Връзки за достъпност

Извънредни новини

За какво му е на Путин да превзема Чернобил


Четвърти блок на ядрената централа в Чернобил и саркофагът, под който се намира взривилият се през 1986 г. реактор.
Четвърти блок на ядрената централа в Чернобил и саркофагът, под който се намира взривилият се през 1986 г. реактор.

Опасна радиация, неработещи реактори, изоставени призрачни селища в радиус от повече от 30 км. Така изглежда районът около ядрената централа Чернобил днес.

Централата обаче се оказа една от първите украински цели, завзети от руската армия след нахлуването ѝ в Украйна. Късно вечерта в четвъртък стана ясно, че след тежки сражения, цялата забранена зона около АЕЦ Чернобил вече е под контрола на Москва.

"Това е обявяване на война на цяла Европа", написа президентът на Украйна Володимир Зеленски, а министерството на външните работи на страната предупреди, че е възможна "нова екологична катастрофа".

Защо една от първите мишени на Русия се оказа именно Чернобил? И за какво ѝ е на Москва една радиоактивна пустош?

Отговорите са няколко, затова да започнем с официалния.

"Защитаваме Чернобил от терористи"

През 1986 г. експлозия в атомната електроцентрала в Чернобил доведе до най-голямата ядрена катастрофа в историята. Според различните изчисления тя директно или индиректно е причинила смъртта на до 93 000 души по света.

Централата отдавна не е активна, а взривилият се през 1986 г. реактор се намира под саркофаг, който не позволява изтичането на радиация. Районът в радиус от 32 км около АЕЦ-а е обявен за забранена зона, а за спазването на ограниченията и контрола върху нивата на радиация е отговорна Държавната инспекция за ядрена регулация на Украйна.

Първата информация, че руски войски се опитват да превземат централата, дойде само няколко часа след началото на руската инвазия в Украйна. Късно вечерта в четвъртък украинските власти съобщиха, че районът вече не е под техен контрол, а информацията беше потвърдена и от Москва в петък.

Няма жертви след сраженията, но Вашингтон съобщи, че Русия държи като заложници служителите на централата.

В своето изявление руското министерство на отбраната каза, че е поело контрола върху централата в Чернобил, за да я "защити" от терористи.

Според официалната позиция на Москва нейните войски са там, за да гарантират, че "националистически групи и терористични организации няма да използват ситуацията в страната, за да оркестрират ядрена провокация".

"Коридор, по който да се придвижват руските войски"

Тази официална версия обаче силно се различава от обясненията на експертите. Първият мотив, който те виждат зад действията на Москва, е чисто географската стратегия.

Чернобил се намира само на 130 км от Киев, в началото на най-краткия път от Беларус до украинската столица.

Днепър, най-голямата река в Украйна, преминава от Беларус през Чернобил, Киев и след това се влива в Черно море. Според наблюдателите контролът над Чернобил осигурява на руската армия, нахлуваща от Беларус, важен транспортен коридор към столицата.

"За тях е важно да отварят различни коридори за придвижване на войски", коментира специалистката по въпроси на сигурността Саманта Търнър пред Би Би Си.

"Предупреждение към НАТО да не се меси"

Освен това завземането на ядрената централа в Чернобил представлява важен сигнал към НАТО, смята източник, цитиран от Ройтерс. По този начин Русия предупреждава Запада да не се намесва с военни сили.

Джеймс Актън, физик и експерт към фондация "Карнеги", е на мнение, че няма как действията на Русия да целят да защитят централата в Чернобил. По думите му не тя, а останалите четири действащи ядрени централи в страната представляват съществен риск.

За разлика от АЕЦ-а в Чернобил, техните реактори работят и съдържат ядрено гориво, което е много по-радиоактивно. Освен това те не се намират в ненаселени "забранени зони".

"Рискът от сражения близо до тях би бил много по-голям", отбелязва Актън.

"Символична победа за Путин"

Превземането на Чернобил обаче може да има и съвсем символично значение за руския президент Владимир Путин, смята Тарас Кузио, изследовател в института "Хенри Джексън".

Според него аварията в Чернобил през 1986 г. често се свързва с разпадането на Съветския съюз 5 години по-късно. Затова и превземането на централата от руски войски може да се разглежда като някакъв вид "символична победа" за Путин.

"Путин мисли като човек, който не може да преглътне факта, че Съветският съюз се разпадна преди 30 години. А той започна да се разпада след Чернобил", казва Кузио, цитиран от Би Би Си.

Кузио, който е от украински произход, се опасява, че въпреки че Путин може би използва ядрената заплаха само за да държи западните сили на разстояние, руският президент всъщност действа като "социопат". Затова и решенията му трябва да бъдат внимателно наблюдавани.

"Това, което той прави в Украйна, е без прецедент. Защо да приемаме, че няма да направи нищо друго?"

XS
SM
MD
LG