Връзки за достъпност

Извънредни новини

Целта е Киев. Докъде стигна Русия през първото денонощие


Жилищен блок в Киев е ударен по време на въздушното нападения от руските сили.
Жилищен блок в Киев е ударен по време на въздушното нападения от руските сили.

Русия води война срещу Украйна през последното денонощие. Непровокираната мащабна атака започна в ранните часове на 24 февруари, когато руските сили нахлуха от три фронта – изток, север и юг.

Украинската армия се отбранява убедително и според информация на британското разузнаване е успяла да отблъсне превземането на Чернигов. Според Лондон Русия не е успяла да постигне целите, които си е поставила за първия ден на военната операция, съобщава Би Би Си.

Правителството в Киев съобщи за най-малко 130 жертви в първия ден. Ранените са стотици, а хиляди жители на Украйна напуснаха страната.

Руската офанзива включва въздушни атаки по градове, пълни с цивилни, както и срещу военни бази. Следват танковете, които настъпват към Киев от три посоки. През нощта срещу петък офанзивата срещу столицата се засили с множество съобщения за въздушни атакаи от очевидци.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната няма да спре да се отбранява, а той ще остане в Киев. Според него целта на атаката на столицата е той и семейството му да бъдат премахнати - държавата да бъде „обезглавена“.

Украинските сили са свалили противников самолет в небето на Киев в ранните часове на петък, който след това е паднал върху жилищна сграда и се е запалил. Затова съобщи съветникът на украинския вътрешен министър Антон Херашенко, цитиран от Ройтерс.

Няма данни дали летателният апарат е бил управляван от човек или е бил ракета. Местните власти в Киев казват, че най-малко 8 души са ранени, когато се е ударил в блока с апартаменти.

Външният министър Дмитро Кулеба съобщи, че украинската столица е под въздушна атака през последните часове.

„Ужасяващи руски ракетни удари срещу Киев“, написа той в Туитър. „Последният път, когато нашата столица изпита нещо подобно беше през 1941 г., когато беше атакувана от нацистка Германия“.

В града се чу и серия от експлозии, която според Херашенко е било шумът от обстрела на въздушната защита срещу атакуващия самолет. Преди развиделяване жители на Киев съобщават и за още експлозии.

Украинската армия публикува видео, на което се вижда битка между украинци и руска милиция по улиците на североизточния град Суми. Градът е областна столица и има население от 260 000 души. Той се намира на по-малко от 30 км. от руската граница.

Според съобщение на местната власт многоброен руски военен конвой е подминал Суми и се е насочил на запад към столица Киев. Съобщава се, че и близкия град Конотоп е обграден.

Граничната охрана на Украйна съобщава за атака срещу отряда си в югоизточната Запорожка област. Той е бил атакува с ракети в 4:25 часа местно време в петък. Сред войниците има убити и ранени.

В четвъртък руските сили превзеха затворената атомна електроцентрала в Чернобил, която е центърът на най-голямата технологична катастрофа в историята. АЕЦ-ът не работи след трагедията от 1986 г., а реакторът, който се взриви е скрит под специален саркофаг, който не позволява изтичането на радиоактивни материали.

Руските сили са стигнали до Чернобил, след като са влезли от Беларус. Затова съобщи съветникът на генаралния щаб на сухопътните войски на Украйна Алена Швецова. По думите й персоналът на комплекса е в плен, а руската артилерия представлява риск от повторна екологична катастрофа.

Затова предупреди и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Чернобил се намира на 90 км. северно от столицата Киев.

Зеленски също така съобщи, че в четвъртък руснаците са превзели военно летище, разположено на около 40 километра от Киев. Той обеща, че украинските сили ще си върнат отново този обект.

В четвъртък основната част от войната се водеше в източната част на страната, а в петък фокусът на офанзивата се премести близо до столицата. На 24 февруари имаше сведения за въздушни атаки и наземни битки и в пристанищните градове Мариупол и Одеса.

Въздушните удари от първия ден на войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG