Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Най-срамният и ужасен ден". Кремъл отвърна с масови арести на антивоенните протести в Русия 


Полицаи задържат антивоенна демонстратка в Москва
Полицаи задържат антивоенна демонстратка в Москва

Маскирани тежко екипирани полицаи дърпат, събарят и заключват един след друг хора, които скандират: “Не на войната!” Сред задържаните са обикновени демонстранти, правозащитници, журналисти.

Тази гледка се повтаря в десетки руски градове, но най-масово - в столицата Москва, бившата имперска столица Санкт Петербург и четвъртия по големина град в страната Екатеринбург.

По данни на граждански активисти, организатори на демонстрации срещу военната инвазия на Русия в Украйна, започнала в ранните часове на четвъртък, такива прояви са проведени в над 50 руски градове в четвъртък вечерта. Отговорът на властта в Кремъл беше моментален - според различни източници са задържани над 1700 протестиращи.

"Наред с мъката, изпитваме и срам". Протестиращите срещу войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Близо 1000 от арестуваните са участвали в мирно шествие в Москва, съобщава Скай нюз. Сред задържаните там са и трима кореспонденти на руската служба на Радио Свободна Европа, чийто арест те успяват да заснемат.

На кадрите се вижда как вървят и снимат, облечени със светлоотразителни жилетки, обозначаващи, че са журналисти. В един момент зад тях се приближават полицаи, които ги отвеждат, въпреки че те повтарят ясно, че са журналисти.

Сред задържаните е и правозащитничката Марина Литвинович, която призова в свое видео във Фейсбук сънародниците си да се противопоставят на волята на президента Владимир Путин: “Ние, руският народ, сме против войната, която Путин отприщи. [...] Ние не подкрепяме тази война, тя не се води от наше име.”

Междувременно друг известен активист в защита на правата на човека - Лев Пономавьов, започна антивоенна петиция, която за броени часове беше подписана от над 330 000 души. Над 250 журналисти пък осъдиха руската агресия в Украйна в свое отворено писмо. Подобни позиции бяха инициирани от около 250 учени и близо 200 общински съветници от Москва и други руски градове.

Антивоенният протест в Санкт Петербург
Антивоенният протест в Санкт Петербург

Символно беше и видеообърщението на главния редактор на опозиционния вестник “Новая газета” Дмитрий Муратов, носител на Нобеловата награда за мир за миналата година.

“Днес всички се събрахме рано в редакцията, скърбим - нашата страна по заповед на президента Путин започна война с Украйна и няма кой да спре войната. Затова, освен скръб, изпитваме и срам”, каза Муратов, възмущавайки се, че руският президент “върти в ръцете си ядреното копче като скъп ключодържател, ядреният удар ли е следващата стъпка, как иначе да изтълкуваме думите на Путин за оръжието на възмездието“.

Той заяви, че в знак на протест срещу военната политика на Кремъл “Новая газета” излиза в петък на руски и украински и обобщи, че “единствено антивоенното движение на руснаците може да спаси живота на тази планета“.

Подобни позиции изразиха и много други руски обществени фигури. Директорката на един от държавните театри в Москва Елена Ковалская обяви във Фейсбук, че подава оставка, защото е невъзможно “да работиш за убиец и да получаваш заплата от него”.

Московската полиция отвежда журналисти
Московската полиция отвежда журналисти

“Това е най-срамният и ужасен ден в живота ми. Моята страна е агресор”, заяви инженер Екатерина Кузнецова, добавяйки: “Мразя Путин! Какво друго трябва да се направи, за да накара хората да си отворят очите?“

Антивоенни демонстрации се проведоха и в редица други държави в Европа, включително Обединеното кралство, Испания, Франция, Швейцария, Дания, Унгария, Полша и България. Руската инвазия в Украйна провокира и протест пред руската асамблея в Тел Авив, Израел, където бяха арестувани четирима души по подозрение, че са рисували графити срещу Путин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG