Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна твърди, че нивото на радиация в Чернобил е повишено. „Не е опасно“, казва ООН


Чернобил

Нивото на радиация се е повишило в зоната на ядрената централа в Чернобил след превземането й от руските войски, съобщават украинските власти.

Експерти от украинската държавна ядрена агенция казаха, че промяната се дължи на движението на тежко военно оборудване в района, издигащо радиоактивен прах във въздуха.

Изведената от експлоатация електроцентрала беше превзета от руските сили на 24 февруари, след като Москва започна пълномащабна инвазия в Украйна.

От Международната агенция за атомна енергия към ООН (МААЕ) казаха, че нивата на радиация не представляват заплаха. Според съобщението показанията, докладвани от регулаторния орган на Украйна, „са ниски и остават в рамките на оперативния диапазон, измерен в зоната за изключване, откакто тя е създадена, и следователно не представляват никаква опасност за хората“.

Централата в Чернобил не е активна. Реакторът, който се взриви през 1986 г. се намира под саркофаг, който не позволява изтичането на радиация. Районът в радиус от 32 км около АЕЦ-а е обявен за забранена зона, а за спазването на ограниченията и контрола върху нивата на радиация е отговорна Държавната инспекция за ядрена регулация на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG