишна публикация.

Двамата братя обявиха по-рано, че остават в Киев, за да го бранят.

Междувременно стана ясно, че Унгария ще подкрепи всички санкции на Европейския съюз срещу Русия и няма да блокира нищо. Това каза премиерът Виктор Орбан в събота на украинско-унгарската граница.

„Унгария даде ясно да се разбере, че подкрепяме всички санкции, така че няма да блокираме нищо. Приемаме и подкрепяме това, което премиерите на Европейския съюз могат да се договорят“, каза Орбан.

"Това е моментът да бъдем единни. Това е война", каза той и добави, че усилията за мир са най-важните.

Унгарирските власти казаха, че подкрепят и действията за спиране на достъпа на Русия до глобалната система за разплащания SWIFT. Мярка, която Киев поиска, заявявайки, че това незабавно ще засегне руската икономика.

Полският премиер Матеуш Моравецки каза, че всички санкции срещу Русия трябва да бъдат на масата, включително затваряне на тръбопроводите "Северен поток", които доставят руски газ за Европа, както и спиране на достъпа до SWIFT.

Президентът на Литва Гитанас Науседа каза, че е важно на Украйна да бъде предоставена "истинска военна помощ".

Лидерите на Полша и Литва се срещнаха в събота с германския канцлер Олаф Шолц. „Дойдох в Берлин, за да разтърся съвестта на Германия, така че най-накрая да вземат решение за наистина сурови санкции, които ще повлияят на решенията на Кремъл“, каза полският премиер Моравецки.

„Трябва да спрем Северен поток 1 и 2, трябва да намалим зависимостта от суровини, да отрежем руските финансови институции от капиталовите пазари, да конфискуваме активи на олигарси, да спрем достъпа до SWIFT за Русия... Всички санкции срещу Русия трябва да бъдат сложени на масата," каза Моравецки.

Президентът на Литва Науседа каза, че ще поиска от германския канцлер Шолц да подкрепи даване на Украйна на статут на страна кандидатка за членство в ЕС и да й се изпрати значителна военна помощ. "Важно е сега да се предостави реална военна помощ на Украйна. Това е най-важно... имаме нужда от бързо решение", каза той.

От профила в Туитър на Володимир Зеленски стана ясно още, че Италия подкрепя идеята за изключване на Русия от системата SWIFT, а Турция затваря Черно море за военни кораби на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG