Връзки за достъпност

Извънредни новини

Колко дълго украинската армия може да удържа руската инвазия


Русия започна пълномащабна война в Украйна. Анализът, който следва, е публикуван на 17.12.2021 на сайта на Радио Свободна Европа. Той е писан преди руската армия почти да обкръжи Украйна с помощта на части в Беларус и Крим. В него е описана готовността на украинската армия да окаже съпротива.

Русия замисля мащабна военна инвазия в Украйна, включваща около 130 000 военнослужещи (засега), главно от 20-а и 8-а общовойскови армии.

Парашутисти от 76-а и 98-а въздушно-десантни дивизии прекосяват украинската граница от север, насочвайки се към Харков. От югоизток части, включително 7-ма и 106-та въздушно-десантни дивизии, се придвижват, за да превземат вече частично окупираните Донецка и Луганска области, а след това се отправят на запад към покрайнините на Днипро. Включват се и по-малки части за специални операции - спецназ.

В следващите десетина дни настъпващите части са последвани от множество полкове с хиляди войници. Целта е завземване на части от Украйна и анексирането им от Русия.

През последните повече от 24 часа този сценарий изглежда съвсем реален, но всъщност той не е руски, а беше публикуван преди около година и половина от американския мозъчен тръст Rand Corporation като част от военно учение. Макар и да не е изчерпателен анализ, той представлява моментна снимка на военните способности на Русия в Източна Украйна.

И докато докладът на Rand Corporation и по-скорошните военни анализи разглеждат най-вече руските военни възможности, фокусът в много по-малка степен попада върху другата страна на монетата: колко дълго биха могли въоръжените сили на Украйна да издържат срещу по-голяма и по-мощна военна сила като руската?

“Русия ще завари решителна, здрава и издръжлива армия, каквато и тактика да избере Путин“, казва Глен Грант, пенсиониран артилерийски офицер от британската армия и съветник на украинската армия.

От Русия трябва да се очаква да използва всяка ситуация във всеки момент.
Олександър Павлюк

“Заплахата съществува от осем години. Не сме изключвали това от 2014 г. Това е война, това е Русия. От Русия трябва да се очаква да използва всяка ситуация във всеки момент“, отбелязва командирът на украинските сили, които се борят срещу проруските сепаратисти в Донбас генерал Олександър Павлюк пред украинската служба на Радио Свободна Европа.

Войната в източния украински регион Донбас избухна през април 2014 г. само няколко месеца след уличните протести в Киев, ескалирали до ожесточени сблъсъци с полицията. Те доведоха до свалянето на близкия до Москва президент Виктор Янукович, който избяга в Русия.

През следващите месеци “антитерористична операция” на Киев, включваща правителствени войски и доброволчески милиции, често финансирани с частни средства, имаше епизодични успехи срещу подкрепяните от Кремъл сепаратисти.

До края на лятото обаче Русия увеличи разполагането на военни в Донбас, дори редовни войски, което доведе до няколко големи поражения за украинските сили.

Въздушните удари от първия ден на войната в Украйна
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Тези загуби извадиха на показ лошото състояние на украинската армия, белязана от години на недофинансиране и корупция.

Проблемите включват остаряло оборудване, ново оборудване, разпродадено на ниски цени, военнослужещи, принудени да допълват оскъдните си заплати с бизнес сделки, както и превозни средства и хеликоптери без гориво или резервни части. Показателно е, че украински деца дори предприеха кампании за разпродажби на печива, за да събират пари за армията.

Нашата армия систематично e унищожавана и разоръжавана, а най-добрият ѝ персонал беше уволнен.
Петро Мехед

“Нашата армия систематично e унищожавана и разоръжавана, а най-добрият ѝ персонал беше уволнен“, каза пред репортери през април 2014 г. заместник-министърът на отбраната Петро Мехед.

Оттогава украинските военни се модернизираха, въпреки че експертите не са единодушни колко устойчиви са подобренията и доколко те изобщо са възможни в една страна, която на практика продължава да е в състояние на война.

Остарели въоръжение и оборудване

Разполагаща единствено с остарели съветско въоръжение и оборудване, Украйна се опита да модернизира армията си, а Съединените щати се превърнаха в нейния най-голям и единствен доставчик на оръжие през последните години.

Осигурената досега помощ на обща стойност над 2,5 милиарда долара включва противоартилерийски радари, дронове, бронежилетки, очила за нощно виждане и патрулни лодки. Особено важни са противотанковите ракети Javelin, които потенциално биха дали на украинските войски известно предимство на бойното поле срещу руските танкове.

През ноември САЩ доставиха около 88 тона боеприпаси, включително близо три дузини пускови установки Javelin и 180 ракети. Новият бюджет за отбрана, който Конгресът прие през декември, предвиждаше 300 милиона долара за Инициативата за подпомагане на сигурността на Украйна.

С какво разполага украинската армия
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Наред с това американски и други офицери от НАТО се опитаха да подобрят обучението на украинските сили

“Според мен по-голямото предизвикателство не е във военно, а е в политическо отношение“, споделя Грант в свой имейл до Радио Свободна Европа. “Сред украинците има известно недоверие, че президентът, като главнокомандващ на въоръжените сили, и неговата администрация са достатъчно подготвен и силни, колкото армията и населението като цяло. Много ще зависи от вида на атаката, която [Владимир] Путин ще реши да предприеме. В страната не се забелязва нагласа за политическа капитулация.”

Числеността на украинските военнослужещи към момента се оценява на общо около 145 000-150 000 войници, като армията представлява по-голямата част от тях. Съвместните сили, които провежда операции от украинска страна по 400-километрова “линия на контрол” в източните области Донецк и Лугански, пък наброяват между 30 000 и 35 000 войници.

Въпреки модернизацията в последните години, голяма част от въоръжението и превозните средства на украинската армия са все така остарели. Въздушните сили пък са съставени от малък брой съветски хеликоптери и остарели бойни самолети, чиято ефективност е съмнителна. Експерти предполагат, че те бързо ще бъдат унищожени в случай на мащабна руска инвазия.

Руснаците са научили много от операциите си в Сирия, те продължиха да реформират армията си.
Александър Виндман

“Руснаците са научили много от операциите си в Сирия, те продължиха да реформират армията си”, казва Александър Виндман, бивш офицер от американската армия.

“Украинците научиха много, но предимството все още е в полза на Русия”, споделя той пред Радио Свободна Европа. “Тоест, говорим за сценарий, при който [руснаците] може да понесат по-тежки щети, но крайният резултат всъщност не се променя”.

Закупените от Украйна турски дронове Bayraktar TB2, които се оказаха решаващи в конфликта в Нагорни Карабах между Азербайджан и Армения, привлякоха вниманието на руснаците, но е малко вероятно те да изиграят подобна роля за отблъскване на руската инвазия.

„Зависи какво имате предвид под „да устоят“, отговаря норвежкият военен експерт Тор Буквол на въпроса колко дълго украинските сили могат да издържат срещу руска агресия. “Ако имате предвид отблъскване, тогава вероятно много малко или изобщо. Ако имате предвид да продължат да се бият организирано, тогава предполагам дни или седмици.”

"Съкрушителна и смазваща" сила

Украинските сили “са значително подобрени, но не на последно място, защото състоянието им през 2014 г. беше толкова ужасно, че не беше нужно твърде много, за да се подобрят доста”, смята Буквол. “Мисля, че силните им страни са боен опит, морал и известна модернизация на въоръжението, включително от чужбина.”

„Техните слаби страни изглежда са организацията, загубата на ключов персонал и значителните слабости в определени видове оръжия, например противовъздушната отбрана, електронната война и изтребителите“, допълва норвежецът.

Публичната информация, включително сателитни снимки, показват, че Русия разполага с оборудване и оръжия, които биха позволили огромна атака. Например, непотвърдени съобщения са документирали камиони за копаене на траншеи върху железопътни вагони, движещи се в посока украинската граница, както и зенитно-ракетни системи Бук М-1.

Докато докладът на Rand Corporation предполагаше теоретично руско настъпление към източния бряг на река Днепър за няколко дни, други доклади допускат, че руската инвазия ще бъде толкова огромна, че столицата Киев ще бъде превзета за броени часове, ако Русия си постави това за цел.

“Ако го погледнете от украинска гледна точка, зависи от това колко войски натрупа Русия и кои райони са цел на нейните операции“, казва полският военен анализатор Конрад Музика пред руската служба на Радио Свободна Европа. “Системи за противовъздушна отбрана с малък обсег, противотанкови управляеми ракети, всичко, което може да забави скоростта на руската офанзива - такива оръжия ще бъдат особено полезни.”

Има ли Украйна военни способности, за да спре пълномащабна инвазия? Не мисля така.
Конрад Музика

“Има ли Украйна военни способности, за да спре пълномащабна инвазия? Не мисля така“, добавя Музика. “В света има само няколко държави, които биха могли да спрат настъплението на руската армия. В случай на нахлуване Украйна ще трябва да мобилизира възможно най-много хора от резерва, за да не се превърне в лесна плячка за Русия. В такъв случай ще бъде дълъг и кървав конфликт.”

„Огромните сили, събрани [от Русия], са предназначени максимално да намалят жертвите. Идеята е числесността им да бъде толкова съкрушителна, че да смаже украинските военни“, казва Виндман. “Не е като да има нещо оставено на случайността, така че украинците да могат да наваксат по-късно. Предполага се, че [инвазията] ще бъде съкрушителна и смазваща.“

Другият вариант е Русия да се ограничи до кратка пълномащабна инвазия с цел да си осигури определени завоевания, смятат експертите: например да търси решение на проблема с водата в Крим, чието водоснабдяване беше прекъснато от Украйна през 2014 г. Въпреки че Русия построи мост за 3,7 милиарда долара, който свързва полуострова с континенталната част на страната, водоснабдяването е сериозен проблем.

Руските войски биха могли да превземат участъка от украинската територия по протежение на Азовско море, включително големия пристанищен град Мариупол, създавайки “сухопътен мост“ към Крим, за да възстановят снабдяването на полуострова с прясна вода.

По-ограничена офанзива може също да има за цел да принуди Киев да приложи мирния план за Донбас от 2015 г. при спазване на руските условия.

И докато на практика никой не очаква украинските военни да устоят на пълномащабна руска атака, украинските власти предполагат, че може да се оформи решителна партизанска съпротива в зависимост от това къде и как ще се случи инвазията.

“Тогава вероятно ще се стигне до продължителна партизанска война, която ще бъде много болезнена и за двете страни“, обобщава норвежецът Тор Буквол в свой имейл до Радио Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG