Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще си понесат последствията." САЩ санкционираха водещи банки на Русия и Беларус


Президентът на САЩ Джо Байдън
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ санкционираха водещи руски банки и държавни компании заради нахлуването на Русия в Украйна. Сред засегнатите от мерките банки са Сбербанк и ВТБ, а достъпът на компании като Газпром и Ростелеком до американските финансови пазари е ограничен. Санкции бяха наложени и срещу банки и военни заводи в Беларус.

Целта на санкциите е да попречат на Москва да получава средства, с които да финансира “актовете си на агресия”, и да “изолират Русия”, посочи американското министерство на финансите в изявление.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че руският президент Владимир Путин е отхвърлил всички опити на Запада за диалог, който би предотвратил конфликта.

“Путин е агресорът. Путин избра тази война”, каза Байдън на пресконференция в Белия дом в четвъртък и добави, че Путин и Русия “ще си понесат последствията”. “Това ще има огромна цена за руската икономика.”

Сбербанк и ВТБ са най-големите руски банки и заедно контролират повече от половината от руския банков сектор. Според Вашингтон те извършват международни транзакции на стойност около 46 млрд. долара дневно, като 80% от тези транзакции са в американски долари. САЩ смятат, че новите мерки ще им попречат да осъществяват тези транзакции. Санкциите на Вашингтон се отнасят и за близо 90 техни дъщерни дружества в Русия и по света.

Освен това САЩ ограничават достъпа на руски държавни дружества до финансовия си пазар. Сред санкционираните компании са газовият гигант Газпром, Газпромбанк, Ростелеком и др. Джо Байдън уточни, че санкциите няма да засегнат доставките на природен газ и други горива.

Вашингтон добави в черния си списък с руски граждани, на които е забранено да търгуват с американски граждани и фирми, директорите на санкционираните банки, както и членове на семействата на близки до Владимир Путин държавни служители. Сред тях са Андрей Патрушев - синът на председателя на руския Съвет по сигурността Николай Патрушев, и Иван Сечин - синът на директора на Роснефт Игор Сечин.

Джо Байдън съобщи, че САЩ ще ограничат наполовина вноса на американски високотехнологични продукти в Русия. Той добави, че санкциите са съгласувани с партньорите на САЩ и така ще бъде ограничена възможността на Москва да “прави бизнес в долари, евро, лири и йени”.

Президентът на САЩ каза, че на този етап не се предвижда изключване на Русия от глобалната система за електронни разплащания SWIFT.

САЩ наложиха санкции и върху военната индустрия и банковия сектор на Беларус заради подкрепата на страната за руската инвазия в Украйна. Част от руските войски в близост до украинската граница са разположени именно в Беларус, откъдето преминават на украинска територия. Москва използва провеждането на съвместни учения с Минск като обяснение за струпването на военните в района.

Мерките са насочени срещу 24 физически и юридически лица в Беларус. Сред тях са две държавни банки и предприятия за производство на военна техника, както и министърът на отбраната Виктор Хренин, секретаря на Съвета за сигурност Александър Волфович и смятания от САЩ за близък до авторитарния лидер Александър Лукашенко бизнесмен Александър Зайцау.

Имуществото на санкционираните под американска юрисдикция ще бъде блокирано, а на американските граждани и фирми е забранено да търгуват с тях и да им предоставят услуги и стоки.

Президентът на САЩ съобщи, че американски военни няма да участват “в конфликт с Русия в Украйна”, но каза, че те ще защитават всеки сантиметър от територията на страните членки на НАТО в Европа. Байдън добави, че изпраща допълнителни американски войници в Германия.

Въздушните удари от първия ден на войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG