Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тежка нощ в Киев. Как изглежда градът след атаката


Жилищен блок в Киев
Жилищен блок в Киев

Украинската столица Киев прежива тежка нощ. По улиците на града са се водили бойни действия. Това съобщава в изявление градската управа.

На третия ден от руската инвазия в Украйна бойните действия се водят и по улиците на Киев. По-рано украинските власти предупредиха, че руските сили ще се опитат за една нощ да щурмуват столицата и да свалят нейното ръководство.

Президентът Володимир Зеленски каза, че ще бори в Киев и предупреди украинците, че „не могат да си позволят да загубят“ града и трябва да се подготвят за „много тежка“ нощ.

През нощта над града се виждаха експлозии и дим.
През нощта над града се виждаха експлозии и дим.

В събота министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба публикува снимка в Twitter, на която се виждат щети на жилищен блок в Киев от руски ракетен удар.

„Киев, нашият прекрасен, спокоен град, оцеля още една нощ под атаки на руски сухопътни сили и ракети. Една от тях удари жилищен апартамент в Киев. Искам от света: пълна изолация на Русия, изгонване на посланици, петролно ембарго, разрушаване на икономиката й Спрете руските военни престъпници!", пише Кулеба.

По-късно се появи и видео, което показва руския ракетен удар срещу жилищната сграда.

А това са пораженията, снимани няколко часа по-късно от улицата. От украинската служба за извънредни ситуации съобщават, че са евакуирали 80 души, а ранените са шест. Късно в събота властите казаха, че при атаката срещу блока са загинали двама души.

Няколко апартамента в тази сграда са напълно унищожени.
Няколко апартамента в тази сграда са напълно унищожени.

Според украинските власти са били ударени най-малко 40 цивилни обекта.

Украински пожарникар оглежда разрушенията.
Украински пожарникар оглежда разрушенията.

Киев посрещна сутринта с пусти улици.

В града няма движение нито на автомобили, нито на пешеходци.
В града няма движение нито на автомобили, нито на пешеходци.

В събота сутринта Володимир Зеленски публикува видеозапис, на който се разхожда из улиците на Киев. „Има много фалшива информация онлайн за това, че призовавам нашата армия да сложи оръжие и че има евакуация. Тук съм. Няма да слагаме оръжие. Ще защитаваме държавата си", каза Зеленски.

По време на тридневната руска инвазия украинските военни са унищожили 14 самолета, 8 хеликоптера, 102 танка, 536 бронирани превозни средства. Убити са 3000 военнослужещи. Това се казва в публикация на украинското министерство на отбраната.

Засега Русия не обявява данни за жертвите. В четвъртък украинският президент Володимир Зеленски каза, че са загинали 137 украински войници и цивилни, а ранените са стотици.

Русия нахлу в Украйна рано сутринта на 24 февруари, когато руската армия бомбардира цели до много украински градове, включително и до столицата Киев. Руски танкове влязоха в страната от изток, север и юг.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG