Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Това варварство трябва да завърши с провал." Какви санкции наложи светът на Русия


Протест срещу руската агресия срещу Украйна в Барселона, Испания
Протест срещу руската агресия срещу Украйна в Барселона, Испания

Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания обявиха санкции срещу водещи руски банки заради нахлуването на руската армия в Украйна. Канада, Австралия, Япония и Тайван също съобщиха, че ще наложат санкции срещу Русия.

Целта на мерките е водещи руски банки и държавни компании да бъдат изключени от сделките в долари, евро, британски лири и йени, съобщи президентът на САЩ Джо Байдън.

“Путин е агресорът. Путин избра тази война”, каза Байдън. “Това ще има огромна цена за руската икономика.”

“Путин избра да върне войната в Европа и в момента сме свидетели на пълномащабна интервенция в Украйна. Ние ще държим Кремъл отговорен за това”, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

“Това отвратително и варварско начинание на Владимир Путин трябва да завърши с провал”, каза премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обаче каза, че санкциите срещу Москва “не са достатъчни”. Рано в петък той съобщи, че 137 украинци са убити през първия ден на войната. Световните медии съобщиха за нови експлозии в столицата Киев.

Санкциите на САЩ

САЩ санкционираха водещи руски банки и държавни компании заради нахлуването на Русия в Украйна. Сред засегнатите от мерките банки са Сбербанк и Внешторгбанк (ВТБ), а достъпът на компании като Газпром и Ростелеком до американските финансови пазари е ограничен.

Целта на санкциите е да попречат на Москва да получава средства, с които да финансира “актовете си на агресия”, и да “изолират Русия”, посочи американското министерство на финансите в изявление.

Сбербанк и ВТБ са най-големите руски банки и заедно контролират повече от половината от руския банков сектор. Новите мерки на САЩ ще им попречат да осъществяват транзакции в долари. Санкциите се отнасят и за близо 90 техни дъщерни дружества в Русия и по света.

Вашингтон прие и мерки срещу приближени до руския президент Владимир Путин и техните семейства. Санкционираните вече няма да могат да търгуват с американски фирми и да държат пари в американски банки.

Президентът Джо Байдън съобщи, че САЩ ще ограничат наполовина вноса на американски високотехнологични продукти в Русия.

Санкциите на ЕС

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз (ЕС) одобриха на заседание в Брюксел нови санкции срещу Русия.

Конкретните мерки не са обявени до момента, но според председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен те ще засегнат “70% от русия банков сектор и ключови държавни компании, включително в сферата на отбраната”.

ЕС ще блокира руско имущество на територията на блока и ще спре достъпа на руските банки до европейските финансови пазари, каза върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. Той определи санкциите, които предстои да бъдат обявени, като “най-тежките, налагани някога”.

Фон дер Лайен каза също, че ограниченията ще навредят на петролния сектор на Москва като спрат вноса на технологии за петролните рафинерии. Тя добави, че санкциите срещу финансовия сектор ще увеличат инфлацията в Русия.

Френският президент Еманюел Макрон каза след срещата в Брюксел в четвъртък, че войната е показала, че Европа трябва да стане истинска сила и да бъде независима в областта на енергетиката и сигурността.

Санкциите на отделни държави

Великобритания също обяви санкции срещу основни руски банки и компании. Те ще бъдат изключени от сделки с британската национална валута, а имуществото им в Обединеното кралство ще бъдат блокирани, съобщи премиерът Борис Джонсън.

Сред засегнатите са ВТБ, Промсвязбанк, Ростех, Уралвагонзавод, Сибур и други. Санкциите са наложени на общо 100 физически и юридически лица, каза Джонсън.

Освен това Великобритания спира достъпа до своя територия на самолети на руския национален превозвач Аерофлот. До дни Лондон ще спре и износа за Русия на продукти от сферата на високите технологии и оборудване за петролните рафинерии.

Австралия, Канада, Япония и други държави също обявиха, че ще санкционират Русия заради агресията ѝ срещу Украйна.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Западът да изключи Русия от от глобалната система за електронни разплащания SWIFT. САЩ съобщиха, че за момента не се предвиждат такива мерки. Германският канцлер Олаф Шолц каза, че тази мярка няма да бъде част от новите санкции на ЕС.

Въздушните удари от първия ден на войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG